UPDATE reglement BNXT aangepast: Heroes houdt voordeel uit domestic gedeelte van BNXT-league

UPDATE ZONDAGOCHTEND 20 FEBRUARI

Na mijn post van vrijdagavond is er zaterdagochtend topoverleg geweest tussen de leiding van de BNXT-league en Hypercube, het creatieve brein achter de opzet van de competitie.

Zoals ik vrijdag aangaf zou door de gehanteerde rekenformule de extra overwinning van Heroes ten opzichte van ZZ Leiden teniet worden gedaan.

De nieuwe afspraak is dat de eventueel noodzakelijke tiebreaker in de Gold- en Silver league de gewone eindstand in het domestic gedeelte wordt (voordat de rekenformule wordt toegepast). Ofwel als Heroes en Leiden na 10 duels in de Gold League gelijk eindigen dan heeft Den Bosch het voordeel omdat ze één wedstrijd meer hebben gewonnen.

Nou zit er wellicht nog een klein addertje onder het gras, maar daar kom ik nog op terug als ik antwoord heb.

HIERONDER VERDER HET ARTIKEL VAN VRIJDAG MET WEL EEN AANGEPASTE EINDSTAND.

Met de laatste wedstrijden van het nationale gedeelte op het programma, is het ook tijd om te rekenen. Want om aan de Gold- en Silver league te beginnen moeten de Nederlandse en Belgische competitie gelijk worden getrokken. Dat komt omdat Nederland één team meer in competitie heeft dan de Belgen.

De rekensom is simpel.

Aantal punten gedeeld door 20 (wedstrijden in Nederland) maal 18 (aantal Belgische duels). Ofwel punten x 0.9.

Daarna worden de punten van alle BNXT League clubs gehalveerd, zoals in hun reglement staat. Bij een puntentotaal met decimalen wordt als volgt afgerond:

  • Tussen 0,1 en 0,45: naar beneden
  • Vanaf 0,5: naar boven

Dat levert deze eindstand op (aangepast op zondag 20 feb), waarbij het aantal afgeronde punten wordt meegenomen daar het grensoverschrijdende gedeelte:

    punten 0.9 halvering afgerond
1 Heroes Den Bosch 38 34.2 17.10 17
2 ZZ Leiden 37 33.3 16.65 17
3 Donar Groningen 34 30.6 15.30 15
4 Landstede Hammers 34 30.6 15.30 15
5 Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball 30 27 13.50 14
6 Aris Leeuwarden 29 26.1 13.05 13
7 Yoast United 28 25.2 12.60 13
8 BC Apollo Amsterdam 27 24.3 12.15 12
9 Den Helder Suns 26 23.4 11.70 12
10 Basketbal Academie Limburg 26 23.4 11.70 12
11 The Hague Royals 21 18.9 9.45 9

Door het omrekenen verdwijnt het verschil tussen koploper Heroes en ZZ Leiden. Den Bosch heeft tot nu toe één duel meer gewonnen, maar begint op gelijke hoogte met Leiden in de strijd om algeheel thuisvoordeel in de Nederlandse play-offs. Daarom was de winst donderdag van Leiden bij Yoast (82-88) nog belangrijk net als de must-win zaterdag bij Aris. Want als Den Bosch wint van Feyenoord en Leiden een nederlaag zou lijden dan houdt Den Bosch een punt voorsprong na het omrekenen.

Natuurlijk gaat het eerst om de Gold league en de eindstand daarin. Oostende lijkt met een aardige voorsprong te beginnen (en eindigen, denk ik). Hoe de andere vier Belgische ploegen zich verhouden tot de vijf Nederlandse daar komen we snel achter. Maar ik denk dat de betere Nederlandse ploegen niet gaan ondersneeuwen.

Maar goed bij mij leeft het grensoverschrijdende gedeelte nog niet echt en dus kijk ik nu al vooruit naar de Nederlandse play-offs (die na de Gold League beginnen) waarbij, gezien de stand, nog een aardige strijd gaat losbarsten voor plek 1 en 2 tussen Heroes en ZZ Leiden en voor plek 3 en 4 tussen Donar en Landstede.  

Want de play-offranking (en daarmee het thuisvoordeel) wordt bepaald door de eindstand in de Gold league. En het zesde team in de play-offs is de hoogste genoteerde Nederlandse ploeg in de Silver league, op dit moment Aris.  

Heel interessant wordt de tiebreaker straks. Want de kans is groot dat Heroes en ZZ Leiden en ook Donar en Landstede na 10 Gold league-wedstrijden op hetzelfde aantal punten uitkomen.

Navraag leert dat dan de onderlinge duels gelden uit de domestic league. In het geval van Heroes en ZZ Leiden is de titelverdediger in het voordeel. Beide teams wonnen elk één keer van elkaar. Den Bosch won thuis met 8 punten verschil. Leiden won thuis met 15.

Landstede won het eerste treffen bij Donar met 2 punten verschil, Donar won in oktober al het tweede treffen in Zwolle met 12 verschil.

Op een rijtje de criteria voor tiebreakers:

  • eindstand domestic league (nieuw)
  • resultaat in onderlinge duels (bij gelijke stand NL-NL of BE-BE wordt gekeken naar de onderlinge duels uit nationale fase, bij NL-BE de onderlinge duels uit cross-border fase).
  • doelpuntensaldo in onderlinge duels
  • gescoorde punten in onderlinge duels
  • totaal doelpuntensaldo over alle wedstrijden (nationale fase en cross-border)
  • totaal aantal gescoorde punten over alle wedstrijden (nationale fase en cross-border)