Wat gebeurt er nou bij Oranje, nu de vrouwen?

Oranjevrouwen hopn op succes

Na mijn verwondering over de voorselectie bij de Oranje-mannen, heb ik ook de selectie van de Oranje-vrouwen bekeken.

Daar lijkt het nog vreemder dan bij de mannen. In de 14-koppige (bijna eind-) selectie zitten speelsters die al weken en zelfs vele maanden geen wedstrijd meer hebben gespeeld.

  • Kourtney Treffers zit voor de marine al weken op zee en heeft nog geen wedstrijd gespeeld voor Den Helder dit seizoen.
  • Chatilla van Grinsven kwam voor Oranje uit, maar is clubloos en speelde haar laatste competitiewedstrijd net voor de lockdown van maart 2020.

Nou zijn dit in potentie twee goede en belangrijke internationals, die zo schat ik in heel graag voor Oranje spelen en niet snel nee zullen zeggen, maar op dit moment geen wedstrijdritme hebben of überhaupt geen teamtrainingen in de benen.

In de EK-duels van vorig en begin dit jaar bleek het gebrek aan wedstrijdritme (toen vooral door de coronamaatregelen, maar ook door een aantal 3×3-speelsters) een groot probleem bij de Oranje-vrouwen.

Op de site van de bond zegt de pas aangestelde bondscoach Julie Barennes het volgende over de selectieprocedure: “Het was voor mij belangrijk om snel de selectie rond te hebben, waarbij we hebben gekeken naar beschikbaarheid, fitheid, de posities van de speelsters en resultaten in het verleden.”

Ahum. Waarom snel? En hoezo resultaten uit het verleden? Waren die zo goed dan trouwens?

Twisten over de spelerslijst kan altijd en uiteindelijk is de bondscoach verantwoordelijk, maar er zijn toch wel twee opvallende afwezigen:

  • Isabella Slim; speelt bij Pas Giannina de nummer 7 van de Griekse hoogste divisie. Afgelopen weekend speelde Slim in de verloren topper tegen Olympiacos 29 minuten met 2 punten en 7 rebounds.
  • Richelle van der Keijl; speelt bij Ponzano Italiaanse 2e divisie. Zij had afgelopen weekend 10 punten.

De nieuwe Franse bondscoach Julie Barennes is fulltime coach van basket Landes, de huidige koploper van de Franse eredivisie en topclub in de Euroleague voor vrouwen. Erg drukke job, knap dat ze dit erbij doet, maar voldoende ervaring.

Ook vind ik het vreemd dat er geen contact geweest met -de belangrijkste- coaches in de Womens Basketball League over de wel en niet opgeroepen speelsters van Oranje, maar dat is bij de mannen ook niet gebeurd.

Al met al zou je er bijna iets van gaan denken…

De Oranje-vrouwen spelen deze window twee EK-kwalificatieduels:

  • 11 november Oranje – Ierland (in Amsterdam om 1830u, wie bedenkt die tijd eigenlijk?)
  • 14 november Wit-Rusland – Oranje

Tsjechië is het vierde land in de groep. De nummers 1 van de tien groepen gaan rechtstreeks naar het EK net als de vier beste nummers 2.