Deze uitblinker in de BNXT-league is ‘red hot’

De laatste speelweek van het kalenderjaar werd opvallend afgesloten, zeer opvallend. Mijn top 5 van deze week:

5. Corona

Het gezamenlijke deel van de BNXT-league begint een maand later, in maart. Zeker niet onlogisch. Al blijft het coronaspook boven de competitie hangen. De vraag is natuurlijk of er in maart wel publiek (in België) aanwezig mag zijn.

Wat ik gek vind is dat eerst de clubs gaan communiceren dat hun speelschema is aangepast en dat de officiële mededeling van de BNXT-leiding pas later kwam. Ik schaar het maar even onder de -nogal wat- kinderziektes van het eerste jaar.

Overigens is verder uitstel dan maart amper haalbaar qua tijd. Dus als corona roet in het eten blijft gooien, ben ik benieuwd hoe het verder gaat. En dan blijft het jammer dat er geen competitievorm is gekozen waarin Belgische en Nederlandse ploegen van begin af aan tegen elkaar zouden spelen.

Natuurlijk is er nog voldoende tijd, maar ik zie de kans steeds groter worden dat het uitdraait op een BNXT-titelgevecht tussen de kampioen van België en de kampioen van Nederland, zonder extra grensoverschrijdende wedstrijden en play-offs.

4. Debutanten Heroes

Met een reeks van 14 overwinningen en geen enkele nederlaag in de competitie loopt het bij Den Bosch op rolletjes. Zozeer dat twee jeugdspelers op bezoek in Den Haag (54-97) konden debuteren.

Laurens van Heesch en Luuk Schellen. Ik ben dan vooral benieuwd hoe hun carrière er over 5 jaar uitziet.

Overigens hervat Heroes de competitie op 9 januari met een bezoek aan ZZ Leiden.

3. Dubbele cijfers

Op een doordeweekse avond kende ZZ Leiden geen genade met Aris (114-68). Leiden had maar liefst zeven spelers in de dubbele cijfers. Worthy de Jong had ook nog 11 assists.

2. Yoast

De ploeg van Paul Vervaeck deed in Groningen wat het onlangs in Den Bosch verzuimde, namelijk winnen (84-85). Eerlijk gezegd had ik dit seizoen meer verwacht van de ploeg uit Bemmel, maar winnen bij het aangeslagen Donar zal de ploeg vertrouwen geven.

Met vijf spelers in de dubbele cijfers is het een uitstekende teamprestatie, al was de rotatie ook amper groter.

Opmerkelijk is dat Donar 47 rebounds pakte tegenover 30 voor Yoast. Dat werd gecompenseerd door de 19 assists tegenover slechts 10 voor Donar. 10 rake driepunters van Yoast (op 23) maakten ook een verschil omdat Donar er in eigen huis slechts vijf raakschoot (op 21).  

1. Den Helder Suns

Excuses van mijn kant zijn gepast. Onlangs constateerde ik dat het verschil tussen ‘groot’ en ‘klein’ aan de Nederlandse kant van de BNXT-league niet kleiner werd naarmate het seizoen vorderde. Gelukkig krijg ik de deksel deze week op mijn neus uit Bemmel en uit Den Helder.

Het feit dat het vrijwel compleet Nederlandse (op Kovac na) en erg jonge Suns van Landstede won is een absoluut lichtpuntje (77-74). Het is bovendien de derde overwinning van Suns op rij wat betekent dat de ploeg bezig is met een heuse streak. Sterker nog, na de streak van Heroes (14-0) is die van Suns (3-0) de langstlopende.

Hoewel coach Peter van Noord (die toch wel veel spelers beter maakt) blij is met de rust voor zijn jonkies, niet in het minst omdat Nick Thran met een ogenschijnlijk zware knieblessure het veld af moest, zal men het ergens wel jammer vinden dat er een kerstreces is.

Yarick Brussen had met 15 rebounds een opvallende rol tegen Zwolle.

Sam Huurman had 23 punten. De powerfoward heeft in de laatste drie gewonnen duels gemiddeld 19,7 punten, ruim boven zijn seizoensgemiddelde van 10,0.

Sam Huurman begon zijn carrière in Nederland bij BV Hoofddorp. Via Harlemlakers ging hij in 2017 naar de jeugdopleiding van Oostende. Vorig seizoen speelde hij voor het Belgische Limburg United. Hij zit al jaren bij de Nederlandse jeugdselecties.

Nu kies ik hem voor het eerst tot haai van de week.

Sam Huurman (Foto: Patrick Visschraper)