Een surprise kwam er deze week van de uitblinker(s) uit de BNXT-league

Het was een mooie week voor het Nederlandse basketbal. Mijn vijf meest opvallende zaken”

5. Oorlog? En dan?

Ahum. Overal lees ik dat Rusland op het punt staat om Oekraïne binnen te vallen. Nou speelt Oranje over ruim anderhalve week op donderdag de 24e in Rusland, in Perm om precies te zijn. Wat op zich fijn is met de wedstrijd van Leiden in het achterhoofd, maar dat terzijde. En op zondagmiddag de 27e in Almere tegen dezelfde Russen.

Ik was toch benieuwd wat dat voor een gevolgen kan hebben als Rusland een inval doet en in oorlog raakt. 

Navraag leert dat de FIBA heel simpel stelt: als er iets gaat gebeuren, is dat in de Oekraïne en niet in Rusland en dus moet Oranje spelen. Overigens schijnt men wel volop bezig te zijn met het verplaatsen van het duel Oekraïne tegen Spanje, maar ja die hebben wat meer te vertellen binnen de FIBA.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken denkt er iets anders over: vooralsnog is er niets aan de hand en is er geen code rood voor Rusland.  Zij bekijken de situatie van dag tot dag, maar vooruitlopend op zaken ziet het ministerie een WK-kwalificatiewedstrijd niet als noodzakelijke reis. Het duel kan tenslotte ook in een ander land gespeeld worden, zeggen ze dan.

Als ze dan maar niet twee keer in Nederland gaan spelen, zeg ik op mijn beurt, want Oranje presteert buiten Nederland nou eenmaal beter.

4. Ruilen

Feyenoord maakte vandaag bekend dat spelverdeler Collins vertrekt en center Terrence Bieshaar komt. Hoe meer Nederlanders in Nederland actief hoe beter. Toon van Helfteren zal vast het maximale uit Bieshaar (2.09m) halen, mits hij fit is. Want hij heeft een jaar niet gespeeld na een gescheurde kruisband die hij opliep bij Oberwart in de Oostenrijkse competitie. In de Gold League (ja want Aris gaat niet winnen van Donar en Leiden) en later in de play-offs kan Feyenoord Bieshaar ook goed gebruiken.

Het vertrek van Anthony Collins naar Kroatië zal een paar euro’s opleveren. Het feit dat hij van de bank kwam geeft wel wat aan. Met 6 assists gemiddeld was de Amerikaan niet onbelangrijk, maar afgerond 5 puntjes gemiddeld in 22 minuten maakt hem wel inwisselbaar.

En Toon van Helfteren kennende zal hij voldoende mogelijkheden zien in Niels Foerts en Mack Bruining.

3. (Re)play

Het was een zot verhaal. Een kapotte klok en dus ging de wedstrijd op 29 januari tussen The Hague Royals en Landstede niet door. 0-20 was het verdict van de BNXT-leiding.

Er kwam een protest vanuit Den Haag. Het feit dat refs een aftelklokje van een half uur hadden gezet om het probleem te fixen (wat dus niet lukte), zorgde mede voor wrevel. Het was de eerste wedstrijd voor Den Haag weer met publiek na corona en dan refs die zo flexibel zijn als een betonpaal.

Die klok werd niet gefixt in een half uur, maar de wedstrijd kwam wel terug op het programma. De tucht- en geschillencommissie van de NBB bepaalde dat het duel opnieuw gepland moest worden. Dat viel weer heel slecht bij de leiding van de BNXT-league, die wees op de regels. Uiteindelijk bepaalde de beroepscommissie dat er toch gespeeld moest worden (afgelopen zaterdag 45-101) en dat Den Haag de reiskosten van Zwolle moest vergoeden.

Oh en refs, in dit geval en ook voor de bekerreturn tussen Leiden en Den Bosch geldt dat jullie er zijn om een wedstrijd te begeleiden niet om de hoofdrol op te eisen. Zelfs mijn dochter van 10 vroeg zondag op een gegeven moment waarom die wedstrijd de hele tijd stillag. 47 fouten en 52 vrije worpen, kom op zeg!

2. Eerste prijs?

Ja wat is dat mentaal? Mentaal sterk?

Van Dale zegt: men·taal (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) in (of van) de geest: mentaal opgewassen zijn tegen iemand of iets

Heroes gaf vrijdagavond in het eerste treffen in Den Bosch met ZZ Leiden in de halve finale van de beker een redelijke voorsprong uit handen in de slotfase. Een voormalige stagiair van mij bij Omroep Brabant, die verder is gaan studeren in de journalistiek, en voor het eerst deze ploegen zag, noemde ZZ Leiden een machine. Dat vond ik ook.

Leiden deelde een tikkie uit met een sterk 4e kwart (17-25). In de return lag Heroes in het 2e kwart in de touwen (tussenstand 23-14). Zo vaak heb ik in het verleden ploegen met ambities op zo’n moment zien knappen. Meestal gingen dan de Amerikanen aan de slag om het zelf ‘even’ op te lossen. Waardoor de marge alleen maar groter en pijnlijker werd.

Achteraf kan deze fase en deze wedstrijd voor Heroes een ‘make of break’-moment blijken te zijn. Het werd ’make’ omdat de ploeg een ploeg bleef ondanks de tegenslagen. In ruim een half jaar heeft Erik Braal deze groep mentaal volwassen gekregen. Het spel is nog niet perfect en dat er ruimte voor verbetering is, is duidelijk. Tegelijk is het seizoen nog lang.  

Het bereiken van de bekerfinale betekent ook dat Bob van Oosterhout na vijf jaar als eigenaar van Heroes zijn eerste prijs kan winnen.

1. Europese surprise

Uitgeschakeld voor de beker, maar wel in de kwartfinale van de Europe Cup. Dat er een verband tussen zit is niet uit te sluiten, maar Leiden en Den Bosch zijn dit seizoen heel erg aan elkaar gewaagd. Ik zat voor NOS Langs de Lijn woensdagavond in de Vijf Meihal en het zijn van die avonden die ik koester. Zoveel van dit soort momenten zijn er in het Nederlands basketbal niet tenslotte.

Natuurlijk is het de verdienste van ZZ Leiden want wat hield de huidige kampioen van Nederland knap stand tegen het Russische geweld (79-75). Ik heb die ploeg vorig seizoen, toen zij reikten tot de halve finale, gezien tegen Donar en Heroes en dit seizoen in de vorige ronde ook twee keer tegen Den Bosch. BC Parma is een hele sterke ploeg.

Maar goed, Leiden had het verdedigend uitstekend voor elkaar tegen de ploeg uit Perm. Dat het in het slotkwart toch nog spannend werd, was niet onverwacht. Het mooiste was eigenlijk de toenemende frustratie gedurende de wedstrijd bij de Parma-spelers en hun coach. Een teken dat Leiden echt onder hun huid was gekropen.

Maar wie vooraf had gedacht dat Leiden in de groep van BC Parma, Legia Warschau en Bayreuth groepswinnaar zou worden is vast stinkend rijk geworden.

Nu staat op 9 en 16 maart een tweeluik met Crailsheim op het programma. Nou moet ik de goden niet verzoeken, maar de Duitsers zijn zeker geen onoverkomelijke tegenstander voor ZZ Leiden. Crailsheim staat ietsje hoger in de Bundesliga dan Bayreuth. Het grote voordeel is dat Leiden eerst uit en dan thuis speelt in de Vijf Meihal. De schuur die tegen die tijd wellicht weer ‘vol’ kan zijn.

Enfin. Deze prestatie maakt team ZZ Leiden voor mij de haai van de week.