It ain’t over till the fat lady sings. Wat viel op in finalewedstrijd 2 tussen Heroes en ZZ Leiden.

playoffs

De stand in de best-of-5-serie is 2-0 voor ZZ Leiden na de winst dinsdag bij Heroes (82-89). Dit viel mij op:

1. ZZ Leiden was te goed

Het was een heel ander Heroes dan in wedstrijd 1. Ook een ander ZZ Leiden. Daardoor werd het een heuse en leuke wedstrijd. Leiden liep voor rust achter de feiten aan tegen een goed spelend Den Bosch. In het 3e kwart sloeg Leiden als een sluipmoordenaar toe. Van 51-51 werd het in de laatste vijf minuten van het 3e kwart 53-65. Wat Den Bosch vervolgens ook probeerde Leiden kwam nooit meer echt in gevaar. Typerend voor een kampioensploeg die overtuigd is van zichzelf.

2. Nick King

Nzekwesi en De Jong zaten door Heroes-toedoen in scorende zin niet in de wedstrijd. Maar Leiden had hulptroepen en zeker King onderscheidde zich daarbij. 22 punten, 10 meer dan zijn gemiddelde. Zijn driepunters voor 74-80 en 76-83 waren killing. Net voor die laatste score (stand 76-80) pakte King zijn enige en cruciale aanvallende rebound, over killing gesproken.

3. ZZ Leiden defense beter

Twee keer 41 punten tegen is beter dan 39 en 50. Het laatste getal springt eruit en geeft ook aan waar het probleem zat voor Den Bosch en de kracht van Leiden.

Na de wedstrijd sprak ik voor de NOS met Luuk van Bree:

4. Duur balverlies Heroes

Vanaf de eerste seconde van wedstrijd 2 was duidelijk dat Heroes wat goed wilde maken. In de eerste minuten had de ploeg al ruim afstand kunnen en moeten nemen, vijf keer balverlies voorkwam dat. In de slotminuten van de wedstrijd was dat balverlies weer een probleem. Door de Leidse verdedigende druk werden veel te moeilijke, welhaast onmogelijke passes gegeven die stuk voor stuk zorgden voor balverlies.

5. Mayfield en Gilbert

Mayfield speelde zoals al heel de play-offs sterk en vol overtuiging en Gilbert deed het als vervanger van Lapornik eigenlijk beter dan gedacht en ook beter dan de geschorste Sloveen. Toch werd Lapornik in de slotfase wel degelijk gemist, vooral vanwege zijn balhandling en om zijn capaciteit om zelf een schot te creëren tegen de straffe Leidse defense.

6. Jonathon Williams en anticiperen Leiden

Het is niet fair om Heroes-speler Williams aan te wijzen als de oorzaak van de nederlaag. Maar met hem op het veld zette Leiden wel de cruciale run neer in het derde kwart.

Wat gebeurde er? Omdat Williams in de buurt van de ring sterk is, zakte de Leidse verdediging helemaal in. Williams werd in scorende zin geneutraliseerd. Het leek toen alsof Leiden Den Bosch uitdaagde om driepunters te schieten. Want Williams forceerde amper en passte de bal goed. Alleen vielen die Heroes-driepunters totaal niet (ook hier is het gemis van Lapornik voelbaar). Leiden pakte in die fase alle -verre- rebounds en rende Heroes uit de wedstrijd met makkelijke scores.

8. Wedstrijd 3

Het goed spelende ZZ Leiden heeft de sleutel tot het kampioenschap in de hand. Dat kan donderdag al in de eigen Vijf Meihal. Toch moet de derde wedstrijd tegen Heroes niet afgedaan worden als een formaliteit. Minder Bosch balverlies, een paar rake driepunters extra en wat aanvallende rebounds en dan behoort een verrassing nog tot de mogelijkheden.