Oranjebasketballers zijn veilig en wel terug. Duel zondag tegen Russen gaat niet door.

Hartslag

Oranje is weer thuis. Om 11 uur veilig geland op Schiphol.

Ik schreef het gister al. Je zal maar midden in Rusland zitten en geacht worden een WK-kwalificatiewedstrijd te spelen. Precies op het moment dat Rusland een oorlog begint.

Wat gaat er dan door de je hoofd?

Natuurlijk is de eerste reactie: we spelen niet, ook bij basketballers. En we willen zo snel mogelijk naar huis.

Maar goed.

Dat groepje jonge mannen met een hand vol coaches en begeleiders zit letterlijk midden in Rusland in Perm omringd door Russen. Je bent ook niet bepaald 1,2,3 thuis in Nederland.

Dan wordt er gepraat over de zorgen die er zijn, met elkaar en onderling in het hotel. Internationals met vrouw en kleine kinderen. Drie coaches met vrouw en kinderen, die van bondscoach Buscaglia op de middelbare school, van assistent Otten net geboren.

Natuurlijk komt dan ook de vraag op wat er gebeurt als je niet speelt. Niemand die het weet. En moet een groepje Nederlanders in het hol van de leeuw dan maar de gok nemen?

De wedstrijd in Rusland stond al lang gepland, al lang was er overleg met het ministerie van buitenlandse zaken, NOC*NSF en de FIBA. Het licht stond op groen toen ze maandag moesten vertrekken.

In mijn ogen had vooral de internationale basketbalbond FIBA in moeten grijpen en eerder ook. Zij hadden de verantwoordelijkheid moeten nemen door als ‘neutrale’ partij het duel af te gelasten. Maar tot op heden (vrijdagochtend) heeft de FIBA geen enkele publieke reactie gegeven, ze steken ogenschijnlijk hun kop in het zand.

Onder druk van wereldtopper Spanje werd het duel tussen Oekraïne en de Spanjaardens, dat voor zondag op het programma stond, wel geschrapt. Officieel maandag, maar eind vorige week was de afgelasting al duidelijk. Overigens vind ik het ook bizar dat Oekraïne gisteren in Spanje moest spelen. Kan me voorstellen dat die ook wat anders aan hun hoofd hadden.

Maar ja Nederland doet er niet echt toe en basketballers helemaal niet. Die moesten afreizen, spelen en lange tijd keek niemand naar ze om totdat het uur U daar was.

Ja Oranje had ook niet kunnen afreizen, zoals Groot Brittannië dat niet naar Wit Rusland is gereisd. Op dinsdag, toen de schermutselingen net begonnen waren en toch ook een wat groter land.

Vanuit het veilige Nederland is het makkelijk roepen dat die basketballers zelf hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen.

Laat hen de kastanjes maar uit het vuur halen.

Gezien de omstandigheden was het bewonderenswaardig hoe Oranje op het parket stond. De nederlaag was niet te wijten aan de professionele instelling. Hopelijk gaat de rest van Nederland ook zo met de situatie om.

Nou kan ik me niet voorstellen dat er zondag in Almere tegen dezelfde Russen gespeeld gaat worden. Inmiddels in de Champions League-finale verplaatst van Sint Petersburg naar Parijs. Vrijdag na de landing maakte de NBB bekend dat zij hebben besloten dat het duel van zondag niet doorgaat.