Opvallende loting FIBA Europe Cup voor Nederlandse ploegen

Hoe is het mogelijk vraag ik me af? De loting voor de FIBA Europe Cup heeft ervoor gezorgd dat Heroes Den Bosch en Donar, als de Groningers door de kwalificatie komen, weer bij elkaar in de groep komen.

Dat niet alleen, ook het Russische BC Parma zit in dezelfde groep. Dit drietal speelde afgelopen seizoen in Den Bosch in een bubbel. Voor komend, normale seizoen (hopelijk), is het Tsjechische Opava het vierde team in groep C.

Landskampioen ZZ Leiden speelt in eerste instantie half september kwalificatie voor de Champions League. Het Belgische Mons (nummer 2 van België met nu Emmenuel Nzekwesi die afgelopen seizoen in Leiden speelde) is dan de -zware- tegenstander. Bij een nederlaag gaat ZZ Leiden Europe Cup spelen en komt het in groep F. Daarin zitten verder:

  • Antwerpen
  • Sporting Lissabon
  • Ionikos

Wint Leiden in de eerste kwalificatieronde van de Champions League van Mons en daarna verliest van Minsk dan wordt het groep E.

  • Bahcesehir
  • Mornar Bar
  • Team uit kwalificatie

Wordt Leiden na Minsk alsnog uitgeschakeld dan komt de ploeg in groep G.

  • Bakken Bears/Londen/Treviso
  • Peristeri
  • Crailsheim

De nummers 1 en 2 gaan na een normale competitie van uit- en thuiswedstrijden door naar de volgende ronde van de Europe Cup.

Mijn eerste inschatting is dat groep C iets lichter is dan E, F en G.

Heroes en Donar (mits en dat is best een grote gezien het traject) zullen in groep C met elkaar om de tweede plek strijden, maar zullen moeten oppassen voor de nummer 2 van Tsjechië.

Groep F heeft met Antwerpen en Ionikos twee sterke ploegen (op papier). Leiden moet zich daar in het geval van een snelle exit uit de Champions League kwalificatie tussen zien te wringen. Groep G is van dezelfde orde van grootte met Grieken en Duitsers die de afgelopen jaren vaak een maatje te groot bleken voor Nederlandse ploegen.

Donar speelt tussen 27 september en 1 oktober een kwalificatietoernooi voor een ticket in het hoofdtoernooi van de Europe Cup. Groningen heeft zich bij de FIBA kandidaat gesteld als speelstad. Donar speelt eerst tegen de winnaar van KK Kumanovo (Mkd) tegen Swans Gmunden (Oos). Daarna volgt bij winst een beslissingswedstrijd tegen de winnaar van het duel tussen Benfica (Por) en CSO Voluntari (Roe).