Nederland gaat de strijd aan met Rusland, 5 vragen en antwoorden over WK-kwalificatieduel van de basketballers

Oranje in Perm

Oranje staat voor een tweeluik met Rusland. Eerst donderdag in Perm en dan donderdag in Almere voor de kwalificatie van het WK van 2023.

Hoezo speelt Oranje nu in Rusland?

Tsja. Je kunt van alles vinden van de situatie tussen Rusland en Oekraïne. Feit is dat Oranje speelt in Perm ruim 2000 kilometer verwijderd van het conflict.

Ik meng me niet in de politiek en de NBB ook niet, lijkt het.

Feiten op een rij:

 • Maandag reisadvies ministerie voor grootste deel Rusland: Geel; risico’s. Rood voor Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië
 • Oranje is maandag naar Rusland gereisd en aangekomen
 • Maandag stelde de FIBA het duel tussen Oekraïne en Spanje uit tot juni
 • Dinsdag besloot Groot-Brittannië om niet af te reizen naar Wit-Rusland
 • Dinsdag reisadvies ministerie: Geel, maar rond Oekraïne rood. Net als Dagestan en Ingoesjetië.
 • Donderdag om 16.00 is het duel in Perm
 • Vrijdag terugreis

Waar speelt Oranje voor?

Het WK wordt gezamenlijk georganiseerd door Indonesië, Japan en de Filipijnen en begint op 25 augustus 2023.

Het bereiken van de eindfase is altijd het streven, reëel doel voor Oranje is om de tweede kwalificatiefase te bereiken. Daarvoor is een plek bij de eerste drie in de groep nodig.

Oranje verloor haar eerste twee duels beide met 2 punten verschil, thuis tegen IJsland (77-79) en uit in Italië (75-73).

Zelfs als er twee keer wordt gewonnen van de Russen en ook in het geval dat er twee keer verloren wordt, komt het waarschijnlijk aan op het duel in IJsland eind juni. Als de IJslanders dit window een keer stunten in de twee duels tegen Italië wordt alles anders natuurlijk en dat is niet geheel uit te sluiten. Kortom minimaal één keer winnen van de Russen is verdomd handig en verstandig.

De tweede kwalificatiefase voor het WK (met de nummer 1,2 3 van groep G, en dat zijn nu: Spanje, Georgië en Oekraïne!) is tussen 22 en 30 augustus. Dat zou een redelijk ideale aanloop zijn voor Oranje richting het EK dat op 1 september begint met serieuze wedstrijden tegen sterke tegenstanders.

Wie zijn er voor Oranje bij tegen de Russen?

In feite de vaste groep met guards en centers. Oranje ontbeert al jaren een echte small forward voor de 3-plek. En een stretch-four die inside en outside uit de voeten kan is er ook niet. Zeker niet zolang Morgan Stilma niet 100% in shape is en Rienk Mast niet beschikbaar is. Olaf Schaftenaar en Luuk van Bree kunnen op de 4 spelen, maar zijn van nature meer schutters.

De afwezigheid van Kok, een starter, en Van Zeegeren, zijn backup, hoeft geen probleem te zijn tegen de Russen. Natuurlijk zijn de twee afwezigen wel meer ervaren dan vooral Haarms. Maar Van der Mars hoeft niet minder te zijn en Roeland Schaftenaar en Mo Kherrazi zijn in Oranje bruikbare spelers. Dat geldt ook voor Leon Williams die vanwege het coronaprotocol in Nederland is gebleven. Het betekent tegelijk dat Marijn Ververs zal debuteren.

Naam   Club  Leeftijd  Lengte
Yannick Franke  Trefl Sopot, Polen 25 1,96
Matt Haarms  Fraport Skyliners, Duitsland 24 2,21
Shane Hammink  Heroes Den Bosch 27 1,98
Worthy de Jong  Zorg en Zekerheid Leiden 33 1,93
Mohammed Kherrazi  Heroes Den Bosch 31 2,01
Charlon Kloof  FC Porto, Portugal 31 1,91
Olaf Schaftenaar  Basquet Girona, Spanje 28 2,08
Roeland Schaftenaar  Leyma Coruna, Spanje 33 2,10
Thomas van der Mars  Heroes Den Bosch 31 2,08
Marijn Ververs  Zorg en Zekerheid Leiden 23 1,94
Luuk van Bree  Zorg en Zekerheid Leiden 25 2,06
Keye van der Vuurst de Vries  Filou Oostende, België 20 1,91
Wat rest voor Buscaglia is small-ball. Maar dat hoeft niet helemaal niet erg te zijn. De mooiste overwinningen van de laatste jaren kwamen vooral voort uit small-ball. Ook tegen Italië was dat het beste antwoord. Dat die wedstrijd niet werd gewonnen had andere oorzaken, die ik toen aanstipte.

Hoe goed zijn die Russen?

De wedstrijd tegen Italië heb ik online gezien en die overwinning was indrukwekkend. De overwinning op IJsland was een makkie. Het was in het vorige window een sterk en opvallend atletisch en passend team.

Maar, er is altijd een maar.

Twee starters en drie bankspelers van toen zijn er niet bij.

 • Khomeko startte en speelde 16 minuten met 8p
 • Antonov startte en speelde 27 minuten met 7p
 • Zaitsev speelde 21 minuten met 7p
 • Valiev speelde 10 minuten met 0p
 • Emchenko speelde 1 minuut meet 0p

Guard Zakharov en forward Volkhin van Zenit en guard Komolov van Kazan die wel op de voorlopige lijst stonden voor deze window, zijn ook niet beschikbaar.

Naam    Club  Leeftijd  Lengte
Timofey Gerasimov Yenisei 24 1,97
Vladislav Yemchenko Lokomotiv-Kuban 22 1,94
Makar Konovalov MBA 21 1,89
Alexander Platunov Parma 24 1,92
Ivan Strebkov Nizjni Novgorod 30 1,90
Anton Astapkovitsj Nizjni Novgorod 28 2,02
Alexander Gankevich Nizjni Novgorod 26 2,01
Stanislav Ilnitsky Lokomotiv-Kuban 27 2,00
Anton Kvitkovskikh Avtodor 21 2,02
Artem Komolov UNICS 28 1,94
Andrey Martyuk Lokomotiv-Kuban 21 2,11
Mark Tikhonenko Astana (Kazachstan) 23 2,06
Sergey Balasjov Yenisei 25 2,06
Vladimir Ivlev CSKA 31 2,07
Sergey Toropov Nizjni Novgorod 32 2,05
Genoeg kwaliteit over, maar 5 nieuwelingen in de selectie betekent op z’n minst dat de chemistry van toen opnieuw gebouwd moet worden. Al doet hun coach Zoran Lukic er luchtig over op de site van de Russische bond. “Ik wil niet klagen. Het is niet gemakkelijk voor ons, maar alles ligt in onze handen. Er zijn problemen, maar we wisten ervan. Er nog eens over nadenken is gewoon energie verspillen.”

Hoe wint Oranje?

Sterk verdedigen zoals de ploeg bewezen heeft te kunnen. Weinig balverlies lijden, heel weinig. Het tempo en de score laag houden. Toeslaan in transitie.

ZZ Leiden heeft onlangs twee keer gewonnen van BC Parma uit Perm, inderdaad de hal waar Oranje nu speelt. Het kan een mooi voorteken zijn. Ververs, Van Bree en Worthy de Jong kennen de hal, net als de spelers van Heroes trouwens, maar zij verloren twee keer van die Russische ploeg.

Shane Hammink was in Italië het geheime wapen van Oranje, in small-ball speelt hij zelfs op de 4. Recentelijk speelde hij goed, maar de laatste twee wedstrijden heeft hij na ziekte niet gespeeld.