Een eenmanssloopkogel in de BNXT-league

Vijf duels op één speeldag, ook weer eens wat anders. Dit viel mij het meest op:

5. Stront aan de knikker

Ik heb het al eerder gehad over ‘trouble in paradise’. Nu las ik dat de Belgische clubs die in de silver league van de BNXT moeten gaan spelen daar in de huidige corona-omstandigheden geen zin in hebben. Aangezien we voorlopig nog wel even opgescheept zitten met het coronavirus ben ik benieuwd hoe het allemaal verder moet.

4. Zwolse twin-towertjes

Allereerst alle beterschap voor Nigel van Oostrum. Bij hem is een goedaardige tumor achter zijn oog gevonden. Ik kan me voorstellen dat de schrik enorm was en is. Logischerwijs gaat gezondheid altijd voor. Succes met de operatie en met het herstel.

Tegen Feyenoord (85-70) werd Landstede gedragen door Ralf de Pagter en Noah Dahlman, wie anders eigenlijk.

De Pagter had 22p, 7r, 5a en een efficiency van 32

Dahlman had 23p, 11r en ook een efficiency van 32.

3. The Hague Royals

Ook ik viel vorig week van mijn stoel (figuurlijk dan) bij het zien van de uitslag tegen Leiden: 27-88. Slaat natuurlijk nergens op. Maar een week later zit ik naar de eerste helft van Donar tegen Den Haag te kijken en in Martiniplaza staan de gasten ‘gewoon’ op voorsprong tot 30-32. Überhaupt had de ploeg na 13 minuten de score van 27 tegen Leiden al geëvenaard. Dat Donar uiteindelijk toch ruim won (85-58), mag gezien hun selectie geen verrassing heten.

Wat het zegt? Nou dat Den Haag niet zo slecht is als die dag tegen Leiden, al moet de club wel dringend stappen gaan maken. Beter gezegd: geld binnenhalen voor meer kwaliteit volgend seizoen. En over Donar is al veel gezegd, op z’n zachtst gezegd gaat het daar niet goed en deze wedstrijd was typerend.

2. Heroes

Het siert coach Erik Braal dat hij zich niet verschool achter excuses na de nederlaag in Leiden (85-70). Van der Mars en in mindere mate Stilma werden gemist omdat ze vanwege corona thuis waren gebleven. Shane Hammink mag zich natuurlijk nooit laten gaan na 6 minuten en tegen twee technische fouten aanlopen. Aan de andere kant had dit door de scheidsrechter, die feitelijk gelijk zal hebben, ook anders opgelost kunnen worden. Ik kwam deze foto tegen, waar woorden in plaats van straffen het probleem oplosten.

Los hiervan blijven mij twee zaken opvallen aan het spel van Heroes, wat ze achtervolgde in alle verloren wedstrijden (Europese + Leiden) dit seizoen:

  1. Ze geven flink wat/teveel rebounds weg
  2. Er ontbreekt een speler die een actie naar de ring heeft en wat kan creëren/forceren tegen een verdediging, zeg maar een Worthy de Jong of DeMario Mayfield.

Maar goed het seizoen is nog lang en de transferdeadline is nog open.

1. Eenmanssloopkogel

Ik had het gevoel al wat langer, maar omdat de Eredivisie alleen bij onderlinge topwedstrijden (top 4 of toch top 2, ik twijfel) een graadmeter is en rest van de duels er eigenlijk niet toe doet, concludeer ik nu dat ZZ Leiden op dit moment (los van de ranglijst) de beste ploeg van Nederland is. De ploeg steekt goed in elkaar, getuige ook de resultaten in Europa. De titelverdediger oogt in balans, zowel qua spelers als karakters en de winst op Heroes komt daarom niet onverwacht.

Een van de meest waardevolle spelers is Einaras Tubutis, zeker in het topaffiche tegen Heroes was de Litouwer een eenmanssloopkogel met 17p, 16r en efficiency van 32. Belangrijker nog was zijn verdedigende arbeid en concreet het aan banden leggen van Carlson, die zijn stempel niet op de wedstrijd kon drukken. Al met al een duidelijke haai-prestatie.

Waar Tubutis in het begin van het seizoen redelijk onopvallend was, lijkt het er nu op dat hij steeds beter wordt. Niet vreemd want de 23-jarige Tubutis speelde tot dit seizoen alleen in Litouwen. Natuurlijk moet je dan wennen in een ander land. De 2.07m lange forward heeft niet alleen zijn lengte mee, hij is ook behoorlijk atletisch.

Tubutis werd geboren in Klaipėda en genoot zijn basketbalopleiding bij Lytuvs Rytas. In die jeugdteams was hij vaak een van de meest efficiënte spelers. Hij speelde onder meer in de jeugdcompetitie van de Eurosleague tegen U18-teams van Real Madrid, Alba Berlijn en Rode Ster Belgrado. De forward debuteerde vorig seizoen op het hoogste Litouwse niveau voor Prienai. Hij speelde in de nationale jeugdteams van basketbalgrootmacht Litouwen. Donderdag speelt hij met Leiden in en tegen het Russische BC Parma de ploeg waar Kazys Maksvytis coach is. Hij is ook de bondscoach van Litouwen.

Einaras Tubutis in Litouwen (Foto: Roko Lukoševičiaus)