Een onverwachte uitblinker in het eerste speelweekend van de BNXT-league! En Willy van de Kerkhof is enthousiast

Nieuw seizoen, nieuwe zaken die mij zijn opgevallen. Vormgegeven in een top 5.

5. Raar. Feyenoord tegen Aris. Thuisploeg in het bekende rood/witte-tenue. De gasten in het rood met beetje wit. Niet echt heel handig.

4. 1e kwart Apollo tegen Den Haag: 4-5. Ruststand: 16-16. Eindstand 47-46. Dit kan eigenlijk niet (waar zijn), maar laat ik het houden op opstartproblemen.

3. Ik werd op de diverse social mediakanalen bedolven onder de filmpjes met allerlei hoogtepunten van BNXT-teams. Ik moet zeggen het ziet er gelikt uit. Het komt alleen wat raar over als je dunks als hoogtepunt vertoont terwijl je op je ballen hebt gehad, maar a la beter iets dan iets. Nou nog de streams optimaliseren. Want sommige bibberden er aardig op los. Ik schaar het laatste voor nu onder de opstartproblemen. By the way waar is het niet onbelangrijke kopje uitslagen op de site van de BNXT-league? Je kunt ze wel vinden, maar niet op een voor de hand liggende plek.

2. Heroes. Begon met een programma om u tegen te zeggen. Titelverdediger ZZ Leiden werd op vrijdag verslagen. Landstede, toch outsider voor de titel, had zondag niets in te brengen (49-65). De Zwolse formatie werd door de Bossche verdediging in de hoek gezet. Een zwaluw maakt geen zomer, maar opvallend zijn de overwinningen wel. En door twee directe concurrenten te verslaan doet de Bossche ploeg gelijk goede zaken, met het oog op de splitsing in februari.

1. Aris dat wint van Donar (81-80). Had ik echt niet verwacht. Stunt van de bovenste plank. 2 ton wint van 2 miljoen, las ik ergens en dat vat het wel samen in een notendop. Het mag de kampioenskandidaat niet overkomen, maar gelukkig is het sport. Het tweede waar ik aan dacht na het horen van dit resultaat is dat Den Bosch vorig seizoen de eerste wedstrijd van het (verkorte) seizoen verloor bij Den Helder. Daar heeft Heroes tot en met de finale van de play-offs tegenaan gehikt omdat die nederlaag ervoor zorgde dat niet Den Bosch maar Leiden thuisvoordeel had. Zo’n nederlaag kan dus flink doorwerken. Los hiervan hoop ik wel dat Donar zich deze week in eigen huis plaatst voor het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup. Dat is goed voor het Nederlandse basketbal en ook goed voor Matthew Otten.

Bovenal is de winst op Donar natuurlijk een puike prestatie van het totaal vernieuwde Aris. Dat zondag weliswaar verloor bij Feyenoord, maar op zich was het een duel met perspectief. Zoals ik al schreef: vlak Aris niet uit voor de strijd om plek 5 en 6. Natuurlijk is de driepunter van Davis haaiwaardig, toch gaat de eerste eretitel van dit seizoen naar rookiecoach Vincent van Sliedrecht. Hij heeft de ploeg neergezet en geprepareerd voor de start van het seizoen. Bij je debuut als Eredivisiecoach winnen van Donar is voor mij de titel ‘haai van de week’ waard.

Bonus.

Willy van de Kerkhof was afgelopen vrijdag te gast bij het duel tussen Heroes en ZZ Leiden. In de podcast Willy & Rene van mijn Omroep Brabant-collega Kristian Westerveld gaat Willy vrij uitgebreid in op het basketbal. Ik vat het kort samen:

“Geweldige wedstrijd, met een geweldige sfeer. Ik zei tegen mijn schoonzoon Andre Ooijer: Schmidt moet basketbalcoach worden, dan kan hij blijven wisselen. Heroes tegen Leiden was fysiek met kracht en spelers met een goede conditie. Die mannen zeuren niet en gaan drie keer per week aan de bak. Het voetbal kan wel wat van het basketbal leren.”

Dat zeg hij na 6.25 in de podcast. De coach van Colorado waar Willy aan refereert is Sam Jones. Nu werkzaam bij het collegeteam van Colorado State en tot de zomer werkzaam bij de Cleveland Caveliers in de NBA.