De matchfixingaffaire bij Aris gaat geen uitkomst krijgen

Matchfixing

In de podcast ‘Gefixt’ van de NOS wordt met diverse betrokkenen van de matchfixing-affaire in het Nederlandse basketbal gesproken. Er wordt uitgelegd hoe de zaak aan het rollen is gekomen en ook de verdachte Amerikaan komt aan het woord. Evenwel wordt ook duidelijk dat in Nederland niemand de affaire juridisch tot op de bodem gaat uitzoeken. De politie geeft aan dat het geen prioriteit heeft.

In april werd de Nederlandse basketbal- en sportwereld opgeschrikt door een verhaal over matchfixing. Buitenlandse spelers in 2019 in dienst van Aris Leeuwarden zouden met opzet wedstrijden hebben verloren.

Weert, april 2019. Basketbalcoach Tony van den Bosch voelt zich machteloos. Vorige week won zijn team met grote cijfers, maar vandaag zijn ze kansloos. Wat hij niet weet is dat gokkers aan de andere kant van de wereld tienduizenden euro’s hebben ingezet op het verlies van zijn ploeg.

NOS-journalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma gaan in podcast GEFIXT op zoek naar voorbeelden van matchfixing in Nederland. Ze stuiten op wedstrijden in het basketbal, tennis, voetbal en darten, spreken met een openhartige matchfixer, verdachte sporters en gokkers en krijgen zo een unieke inkijk in een donkere kant van het sporten. 

Over de makers: Guido van Gorp (33) is onderzoeksjournalist van NOS Sport. Eerder deed hij onderzoek naar andere schaduwkanten van de sport: doping, machtsmisbruik, gesjoemel met jeugdspelers. Ben Meindertsma (37) werkt bij NOS Nieuws. Hij won vorig jaar De Tegel en De Loep voor het onderzoek dat hij samen met collega’s deed naar de burgerdoden die vielen bij de luchtaanval op Hawija.