Voor de uitblinkers deze week in het Nederlandse basketbal liep het op rolletjes

Wat mij deze week opviel in het Nederlandse basketbal.

5.Trouble in paradise deel 2

Terwijl de Nederlandse Eredivisie inmiddels doorspeelt tijdens de coronapandemie is men in BNXT-partnerland België ook tot de conclusie gekomen dat het zo niet verder kan. Simpelweg als de helft (in Nederland) wel speelt en de andere helft (In België) niet, dan kun je moeilijk in februari gezamenlijk verder.

Doorschuiven totdat er publiek bij mag zijn, was bij onze zuiderburen het devies. Tsja de vraag blijft of dat begin volgend jaar wel gaat gebeuren en hoe moeten al die wedstrijden dan ingehaald gaan worden zodat het gezamenlijke deel in februari kan beginnen?

Lekker handig trouwens ook voor Oostende en Antwerpen die nog Europa Cup spelen, maar wedstrijdritme zouden gaan missen.

Daadkrachtig en een gebroederlijk is door de BNXT-leiding inmiddels de All-Stargame van 5 februari gecanceld. In België wordt op 17 december mondjesmaat de competitie hervat. Toch mis ik de daadkracht als het om de competitie gaat. Is het zo moeilijk om voor de hele BNXT-league één en hetzelfde standpunt in te nemen? Blijkbaar wel.

4. Beker

Hou op met die onzin dat amateurclubs tegen Eredivisieploegen mogen spelen. Voor niemand goed. Gewoon mee ophouden. Ieder jaar levert het grote uitslagen op. En de incidentele verrassingen in de afgelopen 25 jaar blijven op één hand te tellen.

Zoals ieder jaar blijf ik pleiten voor een bekerweek voor de Eredivisieteams.

3. Grote verschillen

Midweeks vorige week troffen ‘groot’ en ’klein’ elkaar in de competitie.

Yoast had op bezoek bij Heroes moeten winnen, maar verzuimde de gemakzucht af te straffen (90-85).

De andere drie duels hadden een gemiddeld verschil van: 33 punten.

Dat terwijl spanning zo belangrijk is en voorspelbaarheid funest. Ik had de hoop dat de kleintjes zo langzamerhand progressie geboekt zouden hebben. Maar ik zit mis, vooralsnog in ieder geval, die vooruitgang en vrees voor de Nederlandse kleintjes als zij straks (als het zover komt) tegen de Belgische kleintjes moeten gaan spelen.

2. ZZ Leiden

Het is redelijk onderbelicht gebleven, maar de winst van Leiden bij Bayreuth (84-89) was echt een daverende stunt. Totaal onverwacht en bijzonder knap tegen een play-offploeg uit de Bundesliga.

Dunn droeg de ploeg met 27 punten, maar de 9 assists van De Jong en 8 assists van Ververs waren ook heel belangrijk.

1. Rolstoelbasketballers

Zowel de vrouwen als de mannen Europees kampioen. Knap. De mannen voor de tweede keer sinds 1977, de vrouwen voor de derde keer op rij. Helaas werden de finales niet gespeeld omdat Groot-Brittannië in beide gevallen getroffen werd door corona.

Toch doet het voor mij niets af aan de titel want als ze niet in de finales hadden gestaan was dit niet gebeurd.

Tegelijk is het een les voor de BNXT-league want corona kan ook daar heel goed de boel nog sportief in de war schoppen.

Als klap op de vuurpijl komt het EK voor de rolstoelbasketballers in 2023 naar Nederland. Ook dat is knap en ik ga ervan uit dat men het financieel ook rond krijgt. Al is het onderdeel van een groter geheel in de European Para Championship.

Een Nederlandse speelstad op het EK is iets waar de valide mannen en vrouwen (als zij zich ooit nog kwalificeren) voorlopig alleen van kunnen dromen.

Hierbij zijn de nationale rolstoelteams mijn haai van de week.