Terug van weggeweest deze Nederlandse uitblinker in de BNXT-league

Zonder publiek is de Eredivisie basketbal, na een korte pauze, weer begonnen.

Eerst maar eens de echte stand, want er is geen touw meer aan vast te knopen:

GespeeldWinstVerliesWinst %
1Heroes11110100.0%
2ZZ Leiden108280.0%
3Aris117463.6%
4Donar85362.5%
5Landstede106460.0%
6Feyenoord116554.5%
7Apollo125741.7%
8BAL114736.4%
9Yoast93633.3%
10Suns1221016.7%
11The Hague111109.1%

Dit viel mij op bij de rentree op de velden:

5. Trouble in paradise

Corona gooide vorig seizoen al flink roet in het eten. Inmiddels wordt er in Nederland weer gespeeld door de heren profs. Helaas natuurlijk in lege hallen, maar goed er wordt gespeeld.

In België ligt de competitie stil en heeft het er alle schijn van dat een ruime meerderheid van de clubs niet wil gaan spelen zonder publiek. Dat terwijl over twee maanden (inclusief kerstperiode) het gezamenlijke deel van de BNXT-league moet beginnen.

Hier lijkt een BNXT-clash aan te komen die natuurlijk, zoals altijd, over geld gaat. De Belgische clubs hebben meer recettes en lopen dus meer geld mis. Nou worden clubs uit Nederland gecompenseerd door de overheid. In België ligt dat (vooralsnog) anders.

4. Niek van de Plas

In een oefenwedstrijd tegen BAL scoorde de 18-jarige guard/forward 25 punten. In de gewonnen topper tegen Leiden (73-80) debuteerde Niek van der Plas in de basis en speelde hij 14 minuten.

Het klinkt mooi.

Maandagochtend ontving ik een persbericht uit Zwolle met de mededeling dat de IJslandse forward Thorir Thorbjarnarson is gehaald.

Daarom verander ik mijn voorgaande conclusie in:

Het klonk mooi.

Zoals op zoveel andere plekken wordt dus ook in Zwolle een talent ingeruild voor een buitenlander in de ratrace om het kampioenschap. Schijnbaar gaar het financieel ook weer beter met de ploeg die afgelopen zomer nog een crowdfunding in gang zette.

3. Thomas van der Mars

Niet geselecteerd voor Oranje. Gaf in de zeer makkelijke winst van Heroes op Apollo (90-63) een signaal af met 14 punten, 15 rebounds en 5 assists. Gaat hij dit structureel, ook tegen de Belgen straks (mits, zie punt 5) dan zal hij zijn plek in Oranje snel terugverdienen.

2. Speelschema Donar

Natuurlijk snap ik dat corona invloed heeft op het speelschema. Het schema van Donar is ronduit bizar.

De Groningers spelen nu maar liefst 7 keer op rij thuis.

Om het Nederlandse deel van de BNXT-league af te sluiten met 5 uitwedstrijden op rij.

1. Mike Schilder

De 27-jarige guard speelde dit seizoen door een knieblessure en een meniscusoperatie nog geen wedstrijd. Op bezoek in Leiden had Herman van den Belt hem hard nodig omdat Bart van Schaik en Jerom Oude Aarninkhof geblesseerd zijn.

Niet alleen won Landstede verrassend in Leiden (al weten we van vorig seizoen dat thuisvoordeel zonder publiek een heel eind wegvalt), het optreden van Schilder was zeer verrassend. Terug van weggeweest speelde hij uit het niets: 32 minuten met 11 punten, 4 rebounds en 6 assists.

Nog opvallender was zijn plus/minus. Met zijn +18 was Landstede met Schilder op het veld 18 punten sterker dan Leiden. Dan kun je terecht stellen dat zijn aanwezigheid van invloed was. En dus is Mike Schilder mijn haai van de week.

De Stentor sprak met Schilder:

,,Mijn fysio appte na de wedstrijd al: ‘lekker rustig opgebouwd, Mike.’ Dat is niet helemaal gelukt, dus. Maar de knie voelde goed. In het vierde kwart vroeg de coach nog hoe het ging en zei dat ik een vrije zondag in het vooruitzicht had. Ik stond nog overeind op het laatst, dus blijkbaar kon het nèt.”

En hoe was dat zondagochtend?

,,Ik heb betere ochtenden gekend, haha! Toen ik mijn bed uitstapte voelde ik me een oude man, hoor. De knie heeft het gehouden, is hooguit een beetje stijf. Wel voelde ik iedere spier in mijn lichaam. Ouderwetse spierpijn. Maar zulke pijn omarm ik. Is ergens zelfs wel lekker. Na zo’n periode van revalideren is het een teken dat ik weer terug ben. De frustratie van het machteloos toekijken, niets kunnen betekenen voor de ploeg, is afgesloten. En ik denk dat de overwinning de pijn iets verzacht…”