Nu al cruciale wedstrijd tussen Aris en Feyenoord

Feyenoorder Rhodes eerder dit seizoen tegen Aris

Volkomen onder de radar wordt er vanavond in het Kalverdijkje een cruciale wedstrijd gespeeld. Aris ontvangt Feyenoord. Klinkt op zich niet bijzonder, maar de winnaar van dit duel gaat zich waarschijnlijk plaatsen voor de Gold-groep van de gezamenlijke BNXT-league. In beide gevallen kan dat van levensbelang zijn.

De twee ‘kleintjes’ hebben de affiches tegen de Belgische en Nederlandse topteams hard nodig voor het geld en misschien wel het bestaansrecht, maar zeker ook om de sport te verkopen naar de achterban. Want laten we wel zijn: de aandacht straks in februari voor spelen op het ‘hoogste’ niveau, met de beste vijf Nederlandse en Belgische teams, zal veel groter zijn dan spelen in de Silver-groep, waar de rest speelt.

Overigens denk ik, en hoor ik, dat de kans steeds groter wordt dat Gold-groepwedstrijden niet op de afgesproken datum in februari zullen gaan beginnen. De meeste Belgische teams, die van hun overheid geen vergoeding krijgen voor misgelopen inkomsten door de coronapandemie, zijn niet happig om te spelen zonder publiek.

Ik verwacht daarom dat het gezamenlijke deel zo lang mogelijk uitgesteld zal gaan worden. En dan ga ik ervan uit dat de coronapandemie niet nog grotere gevolgen gaat hebben dan nu al het geval is (omikron met extra maatregelen van de overheid en coronagevallen in selecties, zoals in de NBA en in de Premier League, liggen op de loer). Anders kan het weleens dringen worden qua tijd en mocht de coronapandemie lang aanhouden dan hangen zware keuzes in de lucht voor wat betreft de BNXT-league.

De wedstrijd

Kort door de bocht winnen Aris (7-5) en Feyenoord (7-6) dit seizoen tot nu toe van de ploegen die onder hen staan op de ranglijst. Het verschil met de top, Heroes, ZZ Leiden, Donar en Landstede, is echter groot. Met één aantekening dat Aris het eerste competitieduel thuis won van Donar (81-80).

Deze plus betekent eigenlijk dat Feyenoord vanavond moet winnen van Aris. De Rotterdammers wonnen het eerste treffen (69-66) en door ook het tweede te winnen zou de ploeg de tiebreaker hebben.

De statistische verschillen tussen deze twee teams zijn dit seizoen klein. Aris is aanvallend ietsje beter, Feyenoord verdedigend.

GemiddeldArisFeyenoord
Punten voor79.677.5
Punten tegen78.275.5
Rebounds34.333.7
Assists17.417.6
Balverlies14.812.5

Wat het verschil zou kunnen maken zijn de coaches. Toon van Helfteren, de coach van Feyenoord, is gepokt en gemazeld en heeft dit soort situaties vaker meegemaakt dan alle andere teams bij elkaar. Aan de andere kant is rookie-coach Vincent van Sliedrecht dit seizoen heel knap en verfrissend bezig. Voor hem is dit een soort van examen.

Natuurlijk is het vroeg en moeten zowel Aris als Feyenoord na vanavond nog een aantal wedstrijden spelen (tot ze er 20 achter de rug hebben) voordat de beslissing valt, maar de winnaar zorgt wel voor een ‘vorentscheidung’.