De orde in de BNXT-league is verstoord door deze uitblinker

Het was geen doorsnee week in het Nederlandse basketbal. Mijn vijf meest opvallende zaken.

5. Corona

Ik snap volkomen dat clubs hun wedstrijd uitstellen. Wat is tenslotte (het nu van) sport zonder publiek?

Alleen bevreemdt het me dan weer dat Feyenoord toch speelt. Gelukkig kwam er uitleg en die is niet onlogisch. Want het blijkt simpelweg dat de hal in Rotterdam slechts beperkt beschikbaar is in de toekomst. Dus zomaar een thuiswedstrijd inhalen zit er niet in. In een notendop is dit -helaas- de status van basketbal in Nederland.

Maar ja als Feyenoord wel speelt en de rest niet dan komen er twee dingen om de hoek kijken.

Hoelang gaat deze lockdown duren? Drie weken (maar?). Ik moet het nog zien dat er begin december wel publiek in de zalen mag.

En moeten clubs die niet thuisspelen dan wel op bezoek bij Feyenoord of Aris (dat maandagavond verklaarde ook te gaan spelen? Dat riekt naar competitievervalsing.

Het is trouwens wachten op de ploeg die toeschouwers in de bioscoop zet om basketbal te kijken, want dat mag (vreemd genoeg) wel.

4. BNXT-België

Ik heb zondagmiddag de wedstrijd tussen Oostende en Mons gekeken. Dat werd na rust een makkie voor Oostende, 79-53 (2e helft 41-16!).

Dat Oostende een klasse apart is in de BNXT was al duidelijk, maar de top van Nederland is zeker niet minder dan Mons, de verliezend finalist in België vorig seizoen.

Opvallend vond ik dat Emmanuel Nzekwesi bij Mons op de 5 speelde. Zijn power en atleticiteit sprongen eruit, maar blij vlagen bleek hij toch wat te klein voor die positie. Dat zorgt bij mij voor de vraag waar hij in Oranje moet spelen. En ook met wie? Want er moet eigenlijk een lange driepuntsschutter naast.

Bij Oostende maakte Keye van der Vuurst-De Vries een hele betrouwbare indruk.

3. Oranje

Deel 1

De 14-koppige selectie van Oranje voor de WK-kwalificatie kent op zich geen verrassingen. Mij is ook wel duidelijk dat bondscoach Buscaglia daar niet van houdt. En er is zeker ook wat te zeggen om met vertrouwde namen te werken. Al kan enige aanwas nooit kwaad, maar daar heb ik onlangs al over geschreven.

Marijn Ververs vind ik het goed doen en dus jammer dat hij er niet bijzit. Matt Haarms zal moeten laten zien dat hij op dit moment beter (bruikbaar) is dan Kok of Van Zegeren.

Vooruitlopend. Tegen IJsland gaat er natuurlijk een heel ander spelletje gespeeld worden dan tegen Italië. IJsland schiet voornamelijk driepunters en met dat type spel heeft Oranje het altijd moeilijk. Dan zou Nzekwesi wel op de 5 kunnen spelen met 4 kleine mannen erbij die de driepunter kunnen verdedigen.

Italië speelt wat conservatiever en dan zou Haarms een rol kunnen spelen.

Deel 2

Ook de wedstrijd van de vrouwen in Wit-Rusland heb ik gezien. Die had gewoon gewonnen moeten worden. Dan was het EK heel dichtbij geweest. Alleen klapte Oranje de laatste vier minuten van de reguliere speeltijd dicht. Zo enorm jammer. 55-62 werd 67-67. In de verlenging was het helaas niets meer.

Het is niet voor het eerst dat de vrouwen zo dicht bij een mooie prestatie zijn en het dan laten afweten. Benieuwd hoe de Franse bondscoach dit gaat veranderen? Omdat de marge in de verlenging groot werd, 83-72, wordt het nog een lastige klus om eerste te worden in de groep.

2. Feyenoord

De Rotterdammers speelden dus wel en wonnen met de nodige moeite van Suns, 82-78.

Opvallende spelers aan de zijde van Feyenoord:

  • Jeroen van der List double-double met 15p, 10r
  • Jonathan Holton ook een double-double met 18p,  14r en 7a

Voor Suns had Ben Kovac 28p, 6r.

1. Apollo

Ik knipperde twee keer met mijn ogen toen ik de uitslag zag van Apollo tegen Landstede. Won Apollo echt? Ja echt. 71-63. Dus Apollo won de wedstrijd maar ook nog op het verdedigende vlak, al miste Landstede wel wat spelers. Evenwel knap van een ploeg die al een paar flinke tikken had gehad tegen de topploegen.

  • -36 bij Donar
  • -30 tegen Leiden
  • -46 bij Heroes
  • -38 bij Leiden

Nou is de Zwolse ploeg dit seizoen hooguit een outsider, en dat is niets nieuws, maar een nederlaag bij Apollo mag eigenlijk niet. Tegelijk is het vooral de verdienste van de Amsterdammers die onder Wierd Goedee progressie boeken.

De drie imports namen de scores voor hun rekening, maar als ploeg werd Landstede uit de wedstrijd gehouden. Daarom roep ik Apollo uit tot haai van de week.

Voorlopig de laatste aangezien er niet of nauwelijks meer gespeeld gaat worden.

Actie en reactie in Amsterdam