Het kookpunt nadert, dit viel mij gisteren op in de halve finales van de play-offs

Donderdagavond vallen de beslissingen in de halve finales van de play-offs. Landstede en Donar deden wat ze moesten doen tegen respectievelijk ZZ Leiden en Heroes om tot een beslissingswedstrijd te komen. Wat viel mij op:

1. Damjan Rudez

De 34-jarige Kroaat was weken onzichtbaar, speelde verstoppertje, maar nam Donar in de revanchewedstrijd tegen Heroes bij de hand. Maakte de eerste 7 Groningse punten, onder andere door de ring aan te vallen. Rudez zette de toon met zijn ‘wil’. Den Bosch had geen verdedigend antwoord en Jaumin vond dat antwoord, zeker in de 1e helft, ook niet. Met 16 punten van Rudez was de marge bij rust 8. Den Bosch drong daarna wel aan, maar kwam nooit echt meer dichterbij.

2. Veerkracht en wilskracht

Het was mooi en knap om te zien hoe Landstede en Donar anders op het veld stonden dan in wedstrijd 1. Goed geprepareerd en klaar voor revanche. Goed werk verricht door Van den Belt en Miller.

3. Yasiin Yoseph

De guard zorgde voor de 86-83 met nog een minuut te spelen. Nog belangrijker was zijn volgende score aan het einde van de schotklok met nog 35 seconden te gaan. Hij dribbelde eerst de tijd uit om vervolgens met een kwikzilvere drive naar de basket 88-85 op het scorebord te zetten. Het bleek beslissend. In totaal had de guard 23 punten, ruim boven zijn gemiddelde van 12.

4. Worthy de Jong

De score van Yoseph bleek beslissend omdat De Jong in de volgende aanval de bal verloor. Dat deed hij in Zwolle onkarakteristiek 7 keer.

5. Lekker schieten

Dat Donar en Heroes twee gelijksoortige ploegen zijn, wisten we al. Beide hebben een hoog ‘het kan vriezen, het kan dooien-gehalte’. De eerste helft was van defense geen sprake, al is dat niet nieuw dit seizoen in de Eredivisie en in de andere serie is het niet anders. Het schot viel voor Donar in de eerste helft, getuige het fieldgoalpercentage van 63% en 7/9 driepunters. Zegt iets over Gronings vertrouwen en de defense van Den Bosch.

Die scores waren ook het gevolg van de Bossche offense. De ploeg verzuimde de ring aan te vallen, terwijl de ploeg in wedstrijd 1 redelijk slim gebruik maakte van haar inside kracht met ook post up-plays. Heroes verzandde weer eens in het nemen verre schoten (Payne 2/15!). Die vielen niet mede omdat Pete Miller zijn verdediging iets hoger had gezet. Donar had de rebounds en Leon Williams maakte goed tempo waardoor het een aanvallend feestje werd voor de Groningers.  

6. Lelijk

Het contrast in Martiniplaza tussen de 1e helft (51-43) en de 2e helft (28-28) was enorm. Natuurlijk werden in de rust de beide verdedigingen aangescherpt, maar er ging ook heel veel mis aan beide kanten in het tweede bedrijf. Zou zomaar een voorbode kunnen zijn voor wedstrijd 3 waar de zenuwen een rol gaan spelen (in beide series).

7. Uitslagen

De eindscore in Groningen viel nog mee (79-71), in Zwolle was die hoog (90-85). Opmerkelijk hoog omdat Landstede onder Van den Belt de afgelopen jaren leunde op de verdediging. In haar play-off-geschiedenis won Zwolle maar één keer eerder een close game (binnen marge van 5) met zo’n hoge score. Dat was in het seizoen 2011-2012 thuis tegen Nijmegen, 95-94. In de kwartfinale van de play-off die toen in poulevorm werd afgewerkt.

8. 1-1

Zeg het maar: wie zijn de favorieten?

Zijn het ZZ Leiden en Heroes omdat ze het beslissende duel in eigen hal spelen. Al zit er geen kip op de tribune, helaas.

Of ligt de druk bij Landstede, dat haar titel verdedigt, en bij Donar dat de hoogste begroting van de Eredivisie heeft?

Leiden verloor dit seizoen twee thuisduels, onder andere tegen Landstede (10 maart 82-91), de ander was tegen Heroes.

Heroes verloor dit seizoen maar één thuiswedstrijd in de Eredivisie, juist tegen Donar (14 maart 68-81).

Mijn gevoel zegt dat de finale niet gaat zijn tussen de verwachte teams en dat er of in de Vijf Meihal of in de Maaspoort een verrassing gaat zijn.

Twee aandachtspuntjes hierbij:

  • Defense wins championships. Wie kan het opbrengen, ook al is het maar een korte fase?
  • Don’t ever underestimate the heart of a champion