Veel opvallende zaken in de grote overwinning van ZZ Leiden op Heroes

play-offs

Op weg naar wedstrijd 2 dinsdag nog even terugblikken op wedstrijd 1 tussen ZZ Leiden en Heroes.

Eerst even wat feiten:

  • 112-87 gaat de recordboeken in als eerste thuisoverwinning ooit van Leiden op Den Bosch in de finale van de play-offs.
  • 112-87 met verschil van 25 is geen record in de finale. Dat record staat op naam van Donar dat in het seizoen 2016-2017 met 45 punten verschil won in Zwolle (51-96).
  • 112-87 is ook geen margerecord voor de thuisspelende ploeg. Donar won thuis in het seizoen 2018-2018 met 39 punten verschil van Leiden (105-66).
  • 112 punten is geen record. Leiden scoorde in het seizoen 1977-1978 tegen Delft 118 punten. Het werd toen in de beslissende kampioenswedstrijd 118-98.

Wat mij opviel in wedstrijd 1:

1. ZZ Leiden kwam voor een gevecht, Heroes om een wedstrijd te spelen.

2. Wat speelde ZZ Leiden heerlijk basketbal. Het leek op de Harlem Globetrotters (met Heroes in de rol van de Washington Generals).

3. ZZ Leiden stond dit seizoen niet bekend om hun verdediging. Nou gaf ik in mijn voorbeschouwing al aan dat die verdediging in de play-offs beter geworden was. Dat was duidelijk. Ik gaf ook aan de Bossche verdediging in uitwedstrijden in de play-offs minder was geworden. Ook dat was duidelijk.

4. Worthy de Jong. Hij pakte eerst mogelijke steal en zette duidelijk de toon, leiderschap door het juiste voorbeeld te geven. Voor NOS Langs de Lijn sprak ik De Jong na de wedstrijd. Omdat het niet online staat, hierbij het gesprek.

5. Miha Lapornik. De Sloveen werd niet voor niets in het all-starteam gekozen. Toch is hij in de play offs vrij onzichtbaar. Had na 2 ½ kwart vier punten. In zijn frustratie liet Lapornik toe dat de pratende Worthy de Jong in zijn psyche kwam. Letterlijk gaf Lapornik een tik op de kop van De Jong. D-fout en een schorsing voor 2 duels (update want maandagavond werd straf bekend). Grote gevolgen dus.

6. Was het zo dat de vrijgekomen emotie bij Heroes na de winst op Donar versuffend werkte voor wedstrijd 1 tegen Leiden? Ik vrees van wel. Zo slecht als dit zijn ze niet. De ploeg was simpelweg niet klaar voor het gevecht dat Leiden aanging. De afwezigheid dinsdag van Lapornik hoeft niet slecht uit te pakken. De hele ploeg zal het moeten opvangen. Of niet maar dan is de serie snel voorbij.

7. Ik begreep dat de uitzending van Studio Sport pas om half 5 begon. Toen was de wedstrijd al voorbij. Nou heeft Leiden geen seizoenkaarthouders, bewust voor gekozen in dit coronajaar. Wel wordt een aardige bijdrage gevraagd voor de stream als compensatie. Ik kan me dan ook wel voorstellen dat er even wordt geslikt als de NOS belt om de wedstrijd te verplaatsen. Voor het grotere doel is er ingestemd met verplaatsing en dat dit. Verlaat te zien op tv en een éénzijdige wedstrijd.

8. Ondanks alles is het 1-0 in een best-of-5. Niet meer en niet minder. Mentaal gezien kan Leiden een tik hebben uitgedeeld. Evenwel heeft het labiele Den Bosch zich dit seizoen vaker hersteld van dramatische optredens. Dat is een mentale vaardigheid en Leiden is ook de ploeg die verloor bij BAL voor de beker.