Een onverwachte X-factor in de BNXT-league

Een week met opmerkelijke uitslagen. Dit zijn de voor mij 5 meest opvallende zaken:

5. Fans terug

In België mogen vanaf vrijdag de fans terug de hal in. Er is al uitgelekt dat dinsdagavond bekend wordt dat dit ook in Nederland gaat mogen. Wanneer precies (woensdag?) en de mate waarin is nog onduidelijk. Indoor 1/3 met een maximum van 1250 zou het kunnen zijn. Nou ja het is een begin want sport is tenslotte voor de fans en ik vond (neem alvast een voorschot) er geen reet aan zonder publiek. Nog een voordeel, en geen onbelangrijke, is dat dan ook het grensoverschrijdende deel van de BNXT-league kan doorgaan.

4. Yoast

Het valt op die rare ranglijst van de BNXT-league niet op, maar de ploeg uit Bemmel staat er best goed voor. Van de laatste 5 duels zijn er 4 gewonnen. De ploeg van Paul Vervaeck heeft nu 7 overwinningen, eentje minder dan nummer 6 Aris.

Van de resterende vijf duels kan de ploeg er zeker 3 winnen voor een goede uitgangspositie in de Silver League.

 • Thuis BAL
 • Uit Aris
 • Uit Apollo
 • Thuis Landstede
 • Thuis Leiden

Niet geheel onmogelijk, maar de kans is klein, zou een reeks van 5 overwinningen kunnen zijn. In dat geval komt plek 5 van Feyenoord nog binnen bereik.

Yoast kan op 12 overwinningen komen, Feyenoord staat nu op 9. Eindigen ze beide op 11 overwinningen dan hebben de Rotterdammers op doelsaldo in de 2 onderlinge duels het voordeel.

3. Donar toont teken van leven

Eén zwaluw maakt geen zomer, maar winnen in Leiden is niet elke ploeg gegeven (69-71). Het scheelt wel een flinke slok op een borrel dat Worthy de Jong en Marijn Ververs vanwege coronaperikelen er niet bij waren.

Leiden had 5 man in de dubbele cijfers. Willem Brandwiijk had voor Donar net geen double-double met 9p en 13r.

2. Jonkies

Voor Landstede maakte de 21-jarige Jerom Oude Aarninkhof zijn debuut in de basis. In 28 minuten was de guard, in de overtime winst op Sun (99-98), goed voor 10p.

Voor Suns was de eveneens 21-jarige Stan van den Elzen (een bekende in deze rubriek) goed voor 35 punten (met 8/16 driepunters). Ik denk dat het lang geleden is (if ever) dat een 21-jarige Nederlander zoveel punten heeft gescoord in een Eredivisieduel.

Met ook de 20-jarige Sander Hollanders van BAL is dit toch een leuk stel vergelijkbare talenten. Die allemaal min of meer op de positie spelen.

Het wordt interessant om de komende jaren hun ontwikkeling te zien. Waarbij Oude Aarninkhof al in de vaderlandse top speelt en die druk ook kent. Van den Elzen speelde voor Heroes en het stapje terug heeft hem goed gedaan. Voor hem geldt nu net als voor Hollanders dat zij goed moeten nadenken over de volgende stap. Sportief gezien is dat vooral stabieler worden en een breder aanvallend repertoire ontwikkelen. Zwolle en Feyenoord zouden een goede stap omhoog zijn. De kans dat ze op jonge leeftijd ondersneeuwen in Den Bosch, Groningen of Leiden is groot. Maar ik snap de verleiding.

1. Interessante week Feyenoord

De winnaar van dit speelweekend is Feyenoord. Zelf pakte de ploeg de (bonus)winst op Heroes. Omdat Aris verloor bij Yoast, staan de Rotterdammers in pole-position om in de Gold Group te gaan spelen als nummer 5 van Nederland. Dat zou voor de club goed nieuws zijn om van daaruit verder te groeien, wat simpelweg goed is voor het Nederlandse basketbal.

 • Feyenoord: 16 gespeeld 9 winst, 7 verlies
 • Aris: 17 gespeeld 8 winst, 9 verlies

Het schema voor de Friezen is niet echt gunstig.

 • Thuis Yoast
 • Uit Donar
 • Thuis ZZ Leiden

Het schema van Feyenoord (dat de 2 onderlinge duels met Aris won) is lichter, maar de ploeg staat vanaf nu wel onder druk om er minstens 2 te winnen

 • Thuis Donar
 • Uit Suns
 • Uit Apollo
 • Uit Heroes

Op de winst van Feyenoord op Heroes (87-72) was niets aan te merken. De Rotterdammers waren gewoon beter. Dat de belangrijke Carlson vanwege een knieblessure niet meedeed is vervelend voor Den Bosch, maar het verklaart niet de slappe mentaliteit waarmee de Bosschenaren op het veld stonden. Erik Braal zal het zijn selectie onder de neus wrijven. De vraag is hoe zij dit oppikken.

Overigens is het ronduit goed dat ‘kleinere’ ploegen in de competitie winnen van de ‘grotere’, het was lang en eigenlijk nog steeds veel te voorspelbaar allemaal. Dit resultaat is goed voor de competitie.

Het was pas de eerste winst van de Rotterdammers op een top 4-ploeg. Nou is het aan Toon van Helfteren wel gegeven om teams beter te maken gedurende het seizoen. Zeker verdedigend klopte het tegen Heroes lang goed. Zo was de tussenstand van het 2e en 3e kwart samen 46-27.

Wat opvalt is dat de Amerikanen goed presteren. Rhodes had 21 punten. Vanaf de bank, en dat maakt het extra opvallend, was Collins goed voor 7 assists en CJ (Cairon) Jones had in 28 minuten 26 punten met 5/10 driepunters (Heroes had 7 rake). Voor Jones was dat bijna een verdubbeling van zijn seizoensgemiddelde van 14.8p.

Met zijn 26 punten was Jones de X-factor tegen de koploper en dat maakt hem tot mijn haai van deze week.

CJ Jones werd 23 jaar geleden geboren in Birmingham Alabama. Zijn vader, Chad, speelde in Birmingham collegebasketbal voor de Blazers. CJ’s voorbeeld is Devon Booker en zijn favoriete boek is de bijbel. Hij geloofde na afgelopen seizoen dat hij de NBA kon halen. Hij liet zijn laatste jaar studie aan Middel Tennessee State (daarvoor zat hij 2 jaar in Arkansas) voor wat het is en stelde zich beschikbaar voor de draft. Nu zit hij dus in Rotterdam waar hij veel leert van de ervaren Van Helfteren en Gert Jan van der Linden.

CJ Jones Feyenoord (Foto: Luka de Kruijf)
Foto: Luka de Kruijf