Opvallende spelers en opvallende teamprestaties deze week in de Nederlandse BNXT-league

Een week met verrassingen en belangrijke overwinningen en prestaties.

5. Mike Carlson

Het is makkelijk gezegd dat een professional er elke wedstrijd moet staan. Mike Carlson was op dinsdag in Lissabon (knappe winst 73-78), de man voor Heroes met 29p, 8r, 3a. Vrijdag in een abc’tje tegen Den Haag stond hij er ‘gewoon’ weer met 17p, 12r, 7a. Dat is opmerkelijk want er zijn de afgelopen vele jaren veel Amerikanen gekomen en gegaan in Den Bosch, maar ook bij alle andere clubs die, en dan zeg ik het voorzichtig, er een andere mentaliteit op na hielden. Carlson is, als hij zo blijft doorgaan, groot kandidaat voor de MVP-titel. Overigens is er sinds ik ben begonnen met deze rubriek (2017) nog nooit een triple-double geweest in de Eredivisie, ik zeg het maar even.

4. BAL

De winst op Yoast is bijna de redding van het seizoen geweest. In zoverre dat de ploeg uit Weert nu kans blijft maken op plek 5. Een nederlaag had het erg moeilijk gemaakt.

4.26 voor tijd leek er nog weinig aan de hand voor de ploeg uit Bemmel (67-77). Daarna was er goed verdedigend werk en vijf rake schoten op rij die de stand omdraaiden (81-79). Nadat Wilson de stand gelijk trok, waren het Hollanders met een driepunter en Van Overbeek met twee vrije worpen die de wedstrijd beslisten. Dat die namen het verschil maakten, is goed voor het Nederlandse basketbal.

3. Apollo

Na de vertoningen van dit seizoen tot afgelopen woensdag had ik niet verwacht dat Apollo zou winnen op bezoek bij Feyenoord, 71-77. Knap, ook omdat de score laag werd gehouden. De 17p, 10r van Justin Mitchell waren cruciaal. Dit resultaat gooit de strijd om de zo begeerde plek 5 helemaal open, ook voor Apollo, en dat is mooi.

2. Morgan Stilma in, Pieter Buijs out en Austin Luke

Op het personele front springen er voor mij deze week drie spelers uit.

Om te beginnen: Austin Luke. Het gaat niet lekker met Donar, de winst op het Amerikaanloze Den Helder zal verder wel. Het lijkt erop dat Donar staat te springen om Luke en vooral om het spel dat hem vorig jaar zo gevaarlijk maakte bij Yoast. De passie die coach Otten midweeks tegen London miste (opvallende uitspraak trouwens) kan Luke brengen. Maar hoe gaat het met zijn pijnlijke gewrichten (dit seizoen aflopen)?

Na ruim een jaar maakte de 21-jarige Morgan Stilma zijn rentree, waarmee Heroes (straks) nog dieper wordt. Er zat een probleem in het bot van zijn rechterbovenbeen. Daarbij kwam nog dat er een stukje kraakbeen los zat. Dat is vervangen door stukje kraakbeen uit zijn knie. Al met al een flinke ingreep. Blijkbaar had hij daar al jaren last van. Maar Stilma is terug, benieuwd of hij Oranje ook weer kan halen.

Een klote week was het voor het 19-jarige talent Pieter Buijs, dit seizoen spelend voor zowel OLA als Feyenoord. Hij scheurde zijn kruisband af. Dat zal hem zeker een jaar aan de kant houden. Succes met het herstel.

1. ZZ Leiden

Noah Dahlman was lekker bezig voor Landstede dat de titelverdediger ontving. Hij eindigde met 26p, 10r. Maar hij was in feite alleen (gevaarlijk voor Zwolle).

Aan het eind van de wedstrijd nam de kampioen het ‘rustig’ over. Dahlman (speelde meer dan 38 minuten) was uitgeraasd en als team liet Leiden zien hoe je dit soort wedstrijden eindigt. De score van Van Bree (68-73) was belangrijk, maar het feit dat Leiden vijf spelers in de dubbele cijfers had zegt mij veel meer. Midweeks werd op een soortgelijke manier met teamspel en individuele hoogstandjes van Worthy De Jong Iraklis verslagen. Nu Landstede. Voor mij is het team ZZ Leiden de uitblinker van de week.

Foto: Marja van Tilburg