De uitblinker blijkt het ontbrekende cement te zijn van deze basketbalploeg

Wat een heerlijke zinderende bekerfinale was dat. Zo heb ik ze graag.

De wedstrijd was live op NPO 1. De eerste helft werd gezien door gemiddeld 108.000 mensen, de tweede helft door 143.000. Ruim 550.000 mensen hebben iets van de wedstrijd gezien.

Jammer is dat de landelijke aandacht beperkt is gebleven tot de NOS. Maar goed je kunt niet alles hebben, zullen we dan maar denken.

Wat mij verder opviel.

5. Frank Voskuilen

Aan Frank Voskuilen heb ik voor altijd te danken dat ik Music van John Miles associeer met basketbal.

Schitterend.

Schitterende man ook. Ik kan me nog herinneren dat ik als broekie ronde Kerst in Haarlem kwam. Met vragen, tsja dat doen we journalisten nou eenmaal, kon ik gewon terecht bij Frank Voskuilen de schooldirecteur. Hij had het goed voor elkaar bij de HBW. In 1995 zette hij zich schrap tegen de NBB (Bron: Jump for joy, 50 jaar Nederlandse Basketball Bond) omdat hij het sterkst mogelijke Nederlands team op de HBW wilde en dus geen clubteams.

Voskuilen maakte van een toernooi een evenement van faam. Eeuwig zonde dat er een eind aan kwam. Want het was voor mij en vele andere een echte kennismaking met show om het basketbal heen, zoals dat in Nederland nergens anders was. De muziek, het licht, de setting, de Luvabulls en de deelnemende teams. Alles was top. Frank bedankt voor de mooie herinneringen.

4. Feyenoord

Wat had ik die club een stunt gegund. Vanuit Groningen volgde ik de wedstrijd tegen Oostende. Ongenaakbaar de Belgische nummer 1? Mwoi Toon van Helfteren had er een goed verdedigend antwoord op. 69-72 pas in de laatste seconde.

De Facebook-post van Mack Bruining, een haai mag dat natuurlijk, sprak overigens duidelijke taal.

Ik zou dit normaal nooit doen maar wat ik vandaag heb gezien en meegemaakt gaat echt een stapje te ver en dit moet gewoon even gezegd worden. De Nederlandse scheidsrechters zijn van belachelijk en lachwekkend niveau. Je verliest natuurlijk nooit een wedstrijd door de scheidsrechters, en dat is ook niet wat ik probeer te zeggen, maar wat er in NL gebeurd is echt ongelofelijk en onacceptabel.

Lees hier zijn hele verklaring.

Toeval of niet. Voor de bekerfinale besprak ik de aangestipte problemen van Bruining met Antio Sinterniklaas. Ik zal niet het hele gesprek herhalen. Maar de problemen zijn dus bekend en een directe oplossing is er niet.

3. Euroleague

Op 8 april speelt Emese Hof met Perfumerias Avenida de halve finale van de Euroleague tegen Sopron. Een herhaling van de halve finale van vorig jaar. Toen werd later de finale verloren van het sterke Jekaterinenburg, maar die zijn er nu niet meer bij. De andere halve finale gaat tussen Praag en Fenerbahce. Er is dus een gerede kans dat Hof de Euroleague kan gaan winnen. Zou mooi zijn.

2. ZZ Leiden

Als 3e Nederlandse ploeg dit millennium behaalde ZZ Leiden de halve finale van een Europa Cup. Knap en bijzonder, schreef ik vorige week al. Ondertussen blijft de ploeg ook in competitieverband winnen. Gaat gewoon lekker bij de titelverdediger, die ondanks het drukke speelschema gevrijwaard blijft van blessures. Dat is ook knap.

Mooi dat ik vandaag las dat er al rekening wordt gehouden met een eventuele finale. Het kan ook, zonder al teveel fantasie, gebeuren.

1. Donar

Simpel. Donar is terug in de Nederlandse top 3 en dus ook kandidaat voor de titel. Tot voor kort miste ik het teamspel. Maar dat is duidelijk terug en één man kan ik aanwijzen als cement tussen de stenen. Om dit duidelijk te maken dit voorbeeld bij de stand 69-69 in de finale.

De verdediging van Heroes staat duidelijk niet goed. Eerst is er een quasi switch die geen switch wordt tussen Price en Lautier-Ogunleye. Als gevolg daarvan kiest Mounce ervoor om zijn tegenstander Thomas uit de rug weg lopen naar de hoek. Luke heeft dat gezien. Precies dat maakt hem zo waardevol.

Dus in plaats van naar de open man naast hem te passen, kiest Luke voor de penetratie.

De juiste keus omdat er bij Heroes in feite een man weg is doordat Price is gaan helpen bij, niets eigenlijk.

Price gaat vervolgens naar Luke die Maxhuni ook nog bij zich heeft. Ervaren als hij is forceert Luke niet met een lay-up, wat best had gekund of misschien een jumpertje.

In de hoek is Addison door de gemiste rotatie aan Heroes-zijde volkomen vrij. Hij krijgt de bal van Luke die dat allang had gezien. De slimste keus. Omdat er in feite een open schot komt en omdat Koenis de Bossche verdediging nog een keer extra dwingt te kiezen.

Kherrazi gaat het schot verdedigen wat een enorme mismatch onder het bord oplevert tussen Koenis (2.10) en Price (1.93).

In feite dubbele kans dus voor Donar: een driepunter met grote kans op rebound. In gang gezet door de niet-switch, dan de verdedigende keuzes van Mounce en daarna Price en afgestraft door Luke die het spel heel goed las.

Deze Bossche fout strafte Donar genadeloos af. Met complimenten voor de ervaren Koenis die en wegliep en de rebound pakte, al was dat niet het moeilijkste gedeelte. In dit licht was het opvallend dat Van der Mars niet op het veld stond, want de rest van de wedstrijd werd hij telkens in het veld gebracht als Koenis kwam.

Bij het 74e punt is het weer de combinatie van Luke en Koenis die ervoor zorgt dat Thomas de beslissende driepunter binnen kan schieten. Zie onderstaande foto van de ontstane situatie.

Omdat Kherrazi is gaan helpen om Luke te verdedigen (waarom?) is er een gapend gat in het midden van de Heroes-verdediging. Koenis positioneert zich slim in dit niemandsland. Carlson moet vervolgens kiezen. Dat doet hij niet echt. Waardoor Thomas een open driepunter krijgt en maakt..

Zeker weten trouwens dat als Carlson eerder naar Thomas was gegaan, Luke de bal aan Koenis had gegeven voor een open dunk.

In beide situaties maakte Den Bosch een verdedigende keuze die een reeks van gevolgen in gang zette. De ervaren Luke las die situaties goed. Natuurlijk zag ik ook dat hij naast zijn 15 punten en zes assists nog zes keer balverlies had, maar in feite deed dat er niet meer toe in de slotfase van de finale. Al met al deden beide teams veel dingen goed en veel dingen fout, maar deze twee situaties waren achteraf bepalend.

Luke en Koenis waren lang weg door blessures, maar coach Matthew Otten durfde ze in te zetten en daarmee heeft zijn cement terug. Met een +/- van plus 7 (bij een uitslag van 76-71) was Luke de belangrijkste speler op het veld en deze week mijn haai van de week.

Klik op de foto om zijn post-game interview bij RTV Noord te zien.