Olympische droom van Oranje 3×3-teams moet de komende dagen waarheid worden

Arvin Slagter

De Nederlandse 3×3 mannen en vrouwen beginnen donderdag aan het Olympisch kwalificatietoernooi. Beide zijn als 3e geplaatst. In het Oostenrijkse Graz zijn zondag de beslissende wedstrijden. De beste drie landen bij de mannen en de vrouwen verdienen een olympisch ticket.

Mocht het niet lukken dat is er in juni nog een herkansingstoernooi met zes landen waarbij de winnaar alsnog een ticket voor Tokio verdient.

Blikvanger bij de mannen is de 35-jarige Arvin Slagter. Hij werd zes keer landskampioen en speelde 130 interlands in het 5×5 basketbal. Oranje bestaat verder uit: Dimeo van der Horst, Julian Jaring en Jessey Voorn.

Oranje bestaat bij de vrouwen uit: Jill en Loyce Bettonvil, Noor Driessen en Ilse Kuijt.

Met Team Amsterdam won Slagter eind maart als eerste Nederlandse team ooit een toernooi uit de World Tour. Hij werd bovendien gekozen tot beste speler.

Slagter had eind 2019 geen club meer en besloot zich in navolging van zijn zus Zoë te richten op de variant, die door de olympische status in een stroomversnelling is beland. “Je ziet deze sport nu heel snel professionaliseren, al hebben we door de coronapandemie maar weinig kunnen spelen.”

Het uitstel van de Spelen gaf hem een jaar extra om zich aan te passen. “En vorig jaar had ik ook niet mee kunnen doen aan het olympisch kwalificatietoernooi in New Delhi. Veertien maanden geleden is onze dochter geboren. Het feit dat de Spelen werden uitgesteld en we lang thuis hebben gezeten heeft er in ieder geval wel voor gezorgd dat ik volop van haar heb kunnen genieten.”

3×3 deed hij vroeger op de pleintjes. “Tot mijn 20e, 22e heel fanatiek. Maar toen werd ik international in het 5 tegen 5 en had ik ook te maken met clubverplichtingen.”

Hij noemt 3×3 meer nog dan 5×5 een schaakspel. “Je probeert individuele spelers vrij te spelen op de positie waar ze het meest efficiënt zijn.”

Voor nu telt voor Slagter maar één ding: “De Spelen.”

De wedstrijden zijn live te volgen via de site van het kwalificatietoernooi.