De finale van de play-offs gaat tussen ZZ Leiden en Heroes Den Bosch, dit viel mij op in de beslissingsduels

De finale is bekend ZZ Leiden tegen Heroes, de nummers 1 en 2 van de reguliere competitie.

Dit viel mij op in de halve finales:

1. Boy van Vliet

Wat een heerlijke wedstrijd speelde de 26-jarige guard tegen Donar. Maakte in het eerste kwart zeven punten voor Den Bosch. Meer nog dan zijn scores, en daar zaten enkele erg mooie tussen, viel zijn werklust op. Hij nam Heroes op sleeptouw, gaf het juiste voorbeeld. Die aanstekelijke werk- en vechtlust bleek uiteindelijk het verschil tussen Heroes en Donar. Maar zo groot was dat verschil trouwens niet in wedstrijd 3.

Wat moet Boy van Vliet dit seizoen soms gedacht hebben? Soms basisspeler, soms niet. De laatste tijd sinds de winnende reeks weer wel. Maar niet op het veld in het 4e kwart in de bekerwedstrijd bij Feyenoord waar Heroes ongenadig onderuitging. Soms veel minuten, maar vaak minder. Coach Jaumin roemde na de winst op Donar het teruggekeerde zelfvertrouwen bij Van Vliet. Nou kreeg hij dit keer ook wel de kans met 32 minuten speeltijd. Ruim boven zijn gemiddelde van 21 minuten. Met 19 punten zat hij ook ruim boven zijn gemiddelde van 5,7. Helaas is werklust niet te meten.

2. Ruime winst ZZ Leiden

Ik had niet gedacht dat ZZ Leiden zo ruim zou winnen van Landstede. De 51 punten bij rust waren een voorbode van het succes. Voor mij is het een interessant teken dat Zwolle in de eerste helft op 41 punten werd gehouden, voor Leidse begrippen laag. De tweede helft kwam Landstede tot maar 33 punten en dat zijn verdedigende aantallen waar je kampioen mee kunt worden. Het reboundoverwicht was ook tekenend.

3. DeMario Mayfield

De Amerikaan van Heroes was in wedstrijd 1 (28p) en 2 (29p) tegen Donar de topscorer aan Bossche zijde. In wedstrijd drie kon hij nog geen steen in de oceaan krijgen (2/11 voor 5p). Evenwel had de guard maar liefst 15 rebounds en 7 assists. Dit is van de categorie niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Hij overdreef niet met het nemen van verkeerde schoten in tegenstelling tot veel andere buitenlandse spelers in de Eredivisie.

Uiteindelijk had hij bij 73-70 een cruciale verdedigende rebound onder druk. Even later schoot hij bij 74-70 een driepunter raak, wat misschien wel de beslissende bal was.

4. Rotatie Heroes

Jaumin maakte duidelijk anders gebruik van zijn spelers. Wessels speelde helemaal niet. Payne zat na zijn debacle-wedstrijd in Groningen weer niet in de wedstrijd en speelde 7 minuten. Gilbert kreeg maar 13 minuten. Alleen Williams had 29 serieuze minuten vanaf de bank.

5. Tekentafel

Landstede en Donar moeten terug naar de tekentafel. Natuurlijk blijft Herman van den Belt coach in Zwolle. Volgend seizoen moet er in Zwolle wel wat ververst worden en spelers gehaald worden die bij zijn filosofie passen, want dat was dit seizoen niet helemaal het geval.

Voor Donar gaat de stap naar de tekentafel een stapje verder. De meest succesvolle club in Nederland van de afgelopen jaren moet -weer- een nieuwe coach hebben na het ontslag van Rudez en de interim-job van Miller. Dit keer maar wel de juiste persoon scouten, eentje die past bij de filosofie van de club. En dan samen met de nieuwe coach een groep samenstellen die past bij de coach en vooral bij elkaar.

6. Finale

Een interessant affiche: ZZ Leiden tegen Heroes. Twee teams die graag aanvallen en moeite hebben met verdedigen. Wel hebben ze beide in hun halve finales verdedigend gezien hun betere momenten gehad. Twee ploegen die ook grote moeite hebben om hun focus te bewaren. Mochten de elementaire onderdelen (schotpercentage, rebounds, balverlies) in balans zijn komt het in mijn ogen aan op leiderschap. Dat geldt voor de beide coaches Hammink en Jaumin, maar ook leiderschap op het veld. Dat zal een clash worden tussen Worthy de Jong en DeMario Mayfield.

Opvallend dit seizoen is dat Heroes alle drie de onderlinge ontmoetingen heeft gewonnen. Daar zat het buzzerbeater-verhaal bij (nooit meer iets van gehoord vanuit Leiden, maar dat protest is door de NBB in de prullenmand gegooid). Leiden speelde toen zonder Nzekwesi in Den Bosch. Later won Heroes, zonder Lapornik, in de Vijf Meihal.

Zondagmiddag om 16u is het eerste duel in de best-of-5 in Leiden.

Dan dinsdag in Den Bosch en donderdag in Leiden. De moggelijke 4e wedstrijd is zaterdag in Den Bosch en de eventueel 5e is zondag in Leiden.