Champions League basketbal; ZZ Leiden wil het, Keye van der Vuurst heeft het

Keye van der Vuurst de Vries

Dadelijk begint landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden in Treviso aan een zware opgave. Om de groepsfase van de Champions League te halen moeten deze week drie rondes overleefd worden. De eerste tegenstander maandag om half 6 is Mons.

Leiden speelde zaterdag de BNXT-Supercup tegen de Belgische kampioen Oostende. Na een aardige eerste helft kreeg Leiden in de tweede helft een pak slaag. Voordeel is dat dadelijk niet de nummer één, maar de nummer twee van België de tegenstander is.

Tegen Oostende, dat rechtstreeks toegelaten is tot de groepsfase van de Champions League, werd het kwaliteitsverschil duidelijk, zeker op de bank. Maar dat is op zich geen nieuws. Het verschil in de verdediging was wel -opmerkelijk- groot.

Op dat vlak zal Leiden zich heel rap moeten verbeteren om in de voorronde van de Champions League potten te breken. Het lukte Donar de afgelopen jaren niet en Leiden gaat het moeilijk krijgen omdat, in mijn ogen, er veel te veel spelerswisselingen zijn. Een Nederlands kampioen die de kwalificatie van de Champions League ingaat moet eigenlijk zijn selectie grotendeels in tact houden om een serieuze kans te maken. Anders is de stap terug te groot om zo vroeg in het seizoen al te pieken.

Nou is dat Mons een leuke ploeg, op papier, maar geen wonderploeg. Opvallend is natuurlijk wel dat Emmanuel Nzekwesi (vorig seizoen Leiden en MVP van Nederland) een van de tegenstanders is. Zijn sterke, maar ook zijn zwakke punten zijn bekend.

De eerste Nederlander die de BNXT-Supercup won was Keye van der Vuurst de Vries. Doordat de 19-jarige guard van Oostende Champions League speelt, is hij dit seizoen de hoogst spelende Nederlander op Europees niveau. Na de winst op Leiden sprak ik hem voor de NOS. Omdat niet iedereen het tussen 22u en 23u gehoord zal hebben, kan het hier.

Ik sprak met hem over de wedstrijd, zijn rol en ambitie richting de NBA.

En nog dank aan Erwin Gerritsen van de Maaspoort voor de technische hulp zaterdag, top.