Is Europese finale nu wel haalbaar voor basketballers ZZ Leiden?

ZZ Leiden naar halve finale

Wat was het woensdag een mooie avond voor ZZ Leiden en ook voor het Nederlandse basketbal. De halve finale bereiken van een Europees toernooi is bepaalt geen alledaagse gang van zaken. Dit millennium lukte het pas drie Nederlandse ploegen:

  • 2001 Amsterdam (vs Malaga)
  • 2018 Donar (vs Venetië)
  • 2022 Leiden (vs Bahcesehir)

Tegelijk is het voor Leiden niet de eerste keer dat er een halve finale in een Europa Cup wordt gespeeld. In 1980 stond Parker Leiden tegen over Varese in de toen nog Europa Cup 3.

Thuis voor maar liefst 5500 fans werd het in de Groenoordhallen 87-89 voor de Italianen.

BS Parker (coach: Henny Blom): Ron Kruidhof 6, Sid Bruinsma 14, Mitchell Plaat 26, Jim Woudstra 19, Ervin Giddings 12, John Washington 8, Harry Kip 2, Roy Leysner dnp, Joost Cornelissens dnp, Chris Plaat dnp. Ft 5/5.

Emerson Varese (coach: Dodo Rusconi): Aldo Ossola, Bob Morse 24, Bruce Seals 29, Dino Meneghin 26, Maurizio Gualco 6, Alberto Mottini 2, Enzo Carraria 2, Antonio Campiglio dnp, Marco Bergonzoni dnp. Ft 15/20.

Bron: LeidenCourant.nu

Uit leed Leiden ook een nederlaag 95-87.

Emerson Varese (coach: Dodo Rusconi): Bob Morse 27, Bruce Seals 22, Dino Meneghin 24, Alberto Mottini 8, Maurizio Gualco 6, Aldo Ossola 4, Mauro Salvaneschi, Enzo Carraria 2, Fabio Colombo dnp, Marco Bergonzoni dnp. Ft 19/21.

BS Parker (coach: Henny Blom): Ron Kruidhof 12, Sid Bruinsma 22, Mitchell Plaat 28, Jim Woudstra 8, Ervin Giddings 13, John Washington 4, Joost Cornelissens dnp, Chris Plaat dnp. Ft 13/19.

Bron: LeidenCourant.nu

Varese won daarna de finale in het Italiaanse onderonsje tegen Cantu na verlenging 90-88.

ZZ Leiden tegen Turken

Op 30 maart in de Vijf Meihal en 6 april in Istanboel strijdt ZZ Leiden tegen Bahcesehir Collge om een plek in de finale. De Turken zullen de favoriet zijn, maar dat is een situatie die voor ZZ Leiden dit seizoen nog niet anders is geweest. De ploeg presteert uitstekend vanuit de underdogrol, dat is duidelijk.

Het gekke en tegelijk mooie en knappe is dat het spel woensdag tegen Crailsheim 33 minuten goed was voordat de bibberitus toesloeg. Het was een tikkie vreemd hoe de laatste zeven minuten verliepen, zeker aanvallend gezien met de vele verkeerde keuzes en het vele onnodige balverlies.

Aan de andere kant hield Leiden verdedigend het koppie er redelijk bij waardoor de Duitse ploeg uiteindelijk niet voor een enorme domper kon zorgen.

De verdedigende capaciteiten zal Leiden hard nodig hebben tegen Bahcesehir. Met Sam Dekker heeft de ploeg een ex-NBA-speler in huis (Houston, Clippers, Washington, Cleveland en Toronto). Niet de eerste ex-NBA’er die naar ‘de schuur’ in Leiden komt trouwens, maar hij komt Tubutis tegen die aardig in vorm is

Naast Dekker start de ploeg meestal met nog 3 Amerikanen. Van de bank komen er nog 2. Spelers die allemaal aan de NBA hebben geroken in de summerleague of G-league. In de basis start nog een center die van Fenerbahce is gekomen.

De verschillen tussen alle vier de halve finalisten zijn echt niet zo groot als het zou kunnen lijken. Natuurlijk financieel wel, maar in de praktijk kan het meevallen. Vooral ook omdat Leiden een goed team is, goed speelt en goed kan verdedigen.

In het huidige Europe Cup-seizoen vallen de Turken net iets beter aan dan Leiden, maar ze verdedigen vooral een stukje beter.

  Leiden Bahcesehir
Ptn. gem. voor 79.3 81.7
Ptn .gem. tegen 79.0 71.2
Aanv. Eff. 106.6 109.3
Verd. Eff. 106.2 95.3

Oranje heeft het de laatste jaren goed gedaan tegen Turkije en tegen andere landen in duels die door de coronapandemie in Turkije werden gespeeld. Het is zeker niet onmogelijk dat Leiden die lijn doortrekt.