Squalo della settimana, het klinkt alleen al goed om deze week uit te blinken

De voor mij vijf meest opvallende zaken van afgelopen week:

5. NBB Beker

Hou op met deze onzin. Voor wie heeft dit zin? En dan ook nog uit en thuis. Ik val in herhaling maar organiseer een bekerweek.

Opmerkelijk en tekenend is dat organisator NBB in de aanloop geen aandacht aan de kwartfinales besteedde en dat de resultaten maandag nog niet te zien waren.

Over NBB gesproken.

Er is een nieuwe directeur: Maarten Hoffer. Bij zijn aanstelling zei hij het volgende over zijn doelen:

“Het vergroten van de basketbalgemeenschap naar 500.000 enthousiastelingen. Het is een visie die past bij een moderne bond. Aan mij is de taak om dat ook financieel te gaan bewerkstelligen, zodat een zo groot en inclusief mogelijke groep Nederlanders van basketball kan genieten. Het is een enorme eer om daar mijn steentje aan bij te mogen dragen.”

  • 500.000 is een fors getal. Waar moet dat concreet aan afgemeten worden? Internetkliks? Social media volgers? Ter info: nu zijn er om en nabij 40.000 leden, waarvan niet iedereen spelend lid is.
  • Enthousiastelingen. Wanneer ben je een enthousiasteling? En wat heb je als sportbond concreet aan enthousiastelingen
  • Wat is een moderne bond? Het Mullier-instituut hanteert de volgende beschrijving voor een sportbond: Sportbonden organiseren niet alleen competitie, kampioenschappen en opleidingen maar adviseren en ondersteunen ook de verenigingen.
  • Zo groot mogelijk en inclusief mogelijk. Wat betekent dat concreet?

Ik wens Maarten Hoffer alle goeds, maar in mijn ogen behoort het bij de NBB te gaan om de core-business. Andere partijen moeten de extra’s maar voor hun rekening nemen.

4. Titelkandidaat Heroes?

Ahum. Donderdag was de ruststand BAL vs Heroes 50-39. Uiteindelijk won Den Bosch wel (77-87), maar zo’n eerste helft geeft toch te denken.

Het verschil met de afgelopen jaren onder leiding van de buitenlandse coaches is dat het toen meestal verkeerd afliep voor Den Bosch. Nu kreeg Braal de boel weer aan de praat. Nou is een seizoen een proces (van ups en downs) en in juni gaat het pas om het kampioenschap. Dan hoort dit er misschien bij.

3. Apollo

Apollo – Donar 0-20.

In Amsterdam was een speler met corona waarna het hele team in quarantaine ging. Voor zover ik weet, is dat voor het eerst. Er zijn in de Nederlandse sportwereld wedstrijden niet doorgegaan omdat te veel spelers besmet waren, maar dat is anders.

Nou zijn er meer teams geweest met besmette spelers, BAL speelde tegen Heroes met maar 7 man. Schijnbaar was bij de andere teams met coronagevallen de situatie anders. Daar zijn de spelers niet langdurig bij elkaar in de buurt geweest en in Amsterdam wel. Ik kan die verschillen niet verklaren, maar goed het is zoals het is en Apollo had toch niet gewonnen van Donar.

Later spelen was geen optie omdat de BNXT-leiding daar niet aan wil. Ruimte is er theoretisch omdat het gezamenlijk deel is opgeschoven naar maart. BNXT stelt dat de regels duidelijk zijn en dat daardoor ook geen gezeur komt (over wel of niet voldoende beschikbare spelers met verklaringen etc.).  

Uit het coronaprotocol van de BNXT: Planning van wedstrijden

Om continuïteit van de competitie te garanderen, wordt afgeweken van de covid-lijst en worden volgende maatregelen genomen:

– alle wedstrijden worden gespeeld zoals gepland;

– minimum aantal beschikbare spelers op het wedstrijdblad wordt op 5 vastgelegd (zowel prof als niet-profspelers) (FIBA Official Basketball Rules art. 9.3).

Indien een ploeg de wedstrijd niet kan aanvatten met het minimum aantal spelers vastgelegd in FIBA Official Basketball Rules art. 9.3, wordt de wedstrijd verloren verklaard met dien verstande dat 1 punt wordt toegekend aan de verliezende club.

Omwille covid-gerelateerde afwezigheden kan afgeweken worden van de reglementaire verplichting om minimum 10 spelers op een wedstrijdblad in te schrijven en in die zin ook af te wijken van het quotum voor home-grown players.

2. ZZ Leiden

De overwinning van de Nederlandse kampioen in Perm (88-91) is een bijzondere. Dat BC Parma is gewoon een hele sterke duurbetaalde ploeg (begroting +/- 4,5 miljoen euro) en speelde vorig seizoen final four van de FIBA Europe Cup. Omdat Leiden ook won in Bayreuth, heeft de ploeg het bereiken van de knock-outfase volledig in eigen handen.

Ook omdat deze twee ploegen nog naar de Vijf Mei-hal komen. Heel zuur dat daar hoogstwaarschijnlijk geen publiek bij mag zijn. Want die intimiderende schuur (met alle respect) zou het verschil kunnen maken tussen doorgaan of niet.

Niet in het minst is het de verdienste van coach Geert Hammink. Na zijn debuut van driekwart seizoen in Dordrecht werd hij in zijn tweede jaar als Eredivisiecoach kampioen met Leiden. Nu presteert hij weer goed en het feit dat het in Europa ook goed gaat, is ook lekker voor zijn cv. Met deze prestaties en gezien zijn achtergrond als speler en ook gezien zijn contacten uit zijn carrière als spelersmakelaar kan het niet anders dan dat coach Hammink een mooie stap in Europa gaat maken. Een kwestie van tijd, lijkt me.

1. Johan Roijakkers

Hij blijft een redelijk onbekende in Nederland, maar de 41-jarige Roijakkers is nu de hoofdcoach van legendarische basketbalclub Varese. 10 keer kampioen van Italië en in het bezit van 7 Europa Cups, waarvan vijf keer de Europa Cup 1. Maar ja, de realiteit is dat de ploeg gedeeld laatste staat in de Serie A.

Roijakkers vroeg mij tussen neus en lippen door of ik wist dat Scola daar de baas was. Ik wist wel dat de Argentijn, die als speler zeer succesvol was (in de NBA, in Europa en in het bezit van goud en brons op de Olympische Spelen) als general manager aan de slag was gegaan, maar eerlijk gezegd was ik kwijt dat het Varese was.

Roijakkers kreeg op oudejaarsavond een telefoontje van Chris Finch, de hoofdcoach van HUBO Limburg toen Roijakkers daar zijn assistent was. Finch is nu hoofdcoach van NBA-ploeg Minnesota Timberwolves. Hij vroeg Roijakkers of hij geïnteresseerd was in Varese. Via een tussenpersoon zat Roijakkers nog voor middernacht op Whatsapp met Luis Scola. Daarna werd het contact intensiever met een contract als resultaat.

Op de persconferentie waar Roijakkers werd voorgesteld (toch even anders dan hier, jammer genoeg) zei hij trots te zijn op zijn aanstelling. “Ik ben erg blij dat ik dit team met een grote traditie en bekendheid in heel Europa mag coachen. Het is een zeer belangrijke mijlpaal voor een buitenlandse coach om in Italië te werken, vooral voor iemand die uit Nederland komt, een land waar vooral het voetbal telt. Geloof ik in handhaving? Als ik het niet geloofde, zou ik hier niet zijn.”

Roijakkers, die eind november werd bedankt door Bamberg, kreeg in Varese de voorkeur boven onder andere (bondscoach) Maurizio Buscaglia, die begin dit jaar werd ontslagen door Hapoel Holon.

Bij zijn debuut won Johan Roijakkers met Varese afgelopen zaterdag van middenmoter Venezia (76-68). De toon is gezet en dit verdient de eretitel: Haai van de Week.