Een enorme woede-uitbarsting viel op in de BNXT-league

Het eerste deel van de competitie zit erop. Nadat Oranje gespeeld heeft, volgt eindelijk het gevecht tegen de Belgen in de BNXT-league. Dit viel mij op in de laatste ronde van het nationale gedeelte:

5. Bondscoach

Voor het eerst trof ik bondscoach Maurizio Buscaglia bij een Nederlandse competitiewedstrijd. Nou is hij clubloos na zijn ontslag in Israël, maar toch is het voor mij opmerkelijk dat dit nu pas voor het eerst gebeurt sinds zijn aanstelling in 2019.

Inhoudelijk was er niet zoveel te melden, behalve dat de reis naar Perm hem niet lekker zat. Liever had hij in Sint-Petersburg gespeeld, waar Rusland in het vorige window tegen Italië en IJsland speelde.

Zoals ik vorige week al aanstipte werpt de dreiging van een conflict tussen Rusland en Oekraïne een schaduw over dit dubbele treffen. Donderdag in Perm en zondagmiddag in Almere.

4. Grote uitslagen

  • Heroes – Feyenoord +43
  • Donar – Suns +41
  • Yoast – Landstede +24
  • Aris – ZZ Leiden +24

Nu het grensoverschrijdende gedeelte van de BNXT-league gaat beginnen hoop ik en ga ik er voorzichtig vanuit dat deze marges verleden tijd zijn. Voor de Nederlandse top 4 ben ik daar bijna zeker van (garanties geef ik niet :-).

Nummer 5 Feyenoord maakte een belabberde indruk op bezoek in Den Bosch, vooral verdedigend. Dat had natuurlijk heel erg te maken met Heroes, maar het was niet des Van Helfterens wat de Rotterdammers lieten zien.

3. Belgische Oranje-lange mannen

Ahum. Eerst meldt Jito Kok zich af voor Oranje. Daarna volgde Emmanuel Nzwekwesi. Kan gebeuren. Maar zondag speelden ze beiden volop mee met hun club terwijl de afmeldingen al voor deze speelronde binnenkwamen. In beide gevallen zegt men dat het gaat om herstel van fysieke ongemakken.

  • Kok met Charleroi bij Oostende (verlies 100-90) 20 minuten met 12p, 3r
  • Nzekwesi met Mons tegen Luik (winst 67-61) 38 minuten met 27p, 6r

Het is van voor 2015 dat ik me kan heugen dat er een soort van preventieve afmeldingen kwamen. Toenmalig bondscoach Van Helfteren was daar vrij hard in. Nu speelt Oranje later dit jaar het EK en ik ben benieuwd of deze afzeggingen in het voordeel gaan werken van de mannen die wel komen. En in Amerika lopen er ook nog een paar rond, met name Rienk Mast, die in het juni-window en de zomer beschikbaar zou kunnen zijn.

2. 100%

Wat een fantastische naam eigenlijk: Snorri Vignisson. Den Haag verloor bij BAL (66-61), de IJslander miste vanaf het veld geen schot. In 23 minuten had de guard 20 punten; 4/4 tweepunters, 2/2 driepunters. Helaas miste hij wel 2 vrije worpen 6/8.

Druk baasje want naast het basketbal studeert hij aan de TU Delft en is hij webcoördinator voor PWC (accountants- en belastingadviseurbedrijf) in IJsland.

1. Het regent…driepunters

22 rake driepunters op 33 pogingen. Dan wordt basketbal een heel ander spel. Modern voor wie blieft. In de NBA rekenen ze heel simpel. Dit schot levert een punt extra op. Mits raak natuurlijk.

Maar goed Heroes maakte zaterdag gehakt van Feyenoord. Al was het nog wel 0-9 en 3-11. Als een ploeg zo schiet als Den Bosch is er natuurlijk geen houden aan in Nederland. 22 rake driepunters dat zijn al 66 punten. Genoeg teams die dat puntenaantal niet eens halen, Feyenoord had er uiteindelijk 70.

Vallen de schoten zo goed van buiten dan opent dat vanzelf ruimte onder het bord, in dit geval voor Thomas van der Mars, die überhaupt bezig is aan het beste seizoen van zijn carrière. De mentale dipjes zijn minimaal (vooralsnog) en als hij zo tegen de Belgische ploegen blijft spelen dan rechtvaardigt dat de keus in Den Bosch om geen extra lange man aan de selectie toe te voegen. In foutenlast komt hij ook zelden. Benieuwd wat hij met Oranje kan doen tegen de Russen want Van der Mars is uitermate geschikt om te spelen tegen grote(re) en op papier sterkere speler.

In de stortbui van driepunters viel één man in het bijzonder op; Austin Price. De laatste tijd is hij aardig op dreef en ook nu zaten er weer schoten bij van het kaliber onwaarschijnlijk. Veelal was hij ook een eindpunt van teamaanvallen waarbij Price degene was die de trekker overhaalde. Als hij deze lijn doortrekt tegen de Belgen wordt hij vast een keer haai van de week. Want ondanks zijn 30 punten en 9/12 driepunters, viel mij iets heel anders echt op.

Namelijk de enorme woede-uitbarsting van coach Erik Braal in het 2e kwart. Echt heel boos met een rood aangelopen hoofd was hij toen hij in het 2e kwart na ruim 2 minuten een time-out moest nemen. Het was 24-22 en zijn Heroes lieten verdedigend enorme gaten vallen. Drie keer achter elkaar vond Feyenoord in de omschakeling met een splijtende pass een volledig vrijstaande man onder de ring.

De woede-uitbarsting van Braal deed mij gelijk denken aan Ton Boot. Hij kon dat ook op die manier. Wat ik zag was dat Braal op zijn board één streep trok. Dat aan zijn spelers liet zien en toen wegliep van zijn groep, ze in de time-out gaar liet koken in hun eigen sop (van gemakzucht).

Dit kan natuurlijk helemaal verkeerd uitpakken, maar ik heb de indruk dat Braal volledig grip heeft op zijn spelersgroep en andersom het volledige vertrouwen heeft. Dan kun je dit maken.

Het vervolg was duidelijk, een 25-11 run tot de rust. En een eindstand (113-70) die niets aan duidelijkheid overlaat. Met ook de eerste plek in het domestic gedeelte van de BNXT-league en een plek in de bekerfinale lukt het Braal vooralsnog wat een reeks aan voorgangers in Den Bosch niet voor elkaar kregen en met die corrigerende en tekenende woede-uitbarsting erbovenop is Braal mijn haai van de week.

Bonus voor Braal en Heroes is dat zij op 22 april een wedstrijd voor maar liefst 17.000 toeschouwers in NBA-achtige omstandigheden gaan spelen. Want Den Bosch is dan de tegenstander van Antwerpen in de ‘Night of the Giants’.