Niet alles is verloren voor de Nederlanders in de BNXT-league

De crossborderfase van de BNXT-league is begonnen. Deze vijf punten waren voor mij het meest opvallend.

5. Waar is de Nederlandse verdedigingslinie?

8-0.

Dit zegt veel maar niet alles. Hooguit, schreef ik donderdag, maken twee Nederlandse ploegen kans op winst in en tegen een Belgische ploeg in de eerste speelronde met acht duels. Gezien mijn poll was menig stemmer een stuk optimistischer.

ZZ Leiden stond in Mechelen twee minuten voor tijd nog op voorsprong (88-89), maar was ietwat naïef in de slotfase (98-93).

Heroes liep in Mons achter de feiten aan, maar kreeg een minuut voor tijd na een inhaalrace balbezit en de kans om de stand gelijk te trekken. Dat ging niet door omdat Mounce over de zijlijn stapte (88-85).

Feyenoord deed het aardig in Leuven (78-72) en Yoast ook in Brussel (89-81). Donar (98-74) en Landstede (102-70) liepen in respectievelijk Oostende en Antwerpen tegen een pak slaag aan. Den Haag kreeg in Aalst een pandoering (98-40) na een belachelijk eerste kwart (27-3). BAL had ook weinig te vertellen net over de grens bij Limburg United (91-65).

Wat dan gelijk opvalt is het hoge aantal punten dat de Nederlanders in acht duels tegen kregen: gemiddeld 92,8

Tsja. Dan wordt het automatisch lastig om wedstrijden te winnen. Alleen Feyenoord met de Toon van Helfteren-defense was een uitzondering.

Was het verdedigende optreden van de Nederlandse teams een incident? Of is het structureel? Dat merken we de komende crossborder weken.

Feit is dat alle Nederlandse ploegen snel lering moeten trekken uit het niveau van de zuiderburen. Natuurlijk was bekend dat er een kwaliteitsverschil is, vooral door een budgetverschil. Daarom moet er niet nu al afgerekend worden. Aan het eind van het seizoen is het tijd voor conclusies en voor de afrekening mag nog twee jaar worden uitgetrokken.  

4. Ziggo-uitzending

Het aantal kijkers van het duel tussen Mechelen en ZZ Leiden valt niet mee.

De eerste helft werd gemiddeld door 2000 mensen bekeken.

De tweede helft werd gemiddeld door 5000 mensen bekeken.

Dat is niet veel.

Hoopgevend is dat de eerste helft in totaal door 51.000 mensen is bekeken en de tweede helft door 22.000.

Beetje gekke verhouding omdat het een spannende wedstrijd was die pas in de laatste minuut beslist werd.

Wat het zegt is dat er tussen 20.00u en 21.45u ongeveer 73.000 mensen naar ZiggoSport hebben gekeken en dat de het grootste deel van hen -helaas- niet geïnteresseerd was in basketbal. Een wereld te winnen dus.

3. Echte kijkers

Waar ik eigenlijk meer van schrok is de opkomst in Mechelen bij de aftrap van de crossborderfase: 300 man. Pfoeh.

In Mons en Antwerpen 900, wat ook niet overhoudt.

In Oostende wel 2400 toeschouwers.

Maar goed, de komende weken zullen we het eens zien in Nederland. Benieuwd of Den Bosch beetje wil uitlopen zaterdag voor Antwerpen dat op bezoek komt.

By the way BNXT-leiding. Zullen we afspreken dat iedereen voortaan het aantal bezoekers invult in de live stats? Wel zo handig.

Toevoeging 8 maart: het bestuur van de BNXT-league laat weten dat afgelopen weekend in België de hallen voor 2/3 gevuld mochten zijn in verband met de toen geldende coronamaatregelen. Die regel is inmiddels vervallen.

2. Opvallende Nederlanders

Jeroen van der List: 24p, 9r en efficiency van 35

Emmanuel Nzekwesi: 24p, 8r en efficiency van 30

Thomas van der Mars: 21p, 11r

Keye van der Vuurst de Vries: 15p (topscorer Oostende), 7a

Jesse Waleson: 12p, 4r

Worthy de Jong: 20p (89% FG) en efficiency van 28

Wietze Nossek: 11p, 10r

1. BNXT voor Oekraïne

Het was mooi om te zien dat de clubs in de BNXT-league zij aan zij stonden tijdens de minuut applaus uit solidariteit voor de situatie in Oekraïne.

Heroes maakte zelfs speciale shirts voor het duel in Mons. Die shirts worden geveild en de opbrengst gaat naar slachtoffers van het oorlogsgeweld.

Ik neem aan dat de Nederlandse clubs rond hun thuiswedstrijden de komende tijd ook iets vergelijkbaars met België organiseren.

Hierbij roep ik de BNXT-clubs uit tot haai van de week en doe ik de belofte om ook een mooi bedrag per lezer van dit artikel over te maken aan giro 555.