Wat mij opviel deze week in de BNXT-league

Eerlijk gezegd was het niet makkelijk deze week om tot 5 voor mij opvallende competitiemomenten te komen.

5. Feyenoord

Na de buzzerbeater nederlaag in Bemmel (2 weken geleden pas) had Feyenoord maar één doel om de strijd om plek 5 levend te houden en dat was thuis winnen van Yoast en zo geschiedde, 79-69.

Aanvoerder Jeroen van der List viel op met 23p tegen 58% en een efficiency van 26.

4. Piece of cake

Landstede – The Hague 95-58 +37

BAL – ZZ Leiden 59-85 +26

Heroes – Sun 90-61 +29

Zucht

3. Double double-double

Het zal niet uniek zijn twee spelers uit één team met  een double-double, het gebeurde bij Landstede zondag.

Ralf de Pagter had 17p, 10r

Noah Dahlman had 11p, 10r.

Overigens had Den Haag spelers met een plus/minus van -40 en -43

Pfffff

2. Aris

Het begint er steeds meer op de lijken dat Aris Leeuwarden de vijfde plek gaat veroveren. Apollo was een serieuze uitdager (op papier), maar het resultaat spreekt voor zich, 95-75. De Friezen hebben er nu 5 gewonnen en 3 verloren

Feyenoord lijkt de enig overgebleven uitdager van de Friezen (mits…natuurlijk). De Rotterdammers zijn 5-5. Er is nog één onderling treffen wat maakt dat de winst van Aris op de eerste speeldag op Donar vooralsnog doorslaggevend lijkt.

1. BNXT

Wel vraag ik me echt af wie het programma heeft gemaakt. Er is eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Zo is de return tussen Apollo en Aris dinsdag alweer. Eerder dit seizoen waren er ook al teams die elkaar binnen een paar dagen twee keer troffen. Misschien wel een vorm van competitievervalsing.

Nu zijn er teams met 10 gespeelde duels en andere met 7. Zo gaat het al twee maanden. Daarbij komt nog dat er geen evenwicht zit in de uit- en thuiswedstrijden. Hoe moeilijk is het om een schema te maken met de ene week een thuiswedstrijd en de andere week uitwedstrijd? Met dan soms een midweeks duel of een vrijdag en een zondag.

En, niet onbelangrijk in een competitie, een heen- en een terugronde die in balans is. Ofwel iedereen speelt eerst één keer tegen elkaar en als er dan tien duels gespeeld zijn, worden de wedstrijden gespiegeld gespeeld. Ik heb sterk de indruk het rommelige speelschema forse invloed heeft op de publieke opkomst.

In ieder geval is de stand ook niet logisch en heel erg vertekend (niet voor Heroes en ZZ Leiden natuurlijk die maar blijven winnen) omdat ploegen met meer gespeelde duels hoger gerangschikt staan aangezien een nederlaag één punt oplevert. Leuk bedacht want als je alleen maar verliest, ziet het er niet zo lelijk uit. Evenwel werkt dit alleen als iedereen min of meer tegelijk speelt zoals in de Europa Cup.

Daarbij komt nog dat er voor de fans geen goede plek is waar het overzicht te vinden is. De BNXT-site biedt dat overzicht niet en eigenlijk bestaat die plek niet. Ook ik schraap mijn informatie van vier of vijf plekken, ook feitelijke info.

Het komt de BNXT-league niet ten goede, sterker nog ik heb de indruk dat het momentum van de nieuwe start helemaal weg is. En dat, op een groep (die hard) liefhebbers na, niemand in sportminnend Nederland op dit moment oog heeft voor het competitiebasketbal.

De eretitel van deze week geef ik in de toekomst aan degene die zorgt voor verbetering(en).