Een nobele uitblinker deze week in de BNXT-league

Hoewel er weinig wedstrijden waren, is er voldoende dat mij opviel deze week:

5. Tiebreakers

Een paar weken geleden schreef ik hier over de tiebreakers in de BNXT-league. Men was even vergeten wat er aan mogelijke scenario’s was.

Na spoedberaad van de BNXT-league kwam er een oplossing. De resultaten in de domestic league zijn bepalend als twee teams gelijk eindigen na de cross-borderfase. Concreet als Heroes en ZZ Leiden met hetzelfde aantal punten eindigen heeft Den Bosch het voordeel omdat het in de domestic league één duel meer heeft gewonnen.

Dat is op zich helder.

Ik schreef toen ook dat er nog een addertje onder het gras zat.

En dat addertje is: wat gebeurt er als 3 of meer teams gelijk eindigen, met zowel Belgische als Nederlandse teams? De FIBA-regel is dat er dan een onderling klassement wordt opgemaakt. Inmiddels heb ik antwoord gekregen van de BNXT-leiding.

Uitgangspunt blijft de domestic league.

Bijvoorbeeld voor dit weekend hadden Den Bosch, Leiden en Mechelen evenveel punten en wedstrijden. Is dat het geval na de hele elite goldfase dan komt er geen onderling klassement.

Vorige week was op doelsaldo de volgorde

2 – Leiden

3 – Mechelen

4 – Den Bosch

Na tien duels gaat bij een gelijke stand Den Bosch (18x winst) boven Leiden (17x winst) eindigen. Beide komen voor Mechelen (13x winst). Nog even voor de duidelijkheid: er is na de domestic league een formule gehanteerd om de stand enigszins gelijk te trekken.

De tiebreakers maar duidelijk zijn want het heeft gevolgen voor zowel de nationale play-offs als de BNXT-playoffs. En wie die crossborder-playoffs wil uitvogelen: succes hier kun je de opzet vinden

4. Reinder Brandsma

20 rebounds! Een hele bijzondere prestatie van de 22-jarige Friese forward.

Gemiddeld pakte hij dit seizoen 4,2 rebounds. En tegen Apollo 18 verdedigende en 2 aanvallende. Ook was Brandsma in de overwinning op Apollo (79-62) goed voor 13 punten.

Zijn reboundrecord stond op 11, vorig seizoen tegen Yoast.

3. ZZ Leiden Europe Cup

Ik verwacht dat Leiden zich woensdag plaatst voor de halve finale van de Europe Cup. Ik vond Leiden niet alleen beter in Creilsheim, maar ook evenwichtiger. Evenwel was het wel een nederlaag (71-68), maar met perspectief zoals men dat zegt.

Die Duitsers (nou ja Creilsheim ligt in Duitsland en ze hebben 4 Duitsers in de selectie) kunnen, wat gechargeerd, alleen driepunters schieten. In een uitverkochte heksenketel, die de Vijf Meihal vast en zeker is, moet het kunnen voor Leiden. Maar goed, verkoop de huid niet voordat de beer geschoten is, is niet voor niets een spreekwoord.

Overigens eindigden alle vier de kwartfinales van de FIBA Europe Cup met een marge van 3 punten of minder. Over spannend gesproken.

Mocht Leiden de halcve finale bereiken dan staat een tweeluik met Bahcesehir College uit Istanboel op het programma.

2. ZZ Leiden BNXT

Hè eindelijk. Als eerste Nederlandse ploeg versloeg Leiden een Belgische. Ik denk dat Mons nog eens gillend wakker van Leiden. Aan het begin van het seizoen werden de Belgen door Leiden uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. Nu zijn ze ook voor altijd het eerste Belgische team dat van een Nederlandse verloor. Er was ook niets op af te dingen (74-80).

Globaal blijf ik volhouden dat de verschillen tussen de Nederlandse top 4 en de Belgische nummers 2 tot en met 5 best meevallen. Voor de silver league zie ik het een stuk somberder in.

1. Mack Bruining

Ik blijf Bruining een voor Nederlandse begrippen goede guard vinden, die ik graag eens bij een topploeg zou zien. Desalniettemin komt de speler van Feyenoord voor de tweede keer in deze rubriek om een afgeleide van het basketbal.

De vorige keer ving hij een opgelichte Amerikaanse basketballer op die bij Apollo verzeild was geraakt.

Dit keer staat hij hier nadat ik op Funx.nl las dat Bruining, die een minimaal salaris verdient bij Feyenoord, het volgende doet:

“Met mijn gratis maaltijden wil ik mensen helpen die het financieel zwaar hebben”

Als professionele sporter is het belangrijk dat ik goed, veel en gezond eet. Ik kook daarom vaak zelf, maar ik kan eigenlijk niet zo goed voor één persoon koken. Soms komen vrienden bij me langs en zeggen ze: ‘Mack, je kookt voor een heel weeshuis!’ Op een gegeven moment nam ik dit een beetje letterlijk en dacht ik bij mezelf: ik kan al dit eten net zo goed weggeven aan mensen die het zwaar hebben. Naast dat ik goed, gezond en lekker kan koken, vind ik het ook leuk en ben ik iemand die graag mijn medemens helpt. Zo ben ik op het idee gekomen om een initiatief te starten waarmee ik gratis warme maaltijden bereid voor mensen in Rotterdam die het financieel wat zwaarder hebben.

Ik ben altijd al heel erg betrokken geweest bij Rotterdam. Ik ben hier geboren en getogen en hou van deze stad. Als ik bijvoorbeeld bij de supermarkt een dakloze zie staan, dan zeg ik altijd: ‘Loop maar mee naar binnen, dan doe ik wat boodschappen voor je.’ Ik heb het altijd al belangrijk gevonden om de mensen om me heen te helpen. Of dat nou bekenden of onbekenden zijn. Dat doe ik ook een beetje vanuit mijn geloof. Ik ben namelijk christelijk en ik zie het als Gods werk wanneer je anderen helpt. Echter heeft het niet alleen met m’n geloof te maken, maar ook met de overtuiging dat je mensen moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Als ik bijvoorbeeld geen geld zou hebben, zou ik het ook fijn vinden als iemand wat voor mij kocht. Uiteindelijk gaat het niet om hoeveel succes je hebt, wat voor auto je rijdt of hoeveel geld je maakt. Het gaat erom wat je voor je medemens doet en dat je elkaar lief hebt.

Als je kijkt naar wat er nu allemaal gaande is in de wereld hoop ik met dit initiatief mensen te kunnen inspireren en een beetje liefde te kunnen verspreiden. Ik hoop dat ik de stress en nood een beetje weg kan nemen, en Rotterdammers elkaar kan laten helpen. Ik weet namelijk zelf hoe het is om heel erg op je geld te moeten letten en er niet altijd zeker van te zijn of je genoeg hebt om eten te kunnen kopen. Met dit goede doel hoop ik die mensen in nood juist te helpen.

Als mensen een gratis maaltijd willen bestellen, kunnen ze mij simpelweg benaderen via Instagram op. Daarnaast kunnen ze op mijn website terecht waar duidelijk staat aangegeven hoe je een bestelling kunt plaatsen. Ik kook iedere week op maandag, woensdag en vrijdag een nieuw gerecht en in totaal zijn het 24 maaltijden per dag. Als een gezin bijvoorbeeld bestaat uit een alleenstaande ouder met drie kinderen, kan dat gezin helemaal gratis vier maaltijden komen afhalen. Afhankelijk van waar ze wonen kan het gerecht zelfs bezorgd worden.

Uiteraard kunnen anderen ook een bijdrage leveren aan dit initiatief. Zo kunnen mensen een bedrag naar wens doneren via de website. Dat kan een eenmalige of een maandelijkse donatie zijn. Daar kan ik dan de boodschappen van doen die ik nodig heb om zoveel maaltijden te maken. Ik heb donaties hard nodig om het allemaal te bekostigen. Ook kunnen mensen meehelpen met koken of boodschappen komen brengen. Voor nu is het denk ik vooral belangrijk dat mensen dit initiatief met elkaar delen en zoveel mogelijk verspreiden op social media en in hun eigen kringen, zodat men weet dat ze bij mij terecht kunnen voor gratis maaltijden.

Momenteel doe ik dit helemaal alleen, maar ik hoop natuurlijk dat mijn initiatief snel groter wordt en dat ik meer dan 24 maaltijden per dag kan gaan bereiden. Het zou leuk zijn als ik in de toekomst mensen in dienst kan nemen en misschien zelfs een zaak kan beginnen waar mensen gratis maaltijden kunnen afhalen. Zo kunnen we echt een verandering brengen in de stad, of misschien zelfs in het land.

Maar het hoofddoel voor nu is liefde verspreiden en mensen met elkaar in contact te brengen, zodat we elkaar een beetje kunnen helpen en de stad Rotterdam stap voor stap beter en liefdevoller kunnen maken.”