Wat gaan Donar, Heroes en ZZ Leiden presteren in de FIBA Europe Cup?

Het zou mooi zijn als alle drie de Nederlandse clubs in de FIBA Europe Cup doorgaan naar de tweede ronde. Of Donar, Heroes en ZZ Leiden dat voor elkaar krijgen, merken we de komende weken vanzelf.

De afgelopen jaren hebben geleerd dat Nederlandse ploegen op dit vierde niveau van Europa (na Euroleague, Eurocup en Champions League) best aardig mee kunnen. Zeker in de eerste ronde, waarvoor de FIBA zelf alle groepen onder de loep nam.

De FIBA Europe Cup winnen lijkt voor Nederlandse teams een utopie, al was Donar in 2018 dicht bij de finale. En als je hem speelt, kun je hem winnen. Dat Donar, onder leiding van Erik Braal nu de coach in Den Bosch, was een uitstekende ploeg en werd gekenmerkt door hechtheid en slimheid.

Zo vroeg als nu in het seizoen valt er nog niet veel te zeggen over hechtheid van de teams en de slimheid van alle nieuwe spelers, vooral de Amerikanen, bij de drie Nederlandse ploegen. Tegelijk geldt dat ook voor hun tegenstanders. Dus dat trekt het speelveld een beetje gelijk.

Probleem blijft natuurlijk wel dat in de meeste landen meer betaald wordt aan spelers dan in Nederland. Gelukkig is sport geen wiskunde, maar met beter betaalde spelers loopt een coach over het algemeen minder risico omdat die spelers zich veelal al bewezen hebben op dit niveau.

BC Slam uit Polen bijvoorbeeld schakelde vorig seizoen Den Bosch uit en bereikte later de finale (die werd verloren van Ironi Ness Ziona, dat nu niet door de voorrondes kwam). De Polen van Slam waren degelijk, de Amerikanen ervaren en top. Dat was om je vingers bij af te likken.

Afgaande op de BNXT-league lijkt de vorm in orde bij Heroes en ZZ Leiden. Het heeft er ook vast mee te maken dat ze nu toe geen serieus geblesseerde spelers hebben gehad en dus al aardig op elkaar ingespeeld zijn geraakt.

Bij Donar is dat anders. Pointguard Luke is al een tijdje afwezig en de rol van een spelverdeler is zo belangrijk. In dit geval zeker omdat hij met coach Otten is meegekomen uit Bemmel. Ook de hardwerkende Caruso is er al een tijdje uit. Dit werkt niet bevorderend met het oog op Europa.

De opdracht voor Donar, Heroes en ZZ Leiden is makkelijk (geschreven). Drie keer thuis winnen zorgt voor een goede uitgangspositie. Een uitwedstrijdje meepikken en ‘overwinteren’ is een feit.

Heroes komt dinsdagavond (22.00u) als eerste in actie op bezoek bij Benfica. In de beslissende voorronde wonnen de Portugezen (73-81) van Donar (dat later een wildcard kreeg). Opava uit Tsjechië is min of meer van hetzelfde niveau als Heroes. BC Parma uit Rusland was een jaar geleden ook de tegenstander van Heroes, de 85-63 nederlaag vertelt het verhaal over de verhoudingen wel. De Russen haalden uiteindelijk de final-four van het toernooi.

Donar speelt woensdag (20.00u) thuis tegen London Lions. De Engelse competitie is zeker niet beter dan de Nederlandse, London lijkt geen uitzondering. Kapfenberg Bulls is ook geen wonderploeg en over het algemeen winnen Nederlandse teams de afgelopen jaren meer van Oostenrijkse teams dan dat ze verliezen. Medi Bayreuth, van oud-Den Bosch-coach Raoul Korner, lijkt voor deze groep een maatje te groot.

ZZ Leiden ontvangt woensdag (20.30u) Iraklis, een subtopper uit Griekenland, maar in de Vijf Meihal en zeker in de eerste wedstrijd behoort een stunt tot de mogelijkheden. Met Bahcesehir College uit Turkije en Mornar Bar uit Montenegro heeft Leiden nog twee goede tegenstanders uit sterke basketballanden. Maar ook twee teams die een hecht en slim Leiden kan verslaan.

Overigens vind ik het niveau van de FIBA Europe Cup dit jaar hoger dan voorheen. Vooral ook omdat er meer teams uit toplanden meedoen bijvoorbeeld het Spaanse Zaragoza.

Leuk is dat Charlon Kloof met Porto (groep H), Emmanuel Nzekwesi met Mons (groep F) en Yannick Franke met Trefl Sopot (groep B) ook in deze Europa Cup spelen.