Hoe zit het met de verhoudingen tussen basketballend Nederland en België?

De stand op het scorebord zegt zoals altijd niet alles, maar is wel tekenend: 3-8.

Er zijn dit prille seizoen 11 oefenduels gespeeld tussen Nederlandse en Belgische clubs, de stand spreekt voor zich.

Het is bekend dat het basketbal in België op een hoger plan ligt. Evenwel hebben beide competities elkaar hard nodig om beter te worden. Vandaar ook dat morgen (zaterdag) de aftrap is van de gezamenlijke competitie: de BNXT-league. De naam van de kersverse sponsor ga ik ervoor zetten als ik betaald wordt. Bet legt toch al een miljoen euro op tafel.

Enfin. Het seizoen is veel te pril voor een echte voorbeschouwing. De favoriet voor het supercupduel tussen Oostende en Leiden lijkt mij duidelijk. Nou moet de Nederlandse kampioen komende week kwalificatie voor de Champions League spelen, dus misschien is Leiden iets verder in de voorbereiding. Dat kan zo aan het begin van het seizoen van invloed zijn. Daarbij had afgelopen seizoen vooraf ook niemand gedacht dat ze kampioen zouden worden. Anderzijds is Oostende met Keye van der Vuurst de Vries echt een goede ploeg met al een ticket voor de Champions League.

We gaan het zien, althans. In België wordt het duel uitgezonden, in Nederland zal het via een stream gaan. Om nog een verschil aan te duiden. Flitsen natuurlijk te horen op NOS radio 1 Langs de Lijn.

Terug naar de BNXT-league (het klinkt toch nog niet heel lekker). Eerst is er een nationale competitie. De bovenste vijf uit beide landen gaan een hele competitie tegen elkaar spelen. Wat natuurlijk veruit het meest interessant is. De andere teams uit beide landen gaan ook tegen elkaar spelen.

Als dat erop zit zijn de nationale play-offs die worden dan gevolgd door de BNXT-play-offs. Dat is het in een notendop.

In Nederland kan ik blind vier teams aanwijzen van de bovenste vijf: Donar, Heroes, Landstede en ZZ Leiden. De vijfde kandidaat wordt interessant. Yoast en Feyenoord zijn de grote kanshebbers, BAL en ook Aris zouden kunnen verrassen.

Nogmaals het is pril. Zeker omdat de Nederlandse ploegen later en in sommige gevallen veel later aan de voorbereiding zijn begonnen en in een aantal gevallen ook pas later compleet waren.

De vier beste Nederlandse teams zullen tegen hun Belgische tegenstrevers best serieuze speldenprikken gaan uitdelen, zeker Donar en Heroes die redelijk diep zijn. De BNXT-league winnen of zelfs de BNXT-play-offfinale halen zou ik opmerkelijk vinden.

Waar ik wel benieuwd naar ben, maar eigenlijk ook het antwoord wel weet, is of de begrotingen van alle teams ook publiekelijk bekend worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk. Dan worden de verhouding echt duidelijk en kan de komende jaren ook goed gemeten worden of de BNXT-league een groeiende competitie is.

Hieronder een overzicht van de Nederlands-Belgische oefenduels:

9-SepBALLimburg70-87
5-SepLimburgHeroes63-82
5-SepDonarAntwerpen95-86
5-SepCharleroiApollo87-60
4-SepLeuvenSuns77-46
1-SepCharleroiZZ Leiden56-93
1-SepLimburgFeyenoord97-61
29-AugBAL Luik80-86
28-AugMechelenZZ Leiden90-85
28-AugGembo (2)Feyenoord61-71
26-AugBAL BBC Croonen (2)64-69