Deze uitblinker begint een aardige prijzencollectie te verzamelen

Even dacht of hoopte ik dat Tristan Enaruna met Iowa State zou gaan stunten. Helaas haalden de Cyclones de laatste 8 van het NCAA-toernooi niet. Miami bleek te sterk (70-56). Los daarvan speelde Enaruna maar 2.37 en was zijn statline nagenoeg leeg. Hij startte, maar werd na 30 seconden al vervangen.

Wat mij opviel deze week.

5. Beelden

Ik zag dit weekend weer of beter gezegd nog steeds bijzondere beelden van BNXT-wedstrijden via BNXT-TV. Spelers met plotseling roadrunner-achtige snelheden of spelers die verdwijnen in de twilight zone van de middenlijn. Heel knullig en dat moet toch niet kunnen en al lang verholpen zijn anno 2022.

Over knullig gesproken. De kijkcijfers van de BNXT-wedstrijden bij Ziggo. Nou snap ik de wedstrijdkeuzes ook niet.

De kijkcijfers van het SKO kijk en luisteronderzoek zijn pijnlijk.

Met correctie. Want ik had op Ziggo Sport Select gekeken in plaats van Ziggo Sport. Dus mandaagavond aangepast.
Woensdag Leuven tegen Heroes. Eerste helft gemiddeld 2000, tweede helft 0. De eerste helft waren er 39.000 mensen die op op het kanaal van Ziggo Sport zijn geweest.

Vrijdag Mons tegen Feyenoord. Eerste helft gemiddeld 4000, tweede helft 3000. De eerste helft is wel door 79.000 mensen even bekeken en de tweede helft door 29.000 zappers gezien.

Oh. En dit beeld is gewoon mooi!

4. Heroes

Terug naar de tekentafel, maar dat hoeft niet erg te zijn. De tik van de verloren bekerfinale kwam mentaal schijnbaar hard aan in Den Bosch. Drie dagen later was de ploeg in en tegen het ‘kleine’ Leuven niet vooruit te branden (84-65).

Zaterdag was de ploeg op bezoek bij Mechelen drie kwarten aardig bezig (57-54) voordat de Belgen in het laatste kwart toe konden slaan (84-66). In het laatste kwart werden door Heroes 12 schoten gemist, twee keer twee vrije worpen gemist en werd 5 keer balverlies geleden. Dan houdt het natuurlijk snel op.

Tegen Oostende vrijdag in eigen huis zal Den Bosch, dat op dit moment het thuisvoordeel in de play-offs kwijt is aan ZZ Leiden, moeten laten zien tot wat het mentaal in staat is. Anders gaat het woord crisis vanzelf vallen.

3. BAL

Een lichtpuntje in de Silver league. Als eerste Nederlandse ploeg in deze divisie wonnen de Limburgers een uitwedstrijd. Brussel werd het slachtoffer (77-83). Mitchell was topscorer voor BAL met 22p. Sander Hollanders had 18p (6/8 van het veld inclusief 3/3 driepunters).

Coach van Brussel is Jean-Marc Jaumin die met Den Bosch twee jaar geleden (net voor de coronapandemie) ook al eens verrassend thuis verloor van BAL (76-83, hoe is die score mogelijk zou je bijna zeggen).

Door de overwinning is BAL helemaal terug in de race voor de laatste play-offplek. Het gaat tussen BAL en Aris.

2. Donar

Dat was lekker. Zondagmiddag in de tuin in de zon en een wedstrijd met double-overtime. Donar vocht na een kansloze start terug van een achterstand van 17 punten. Austin Luke was heel lang ongelukkig in alles wat hij deed. Maar in crunchtime weer superbelangrijk voor Donar, met onder andere de winnende driepunter (93-95).

Wat me erg opviel was het sterke spel van Leon Williams en Willem Brandwijk. Otten laat ze spelen, dit keer ook in overtime ten koste van Amerikanen. Williams had in 41 minuten 16p, 4a, 3st. Brandwijk ook 16p en 5r.   

Na de bekerwinst en deze overwinning zal het zelfvertrouwen in Groningen flink zijn toegenomen.

1. Bekerwinst

Lekker hoor! Emese Hof won met haar ploeg Perfumrias Avenida de Spaanse Beker ten koste van Girona (74-69), de tiende beker sinds 2005. Hof speelde een hoofdrol met in 30 minuten: 17 punten (7/10 van het veld en 3/4 vanaf de vrije worplijn) en 7 rebounds. De hoofdrol deelde ze met Silvia Dominguez (ook 17 punten, 7r, 8a). Net als Dominguez had Hof een efficiency van 24.

Zo spelen als het om de prijzen gaat, maakt het voor mij makkelijk. Vorig seizoen werd Hof natuurlijk al kampioen, won ze de Spaanse Supercup en speelde ze de Euroleaguefinale (over 2 weken nieuwe kans). Nu was ze de ster op het veld en dat maakt haar voor mij de haai van de week.