In een nagelbijter van een wedstrijd liep Johan Roijakkers tegen zijn eerste nederlaag aan met Varese

En dan staat Johan Roijakkers op een zondagavond in februari zomaar even tegenover Sergio Scariolo, de coach van Virtus Bologna de nummer 2 van de Lega A. Ook de bondscoach van Spanje die met dat land Wereld- en Europees kampioen werd en op de Olympische Spelen een zilveren en bronzen medaille veroverde. Scariolo was assistent in Toronto toen de Canadese ploeg de NBA-titel won. Hij werd ook nog kampioen in Italië, Spanje en Rusland. Zo’n zondagavond dus.

Maar Varese kreeg het op haar heupen. Met een 60-69 tussenstand begon het laatste kwart tussen klein en groot. Bologna waande zich veilig, maar Roijakkers heeft zijn ploeg leren vechten en dat was mooi om te zien via een streampje in Nederland. Hoewel constant op achterstand, kreeg Varese toch de kans op een enorme stunt.

Met nog 12 seconden te spelen en de stand 80-81 miste Bologna en kreeg Varese balbezit.

Hoewel het niveau in de Lega A duidelijk hoger ligt dan hier, met een hoger tempo, meer individuele skills en veel meer fysiek, gebeurde helaas voor Johan wat we zo vaak zien, ook in Nederland. Een Amerikaan die het zelf wil oplossen met ‘hero-ball’.

In plaats van een normale aanval op te zetten of de ring aan te vallen (elke penetratie leverde vrije worpen op) ging Marcus Keene voor eigen succes. De tijd tikte weg en wat restte was min of meer een nooddriepunter terwijl hij tot dat moment 0/9 driepunters had geschoten. (en for the record 11/11 vrije worpen, dus als…). Enfin Johan kreeg keurig een handje van Scariolo, altijd leuk maar wel zuur in dit geval.

Johan Roijakkers werd half januari bij Varese ingevlogen om de legendarische club te behoeden voor degradatie. Sindsdien is zijn reeks met Varese: 4-1.

Wekelijks volg ik hem van een afstand. Hier de bijdrage van vorige week.

Lekker bezig Johan! Tre su tre, la cura Roijakkers funziona davvero