Verliezen en toch beetje winnen, Johan Roijakkers in Varese

Het is duidelijk dat Johan Roijakkers in Varese wat aan het veranderen is. Dus wat doe je als je op bezoek moet bij koploper en Euroleague-topper Milaan?

Dan laat je een 16-jarige debuteren: Weilun Zhao. Hij verving in feite Marcus Keene de startende spelverdeler die nog geblesseerd was. En waarom ook niet in zo’n affiche.

Boerenslimheid. Win je dan is het verhaal fantastisch, verlies je dan trekt het debuut nog alle aandacht (en leidt het af van de tweede nederlaag op rij).

Varese was niet onverwacht kansloos in Milaan (96-77). Maar in Italië gaat het nu over een debutant van 16, heel slim van Roijakkers om zo de toon van het gesprek te bepalen. Het was al de derde debutant uit de jeugdopleiding van Varese. Mooi voorbeeld.

De debutant Weilun Zhao, werd geboren in Italië, woont al jaren in Varese en heeft een Chinees paspoort, is de eerste basketballer van Chinese afkomst die zijn debuut maakt in de Serie A.

Dit zei Zhao zelf na zijn debuut:

“Ik had het een beetje verwacht omdat coach Roijakkers me zei dat ik me moest voorbereiden. Het debuut was een heel sterke emotie, ook omdat ik het met Varese Basketball kon doen en dat is het shirt waar ik altijd mee heb gespeeld. Zelfs na de wedstrijd voelde ik de steun van iedereen: spelers, teamgenoten en coaches. Wat te zeggen? Het is fantastisch om me begeleid te voelen op een voor mij onvergetelijk moment.”

Nou speelde de guard maar 2 minuten, toch kreeg hij via twitter de felicitaties van de Chinese ambassadeur in Italië. “Ga zo door, jongeman. Er wacht u een veelbelovende toekomst.”

Commercieel ook geen slechte zet, lijkt me zo.

Ofwel verliezen en toch winnen. Johan Roijakkers.

Johan Roijakkers werd half januari bij Varese ingevlogen om de legendarische club te behoeden voor degradatie. Wekelijks volg ik hem van een afstand. Hier de bijdrage van vorige week.

Verloren, maar Roijakkers is trots op zijn Varese