Nederlanders coachen in Eredivisie basketbal

basketbalcoach

Komende vrijdag begint het nieuwe Eredivisie basketbalseizoen. Wat me opvalt is het aantal Nederlandse coaches. Met een beetje sjoemelen is het 100%. Paul Vervaeck de nieuwe hoofdcoach bij Yoast is meer dan een halve Nederlander met zijn verleden in Den Helder, Leiden en als bondscoach van Oranje onder 18. Radenko Varagic heeft zijn inburgeringsexamens al een tijd achter de rug en wacht op zijn Nederlandse paspoort.

Toon van Helfteren is de oudste (70), Erik Braal heeft de meeste titels (3) en Vincent van Sliedrecht is de rookiecoach. Wierd Goedee is terug van lang weggeweest.

De Belgen laat ik hier buiten beschouwing omdat de Eredivisie eerst een hele competitie tegen elkaar speelt voordat in het nieuwe jaar de splitsing komt waarbij de beste vijf Nederlandse teams tegen de beste vijf Belgische gaan spelen en de resterende teams ook tegen elkaar gaan uitkomen.

Coaches gooien de bal er niet in, maar coaches maken over het algemeen hun team en vaak ook nog hun spelers beter. Enfin dit is de lijst gerangschikt op leeftijd (omdat ik denk dat leeftijd en ervaring een verschil kunnen maken).

TeamCoachLeeftijdEerste job als hoofdcoach op hoogste niveauKampioenschappen als coach
FeyenoordToon van Helfteren7019902
The HagueBert Samson661992
Yoast Paul Vervaeck651990
SunsPeter van Noord582005
ApolloWierd Goedee542002
ZZ LeidenGeert Hammink5220181
LandstedeHerman van den Belt5120001
HeroesErik Braal5020033
BALRedenko Varagic472006
DonarMatthew Otten392020
ArisVincent van Sliedrecht342021