De uitblinker deze week in de BNXT-league leverde een bijna perfecte prestatie af

Wat een heerlijke wedstrijd was het zaterdag de topper tussen Heroes en Donar, maar ook in Den Helder was het mooi en zondag bij Yoast niet anders. Dit viel mij afgelopen week op

5. Klok

Hoe is het mogelijk? Een kapotte schotklok en het feit dat daardoor een Eredivisiewedstrijd niet doorgaat. Het klinkt als een mop, ongelofelijk maar echt gebeurd in Den Haag. Kolder in de Eredivisie noemde het AD dit. The Hague Royals – Landstede 0-20. Een diepe zucht. Een reserveset behoort ook niet tot de inventaris (van de gemeente) natuurlijk.

4. ZZ Leiden in Europa

De winst op Medi Bayreuth (98-93) afgelopen woensdag was erg mooi. Het is toch de nummer 10 van de sterke Bundesliga. Het derde kwart was om de vingers bij af te likken. Toen de Duitse invallercoach (Raoul Korner ex-Den Bosch had corona) zijn Amerikanen een vrijbrief gaf, werd het nog spannend. Feit is dat ZZ Leiden dicht bij de knock-outfase is. Dat bereiken zou heel mooi zijn voor het Nederlandse basketbal, ook omdat bij Leiden veel Nederlanders spelen.  

3. Yoast

Met de nodige moeite werd BAL verslagen. Omdat Feyenoord verloor is de 5e plek, zoals ik vorige week al beschreef, een serieuze optie geworden. Maar goed, aan Feyenoord was te zien wat druk doet met een ploeg.

In Bemmel kwam het tegen BAL aan op de slotfase waarin Duane Wilson met 36p bepalend was aan beide kanten.

2. Stan van den Elzen

Hé daar is ie weer, de vaste klant in deze rubriek. Maar gamewinners zijn altijd goed, zeker van Nederlanders.

1. Topper

Het duel tussen Heroes en Donar was echt een mooie partij basketbal. Ik denk een voorproefje van wat nog komen gaat in de Gold League en in de halve- finale van de play-offs.

Gelukkig was er publiek bij, goed voor iedereen en zelfs ik voelde het in mijn verslag voor NOS Langs de Lijn.

Het was een wedstrijd waarin de aanval van beide teams de toon zette. Carlson van Heroes begon geweldig met 17p tegen 100% in het eerste kwart. Ploeggenoot Price liet zich gelden met 22p in de tweede helft toen Donar zich focuste op Carlson, die verder uitstekend speelde. Donar had vijf spelers in de dubbele cijfers waarbij Addison en Egekeze bij vlagen ongrijpbaar waren. Daarnaast viel op dat Donar meer power in huis had dan Den Bosch.

Nu kan ik voor beide teams stellen dat het verdedigend beter kon, maar het was gewoon de aanval die bepaalde. Tijdens de wedstrijd zei ik al dat de ploeg die als eerste een aantal verdedigende stops zou maken, de wedstrijd zou winnen.

Het werd Den Bosch. Na afloop kwam in gesprek met Erik Braal terloops ter sprake dat Heroes zone had gespeeld. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zo druk was met verslag doen (want er was geen voetbal, dus veel basketbal op de radio) dat het me ontgaan was in de wedstrijd.

Niet goed, maar a la. Een ‘gewone’ 3-2-zone is snel herkenbaar, maar op het gemak terugkijkend zag ik soms een 1-3-1 zone en in de cruciale run een box-and-one waarbij Kherrazi Donar-angel Addison voor zijn rekening nam.

Deze zone-fases bracht een aantal Donar-spelers in het vierde kwart (26-17) in de verleiding om het aanvallend zelf op te lossen. Eigenlijk trapten zij zo in de val die Braal zette. Los hiervan is het natuurlijk lastig wedstrijden winnen als je 100 punten tegen krijgt.

Ondanks alle topscorers, speelde één speler een bijna perfecte wedstrijd: Shane Hammink. Aanvallend was hij goed voor 13 punten tegen 100%, hij kwam nog in de buurt van een triple double door 6 assists en 5 rebounds. Tegen zijn oude werkgever was hij meer dan de kille cijfers. Hij ging voorop in de strijd, verdedigend was hij sterk en door goed uit te boxen hielp hij zijn ploeg enorm. Deze Hammink, die de lat voor zichzelf hoger heeft gelegd, is op deze manier een van de beste spelers in de Eredivisie en mijn haai van de week.

Foto: Robert Verboon

Bonus Refs

Met redelijke verbazing van mijn kant (maar ik was zeker niet de enige in de zaal) zag ik de scheidsrechters zaterdagavond in Den Bosch nogal wat calls maken. Het was een intense partij met fysiek basketbal. Niet echt gemiddeld Nederlands, wel het type basketbal dat Europees gespeeld wordt, een niveau waar Nederlandse ploegen naartoe willen. Dan moeten de scheidsrechter niet fluiten om wissewasjes.

Ik snap dat de vele jonge scheidsrechters nog veel moeten leren en dat is bij Antio Sinterniklaas in goede handen. Ik snap ook dat het tijd nodig heeft, maar hopelijk komt er spoedcursus want over een maand komen vijf fysiek sterke Belgische teams naar Nederland en die duels gaan geleid worden door Nederlandese refs