Opmerkelijke prestatie van een Nederlander uit BNXT-league

Een interessante week in de Eredivisie. Dit zijn de voor mij vijf meest opvallende zaken.

5. Donar

Hoe dan? Als je op zaterdag een best goede wedstrijd speelt in Den Bosch, hoe kun je dan 72 uur later tegen een zwaargehavend Landstede zodanig spelen dat in eigen huis een voorsprong van 12 punten uit de eerste bekerwedstrijd nog bijna niet genoeg is voor de return. Natuurlijk is Landstede een vechtmachine, of zou met de mentale gesteldheid van een groot deel van de Donar-selectie te maken hebben?

Feit is natuurlijk wel dat Donar in de halve finale staat en favoriet is tegen Aris, maar een verrassingm komend weekend is niet uitgesloten.

4. België

Het reguliere Eredivisieseizoen zit er bijna op. Nog steeds heb ik totaal niet het gevoel dat er een grensoverschrijdende competitie bezig is. Ik heb het eerder in deze rubriek al aangestipt; de opzet zoals die voor dit seizoen is gekozen werkt ook niet bevorderend voor dat gevoel. En als ik het zo om heen hoor ben ik niet alleen.

Mijn gevoel dat de Belgen bepalen en de Nederlanders keurig volgens in de BNXT kreeg afgelopen week een bevestiging. Natuurlijk is het maar een detail, maar wat mij betreft wel tekenend.

Oostende, Antwerpen en Leiden uit de BNXT-league spelen nog Europees. Dan is er een Instagram-post waarin eerst de resultaten van de twee verliezende Belgische teams worden vermeld. Dan pas dat van het winnende Leiden. Terwijl de Nederlandse kampioen met de overwinning in Polen niet alleen won, het was best een stunt. Qua nieuwswaarde behoort dat eerst gemeld te worden.

Maar goed, ook dit schaar ik dan maar onder de opstartproblemen. Onder die noemer schaarde ik de BNXT-website al lang geleden.

3. Kwikzilver

Gekomen van de winnaar van de FIBA Europa Cup, snelde zijn roem hem vooruit. Op een enkele opleving na (Opava thuis) speelde Austin Price in feite een zwaar anoniem seizoen in Den Bosch. Tot deze week.

Tegen Donar was hij sterk en bij vlagen niet te stuiten. Tegen Landstede was de Amerikaan een ware attractie. Met 15 punten in het eerste kwart (4/5 driepunters en drie vrije worpen) zette hij de toon. Vooral de manier waarop Price schiet, met een hele snelle release, een mooie boog en zonder de ring te raken, is niet van gemiddeld Eredivisie-niveau. Price eindigde op 28 punten en daar zaten een paar hele belangrijke bij toen Landstede serieus aandrong in Den Bosch. Ik heb gewikt en gewogen, maar anderhalve zwaluw maakt nog geen haai.

2. ‘Old’ soldiers

Ze lijken ouder dan ze zijn Mo Kherrazi en Ralf de Pagter. Het zal komen omdat ze al zolang in de Eredivisie spelen. De Heroes-forward is 31 en de Landstede forward is 32. O zo belangrijk zijn ze nog. De Pagter wordt niet meer beter, maar wel steeds slimmer. Lekker buffelen, duwen en trekken. Ondertussen nog scoren (22p tegen 67%) met driepunters ook. Heerlijke speler.

Dat geldt ook voor Kherrazi, minus het scoren dan (meestal). Toch is hij mede de reden dat Price geen haai is.

Bij de stand van 69-67 en nog 6 minuten te spelen was het duel tussen Heroes en Landstede weer een wedstrijd geworden. Den Bosch dacht er na de sterke start veel te makkelijk over. Zwolle blijft Zwolle en dus doorgaan tot het gaatje. Een stunt hing in de lucht.

En toen kwam de invloed van Erik Braal en in het verlengde daarvan Mo Kherrazi boven drijven. Want in tegenstelling tot afgelopen jaren kan Heroes nu wel een verdedigende stop afdwingen als het moet. Dat was zo tegen Donar en tegen Zwolle gebeurde dat onder de bezielende leiding van Kherrazi. Fanatiek als altijd frustreerde hij een reeks van Zwolse aanvallen op rij, soms leek hij (als oud Landstede-speler) wel helderziend. En, niet onbelangrijk, in de laatste maar liefst 18-3 run scoorde Kherrazi (8p, 11r), rebounde hij als altijd, maar ook gaf hij nog belangrijke 2 assists (na een aanvallende rebound).

Op weg naar een mogelijke titel voor Den Bosch en eerst het grensoverschrijdende deel, ligt er een cruciale rol in het verschiet voor Kherrazi. Vooral omdat men er in Den Bosch voor heeft gekozen om een guard aan de selectie toe te voegen.

1. Guard van nu en niet van de toekomst

Op het gevaar af dat ik tot de fanclub van Marijn Ververs gerekend ga worden (don’t care), maar als hij nu nog niet aan spelen toekomt in Oranje in het aanstaande tweeluik tegen de Russen dan ben ik gek. Afgelopen week was deze nuchtere 23-jarige Leidenaar de uitblinker in de winst van ZZ Leiden bij Legia Warschau (59-77). Ververs was efficiënt en goed voor 17p (83%), 6r, 3a. Opmerkelijke cijfers voor een Nederlandse guard in Europa.

Ververs is niet spectaculair, maar gewoon -eenvoudig- goed en het feit dat hij niet voor het eerst in deze rubriek voorkomt betekent ook dat hij gestaag beter wordt. Maar op basis van zijn spel in Warschau is Ververs mijn haai van deze week.

Marijn Ververs in Warschau (foto FIBA).

Nou geldt dat beter worden eigenlijk voor de hele Leidse ploeg. Mooi ook dat Tubutis de bondscoach van Litouwen en de clubcoach van BC  Parma dusdanig heeft overtuigd dat de forward nu is opgeroepen voor het Litouwse nationale team.

De wedstrijd woensdag tegen de Russen van BC Parma in de voor 1/3 gevulde Vijf Meihal kan een mooie worden. Rekenen hebben de Leidse fans al gedaan. Ik denk dat Leiden een goede kans maakt om te winnen en om dan -heel belangrijk- als groepswinaar door te gaan. Leiden ontloopt dan in de volgende ronde Unahotels Reggio Emilia (zeg maar het echte Parma) en krijgt waarschijnlijk het Duitse Crailsheim (nr 7 Duitsland, waar Bayreuth de nummer 10 was) tegenover zich of Kiev (en daar denk ik maar even niet aan gezien de situatie in Oekraïne). Deze twee teams staan dinsdag tegenover elkaar in Duitsland.

Na de Europa Cup ben ik ook erg benieuwd hoe de halve finale van de beker gaat uitpakken. Heroes ontvangt vrijdagavond ZZ Leiden. Zondagavond is de return in Leiden. Beter wordt het niet in Nederland.