Mo Kherrazi naar Heroes Den Bosch: overstap met opmerkelijk randje

Mo Kherrazi

Eén dingen is echt opmerkelijk aan deze transfer. En dat is niet dat Kherrazi overstapt. Het is ook niet dat hij geen wedstrijd voor Feyenoord heeft gespeeld. Eigenlijk is het ook niet opmerkelijk dat Feyenoord cash geld aan deze transfer overhoudt.

Nee de toon van het persbericht van Feyenoord triggerde mij en dan vooral dit citaat:

“Eerst werden wij praktisch ‘gestraft’ toe de overheid zeer onverwacht besloot om het spelen van basketbal vanaf januari toch toe te staan. Nu worden wij vooral geconfronteerd met mijn eigen naïviteit. Om een relatie te bouwen moet de liefde van twee kanten komen. Dat blijkt helaas anders te liggen. Het zal onze ambities verder niet in de weg zitten.”

Wat is dit nou weer?

Gestraft? Kon iemand hier iets aan corona doen? En Feyenoord heeft toch zelf besloten om Kherrazi naar Mechelen te laten gaan. Scheelde kosten, best handig als je niet veel geld hebt in coronatijd.

Liefde van twee kanten? Klinkt heel romantisch, maar het is profsport toch? Althans dat pretenderen de basketbal Eredivisieclubs uit te stralen. Met contracten, betalingen, rechten, plichten en in dit geval niet onbelangrijk: clausules.

Want in het contract van Mo Kherrazi stond simpelweg een clausule dat hij voor een bepaald bedrag weg mocht. Ondertekend door de speler en ook door de club.

In die clausule stonden verder geen wezenlijke voorwaarden. Gebruikelijk is om aan zo’n clausule een datum te koppelen, zodat een club niet op het laatste moment verrast wordt. Ahum naïviteit.

In dit geval blijkt Kherrazi voor de zomer al open kaart te hebben gespeeld bij Feyenoord. Dat hij gebruik wilde maken van de clausule was daar al weken, maanden bekend. Dat Feyenoord probeert het onderste uit de kan te halen, is hun goed recht. Maar dan geen huilverhalen ophangen.

Bottom line is een zakelijke overeenkomst met een clausule. Simpel.

De frustratie bij Feyenoord komt ook omdat dit hen de vijfde plek in de competitie kan kosten. Daarmee kan de ploeg, die het geld en de aandacht goed kan gebruiken, een aantal mooie affiches mislopen. Want de beste vijf uit de Eredivisie gaan vanaf januari tegen de beste vijf uit België spelen. En het kan ook een slechtere uitgangspositie geven voor de play-offs om het Nederlandse kampioenschap. Evenwel had Feyenoord (theoretisch) het contract met Kherrazi ook kunnen opwaarderen om deze situatie te voorkomen.

Dat Kherrazi naar Heroes wil is op zich geen verrassing, al had ik gedacht dat hij, na een half seizoen Mechelen, in België zou blijven. Als starter bij Oranje wil hij zo hoog mogelijk spelen met het oog op het EK. Daarnaast is de kans op prijzen bij Feyenoord nihil en in Den Bosch is dat vrij reëel. En de Bossche formatie speelt Europees. Daarbij zal het salaris ook een stuk hoger liggen, niet onbelangrijk voor een man die zijn brood moet verdienen met basketballen.

Een jaar geleden was Kherrazi ook al beschikbaar om in Den Bosch te spelen. De technische leiding had toen geen plek voor hem of schatte hem niet op waarde of vond hem niet goed genoeg. Erik Braal denkt Kherrazi wel te kunnen gebruiken en dat snap ik. Want Kherrazi is een intelligente speler en met zijn leeuwenhart is hij verdedigend en onder het bord een grote kracht, zeker voor Nederlandse begrippen en zeker ook tegen grotere tegenstanders.

Dat Kherrazi ook beperkingen heeft is bekend, zo heeft hij geen betrouwbaar schot (anders was hij miljonair geweest). Maar in het Heroes van Erik Braal is een Kherrazi met schot ook niet per se nodig. Braal zal Kherrazi vooral gebruiken op zijn sterke punten en ik denk dat hij zelfs veel minuten gaat maken op de 5, waar hij voorheen vooral op de 4 speelde.

Kherrazi heeft in Den Bosch voor 2 jaar getekend. Heroes zegt alle clausules goed te hebben afgedekt.