Wat gebeurt er nou bij Oranje, op weg naar WK-kwalificatie?

Tussen neus en lippen door werd dinsdag tijdens de Europa Cup-duels van Donar en Heroes de voorselectie van Nederland voor de komende WK-kwalificatieduels bekend gemaakt. 24 namen voor duels tegen IJsland (in Almere) op vrijdag 26 november en in Italië op maandag 29 november.

Een lijst zonder Nicolas de Jong.

Een lijst met drie spelers die echt niet inzetbaar zullen zijn.

Heel vreemd.

Van de vorige window (februari met plaatsing EK) is bekend dat de verzekeringspremie van Nicolas de Jong door de NBB niet opgehoest kon worden. Een belletje met Patrick Kathmann, de kersverse technisch directeur, leverde op dat De Jong terugkomt van een blessure en dat hij eerst ritme op moet doen. Geld was volgens hem dit keer geen issue.

Dus is het een keuze van de bondscoach. Helder. Overigens speelde De Jong met Estudiantes Madrid (tegenwoordig spelend op één na hoogste niveau in Spanje) afgelopen zondag 15 minuten in de winst bij Burgos. De Jong had 8 punten en 7 rebounds. De wedstrijd daarvoor speelde hij 11 minuten met 12 punten.

Natuurlijk weet ik dat de 24-koppige lijst vooral symbolisch is, want de definitieve selectie van 12 man (met 2 reserves) kent straks veel bekende namen. Met hooguit één nieuweling: Matt Haarms. Hij neemt, denk ik, de plek in van Joey van Zegeren. Al is Buscaglia vrij behoudend gebleken in het oproepen van nieuwe spelers.

Toch begrijp ik helemaal niet waarom er op de voorlopige lijst namen staan die echt niet inzetbaar zullen zijn in november. Het argument om de band te versterken, raakt kant noch wal. Om de band echt warm te houden moet Buscaglia zelf intensief contact houden met zijn spelers.

Wel zei Kathmann dat hij denkt dat collegecoaches in de toekomst spelers vrij gaan geven. Nou ik zie dat niet gebeuren en dan nog kun je je afvragen of het zin heeft om een speler voor 10 dagen en twee wedstrijden over te vliegen uit Amerika.

Het geeft in mijn ogen een slecht signaal af naar talenten in de Eredivisie. Keime Helfrich is een small forward die nu wekelijks moet (met de nadruk op moet) presteren en Europa Cup-ervaring opdoet. En small forwards zijn in Nederland dun gezaaid. Niet dat ik in hem direct een starter zie, maar een plek bij de 24 behoort hij wel te hebben.

Zo’n signaal zou ook uit kunnen gaan naar Sander Hollanders. Of misschien wel om Morgan Stilma een duwtje in zijn rug te geven. En Willem Brandwijk is ook een type voor op de 24-koppige lijst, al staan er veel lange mannen op.

Nogmaals de kans dat de nummers 15 tot en met 24 in actie moeten komen is nihil. Maar er zal wat gebeuren met Hammink, Franke en/of De Jong. Wie gaat er dan op de 3 spelen? Het kan raar lopen.

Volgend jaar in de aanloop naar de EK eindronde moeten de besten spelen en als dan de Amerikaanse collegegangers beschikbaar en goed genoeg zijn, moeten Rienk Mast, Tristan Enaruna (waarom staat hij dan niet op de lijst?) en de anderen zeker een kans krijgen. Maar voor nu is hun naam op de lijst nutteloos.