Winnen als je moet winnen, een karaktertrek van de uitblinker van deze week

Een week met voldoende wedstrijden zonder publiek door de coronamaatregelen. Iets wat nog wel even zo zal blijven. Wat mij opviel deze week:

5. Roger Moute A Bidias

De Kameroener in dienst van Apollo had zijn dag tegen Den Haag Royals (70-103). Moute A Bidias was bijna letterlijk het verschil met 31 punten (tegen 66%) en 11 rebounds in 32 minuten.

4. Double overtime

Vorige week constateerde ik nog de voorspelbaarheid als ‘groot’ en ‘klein’ tegen elkaar spelen. In het treffen tussen Suns en BAL was er zeker geen sprake van voorspelbaarheid. Twee verlengingen (72-72 en 87-87) en een miniem verschil bij de eindstand (98-97) is wat basketbal zo leuk maakt. Dat er ook veel misging schaar ik voor het gemak even onder de noemer: onvoorspelbaarheid.

Sam Huurman startte en had in 38 minuten 21p, 6r.

Overigens is Weert, zeker vergeleken met vorig seizoen, aan het kwakkelen geslagen. Ziekte en blessures volgen elkaar op. Nu Roel van Overbeek de ziekte van Pfeiffer heeft, heeft BAL een enorm probleem en kan het alleen maar hopen dat hij snel herstelt anders is het snel klaar in Limburg dit seizoen.

3. Donar

Aan het begin van het seizoen schreef ik al dat Matthew Otten de tijd moet krijgen. Intussen is er veel veranderd in Groningen en begint het te schuren. Uitgeschakeld in Europa, een ruime achterstand op de top 2 op de ranglijst en al relatief veel nieuwe spelers.

De selectie herbergt veel spelers die de bal in hun handen willen hebben. Dat werkt niet, zou Donar geleerd moeten hebben van de afgelopen jaren.

De wedstrijd, nou ja (63-92) tegen ZZ Leiden was niet om aan te zien zo eenzijdig, kende voor mij een typerende opmerkelijkheid. De nieuwe pointguard Gavin was de topscorer met 15 punten en had slechts 3 assists. Dit lijkt de verkeerde man op de verkeerde plek. De ploeg heeft olie nodig geen scorers. Laat gewoon Leon Williams 35 minuten spelen die in ieder geval zorgt voor olie in de machine.

2. ZZ Leiden guards

Dat Midgaart voor de meeste Nederlandse ploegen een probleem is, is bekend. In het streven naar een repeat van het kampioenschap is er meer nodig. Worthy de Jong is een van de, zoniet de beste speler op de Nederlandse velden, getuige ook weer zijn midweekse Europese prestatie; 32p, 8r, 8a en efficiency van maar liefst 42.

Ververs is een zekerheidje, maar als Maarten Bouwknecht kan blijven spelen zoals tegen Donar dan wordt Leiden een moeilijk te kloppen ploeg; 26 punten tegen 100%.

1. Feyenoord

De belangrijkste wedstrijd van het seizoen winnen, dat telt. Feyenoord gaat geen kampioen worden en Aris ook niet. Maar een plek bij de beste 5 en dus deelname aan de BNXT Gold-groep is een mooie prestatie en dat stond op het spel vrijdagavond. Belangrijk ook voor het aanzien van de club en om de basketbalsport te verkopen aan de achterban, wat ze beide hard nodig hebben.

De winst van Feyenoord bij Aris (76-81) was voor de Rotterdammers een must en hoewel die overwinning nog geen garantie biedt op de vijfde plek, moet het wel heel raar lopen wil dit niet het geval zijn.

Het is opmerkelijk dat beide teams hetzelfde schoten vanaf het veld; 27/64. Het verschil werd gemaakt vanaf de vrije worplijn. Aris had 11/16, Feyenoord 17/20. Die zes extra rake schoten, verklaren het verschil.

Rhodes had een double-double met 18p (met 9/9 FT), 10r. De grootste uitblinker was Cairon Jones met 26p (met 9/9 FT), 7r in 40 minuten op alle fronten een verdubbeling van zijn gemiddelde.

Maar omdat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord als team deed wat het moest doen, is die ploeg als geheel mijn haai van de week.

Foto: Luka de Kruijf