De BNXT-league gaat beginnen, hoe zijn de verhoudingen? En een uitgebreid gesprek met Erik Braal

Hartslag

De finale van de play-offs in Nederland gaat in mei tussen Donar en Heroes. Dat verwacht ik. Wie het thuisvoordeel heeft, durf ik nu niet te zeggen. Titelverdediger ZZ Leiden is een serieuze outsider, zeker als er nog een goede speler bijkomt is het verschil met Donar en Heroes klein. Landstede is outsider omdat er op de bank wat minder kwaliteit zit dan voorgaande jaren, al lijkt de ploeg nog taaier. De verschillen zijn niet groot, er gaan her en der vast nog spelers bijgehaald of vervangen worden en de play-offs zijn nog ver weg.

De strijd om plek vijf in de nationale competitie is belangrijk want dat team mag het met voornoemde vier ploegen vanaf februari opnemen tegen de beste vijf van Belgiƫ in het grensoverschrijdende deel van de BNXT-league. Feyenoord en Yoast zijn de grootste kandidaten. Op het vinkentouw zitten BAL, Aris en misschien ook wel Apollo.

De nummers zes tot en met elf uit Nederland gaan met de tweede helft van Belgische ranglijst vanaf februari ook een hele competitie spelen, maar dat is commercieel en publicitair natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk. Het is wel belangrijk want de beste Nederlandse ploeg uit dit deel van de competitie plaatst zich als nummer zes voor de nationale play-offs.

De Nederlandse top

Donar en Heroes steken er voor mij in Nederland ietsje bovenuit. Beide teams zijn diep en dat maakt in dit lange seizoen een verschil. Want de dynamiek van het seizoen gaat anders zijn door de duels tegen de Belgen. Blessures gaan er zeker komen, waardoor de bank belangrijker wordt dan ooit, ook om de speeltijd te verdelen.

Mijn gevoel zegt dat de selectie van Donar net iets meer kwaliteit heeft dan Heroes. Maar, en dat kan een cruciale factor zijn, coach Matthew Otten is veel minder ervaren dan Erik Braal en zeker in Groningen kan er veel op een coach afkomen. De kampioen hoeft niet altijd de op papier beste selectie te zijn, dat heeft Leiden afgelopen seizoen bewezen. Toen was Donar ook vooraf favoriet en leek Heroes dat in de finale ook te zijn.

Omdat de kwaliteitsverschillen in de Nederlandse top vier niet bijzonder groot zijn gaat het meer om andere zaken zoals:

  • het groepsproces
  • de klik die in het seizoen moet ontstaan door samen tegenslagen (blessures) te overwinnen
  • op het juiste moment te pieken

Wat dit betreft hebben Landstede, de een na laatste kampioen met nog steeds dezelfde kern die van nature hard wil werken, en Leiden, met ook nog een grote kern van het kampioensteam, een voorsprong op Donar en Heroes. Ook omdat coaches Geert Hammink en Herman van den Belt kampioenservaring hebben, net als Erik Braal. Zij weten wat er kan en moet gebeuren om kampioen te worden. Voor Matthew Otten gaan er situaties ontstaan die nieuw zijn voor hem als coach.

De rest

Suns is de o zo belangrijke Boyd van der Vuurst de Vries kwijt en heeft geen Amerikanen. De ploeg lijkt een zwaar seizoen tegemoet te gaan net als Den Haag. Van Feyenoord en Yoast ben ik benieuwd hoe zij zich houden tegen de vaderlandse top vier. Beide teams hebben met Van Helfteren en Vervaeck ervaren coaches en dat scheelt.

De onderkant van de middenmoot is dit seizoen in Nederland wat sterker geworden is mijn indruk, al weet ik niet hoe dat zich straks verhoud tot de Belgen. Het scheelt dat Apollo Amerikanen heeft. Aris heeft met Vincent van Sliedrecht een rookiecoach en op papier een aardige groep spelers. Van BAL weet iedereen wat er te verwachten valt, mits fit zou er na de bekerwinst ook in competitieverband geoogst kunnen gaan worden. Voor deze ploegen zou de zesde of heel misschien wel vijfde plek een knappe prestatie zijn.

De Belgische teams laat ik hier verder buiten beschouwing omdat dit pas in februari relevant wordt. Wat eigenlijk raar is in een gecombineerde competitie, maar misschien dat dit in de loop der jaren gaat veranderen.

Wel denk ik dat Oostende de grote favoriet is. En misschien valt het verschil tussen de Nederlandse en Belgische clubs in de top vijf wel mee. Dat zagen we bijvoorbeeld in de Champions League-voorronde twee weken geleden waar Leiden won van Mons. Dat was geen incident want de laatste jaren wonnen Nederlandse clubs op Europe Cup-niveau wel vaker van Belgische teams als Mons, Antwerpen of Charleroi. Ik denk dat dit te maken heeft met het vernuft en of flexibiliteit van Nederlandse coaches en spelers om in wedstrijden aanpassingen te maken.

Pijnlijk

Een ding hoop ik wel, naast het wegblijven van corona-ellende, namelijk dat er tussentijds geen team financieel omvalt en dat er geen crowdfundingsacties van Eredivisieteams meer komen. Het komt zo ongelofelijk amateuristisch over, bijna zielig. Nou kon ik dat van Almere nog begrijpen, gezien hun overlevingsstruggle. Maar oproepen zoals eerst bij Donar en later bij Landstede zijn niet gepast, zeker niet als je kijkt wat voor een selecties er nu staan.

Terug van weggeweest in de Eredivisie is Erik Braal. Ik sprak aan de vooravond van de start van de BNXT-league uitgebreid met de drievoudig kampioen van Nederland.