Au! Waar is de aandacht voor Oranjebasketbal (gebleven)?

Nederlands basketbalteam

Oranje basketbal speelt vrijdagavond voor het eerst sinds de kwalificatie voor het EK. Dat was in februari. Nu gaat het tegen IJsland om WK-kwalificatie.

De aandacht vooraf is minimaal. Op de social media is er wel wat aandacht, maar het houdt niet over en komt voor mijn gevoel niet veel verder dan de geijkte groep basketballiefhebbers.

De aandacht in de traditionele media vooraf:

  • Telegraaf: niet
  • AD: niet
  • Volkskrant: niet
  • DPG regionale kranten: niet
  • NOS: niet (althans vrijdagochtend nog niet, maar ik weet dat er plannen waren met Haarms)

Tsja.

Ik zag eerder deze week dat de interland niet op de ANP-agenda stond. Aangezien op maandag veel redacties de weekplanning maken aan de hand van deze agenda, is dat een deel van de verklaring. Op donderdag is het duel wel op de planning gekomen, met notabene Rotterdam als speelplaats.

In mijn geval was ik door NOS-radio gevraagd om verslag te doen. Alleen is vrijdagavond de coronapersconferentie erbij gekomen waardoor mijn bijdrage gecanceld is. Niet onbegrijpelijk, maar toch.

De wedstrijd wordt uitgezonden op Ziggo. Wat niet iedereen ontvangt. Dan is het ook nog op hun kanaal 13 te zien, niet ideaal want het kanaal waarop altijd sport te zien is 14.

Als ik naar de IJslandse media kijk, is daar redelijk wat aandacht voor hun nationale team. De wedstrijd tegen Nederland wordt rechtstreeks uitgezonden op hun landelijke publieke zender met naar verwachting 100.000 kijkers.

Het doet mij pijn dat de Nederlandse basketbalsport qua aandacht bivakkeert in de spelonken van de sport. Zoals ik al vaker heb gezegd. Het basketbal in Nederland kan zich niet veroorloven om een afwachtende houding aan te nemen en te wachten op aandacht. Schijnbaar valt het kwartje nog steeds niet.

En dat de competitie voorlopig (of misschien wel tot mei) gespeeld moet worden zonder publiek lijkt me onvermijdelijk. Ik ben benieuwd hoe dit aan de liefhebbers gecommuniceerd gaat worden. Nog even los van de gevolgen.