Bekerfinale tussen Donar en Heroes wordt een kraker, of niet?

De bekerfinale zondagmiddag om 15u is een mooi affiche. Het duel tussen Donar en Heroes heeft het in zich om een klassieker te worden. Het is ook een duel op zichzelf, dat zijn bekerfinales vaak.

Vorig jaar won het ‘kleine’ BAL de beker, vorige week in België was Limburg United sterker dan Oostende.

Maar goed, zo liggen de verhoudingen dit jaar niet. Donar en Heroes zijn twee topteams in Nederland. Donar met de grootste begroting van Nederland, een paar ton meer dan Heroes qua begroting de nummer 2.

De onderlinge resultaten (2-0 Heroes) en statistieken laat ik even links liggen omdat het om een finale gaat.

In de finale gaat dit keer de ploeg winnen die het best haar eigen spel kan blijven spelen en zich niet laat ontregelen door de tegenstander. In feite wie onder druk het beste als team kan blijven spelen.

Het gaat om verdedigen, maar zeker ook om aanval. Hierbij valt het dit seizoen op dat Den Bosch, en ook Leiden, ‘moderner’ basketbal spelen door veel vaker dan vroeger driepunters te schieten. Ook meer dan Donar. Wat dit betreft is het een heel ander spel geworden.

Ik zie dit bijvoorbeeld bij ZZ Leiden in Europa. Die ploeg doet gewoon goed wat ze kan, ook onder druk. Verdedigt goed (genoeg), maar scoort ook (makkelijk).

Tegenstanders hebben daar veel problemen mee. Crailsheim met hun acht Amerikanen hielden het op beide fronten niet vol en die ploeg barstte onder de druk, zoals BC Parma en meerdere voorgangers.

Heroes deed dit ook tegen Antwerpen. De Bossche ploeg speelde niet briljant, maar na alle coronagevallen in de selectie bleef de ploeg weg van de ondergrens. Door de druk verdedigend en aanvallend op de Belgen te houden, barstte Giants helemaal uit elkaar.

Donar had een goede generale tegen Mons, het eerste echte lichtpuntje dit seizoen. De Groningers leken weer op een team. De vraag is of het (al) genoeg is?

Want in de ontwikkeling van het team heeft Den Bosch een voorsprong en dat maakt voor mij in deze finale het verschil. Want de twee selecties doen op zich niet veel voor elkaar onder.

Om toch nog even wat statistieken aan te halen, vooral omdat ik denk dat daar de crux in de finale zit:

  • Den Bosch schiet gemiddeld 26 driepunters per wedstrijd tegen 40%.
  • Donar schiet gemiddeld 22 driepunters per wedstrijd tegen 33%.

Heroes is de favoriet omdat ze over langere tijd bewezen hebben goed te kunnen spelen. Als ze hun spel met driepunters kunnen spelen, loopt de score op. Dat moet Donar dan maar zien te evenaren. Aan de andere kant heeft Donar voldoende kwaliteit, misschien wel meer dan Heroes, in huis om te verrassen. Plus de ploeg speelt thuis wat in Martiniplaza een voordeel kan zijn.

Eerder deze week belden de collega’s van RTV Noord mij om vooruit te blikken op de finale. Dat is hier terug te horen.