Deze uitblinker in de BNXT-league heeft meer in zijn mars

Een interessante week was het. Met nog stukje indirecte competitievervalsing in de BNXT-league. Want om persoonlijke redenen vertrok pointguard Fridriksson bij Antwerpen om vervolgens in een wip en een scheet te tekenen bij de nummer 6 van Italië. Levert Giants een paar duizend euro op, maar sportief gezien is het dubieus.

5. Schotklokken

Het is toch van de zotte dat de wedstrijd tussen Feyenoord en Mechelen niet uitgespeeld kon worden door kapotte schotklokken. De eerste set en de reserveset deden het uiteindelijk niet meer. Nou ben ik benieuwd welk virus die apparaten in Nederland onklaar maakt. Want in Rotterdam is het al veel vaker gebeurd, maar dit seizoen ook in Den Haag en recentelijk ook bij de bekerfinale in Martiniplaza.

Omdat in Nederland de hallen gehuurd worden van de gemeente ligt de schuld niet bij de clubs. Toch straalt de knulligheid wel uit op de clubs en op het basketbal in het geheel.

4. Belgen

Vrijdagavond na de winst van Heroes op Oostende dacht ik: dit is goed voor het Nederlands basketbal want in België wordt al (flink) gemord over de weerstand in de BNXT-league. Met een reeks van thuiswedstrijden afgelopen weekend had ik toch wel de hoop dat er een punt(je) gemaakt kon worden richting onze zuiderburen.

Dat dacht ik. Van Leiden en Donar had ik gedacht dat ze zouden winnen. Uiteindelijk was Landstede er best dichtbij. De winstpartijen van Aris op Aalst (82-75 en bij Limburg United 91-94) en Den Helder tegen Luik (90-79, de eerste tegen de Belgen) zijn knap.

De stand Nederland tegen België is nu: 11-38

 • Gold: 6-18
 • Zilver: 5–20

Vrijwel halverwege het grensoverschrijdende deel van de BNXT-league heeft alleen Aalst van de Belgen geen winning record tegen de Nederlanders (2–2).

3. Fans

Ik heb genoten van de fans woensdag in de Vijf Meihal. Heerlijk de beleving in het oude maar uitermate sfeervolle ‘schuurtje’. Ik zat voor er voor NOS Langs de Lijn en de humor om mij heen, maar zeker ook de basketbalkennis maakt het werk erg leuk.

Erg jammer dat Leiden verloor (71-77), de return wordt een heel lastig verhaal.

Vrijdag was ik in de Maaspoort die niet vol zat, maar waar wel evenveel toeschouwers waren als woensdag in Leiden. De laatste jaren is het meestal een vrij passief gebeuren op de tribunes in Den Bosch. Maar toen Oostende vijf minuten voor het einde van de wedstrijd appelleerde aan de afgesproken regels dat er geen muziek gedraaid mag worden als de bezoekende partij balbezit heeft, werd de sfeer ineens anders. Of beter gezegd Leids.

Averechts werkte het voor de Belgen. Ineens begonnen 1800 fans te joelen en te fluiten. Dat hielden ze tot het einde van de wedstrijd vol. Ineens had Heroes een zesde man. Het kan dus wel.

Bij de bekerfinale was de sfeer in Martiniplaza ook al top.

De kijkcijfers op ZiggoSport van het duel Heroes tegen Oostende durf ik bijna niet te vermelden. Gemiddeld 3000 de eerste helft, 0 de tweede helft (niet per se nul, maar wel zo weinig dat het niet te meten valt).

Langzaam begin ik me ook of te vragen of Ziggo wel het juiste kanaal is, want een blik op hun totale kijkcijfers is niet echt hoopgevend.

Vrijdag was alles laag behalve het racecafe (79.000). Op zaterdag met diverse voetbalwedstrijden uit Engeland en Spanje lag het gemiddelde ruim hoger, maar de gemiddeld best bekeken wedstrijd had 35.000 kijkers.

2. Yannick Franke

Ik zou ook geen nee zeggen als me gevraagd werd om te komen spelen in de sterkste competitie van Europa en de op één na sterkste ter wereld na de NBA.

Debuteren bij Andorra met 22 minuten speeltijd en 10 punten tegen Barcelona (74-86) is toch andere koek dan spelen in Polen. Franke is door Andorra gehaald voor de laatste acht competitieduels in de strijd tegen degradatie. Hij komt volgens technisch directeur Francesc Solana in principe van de bank om achter starter David Jelink (een Tsjech) voor een scorende impuls te zorgen. Overigens speelt Nederland op het EK in september tegen de Tsjechen.

De 25-jarige Franke is op dit moment de enige Nederlanders in de ACB, de Spaanse Eredivisie. Charlon Kloof (seizoen ‘20-‘21 Andorra en Fuenlabrada, daarvoor twee seizoenen Murcia) en Nicolas de Jong (’17-’18 Zaragoza) en Henk Norel (‘08-‘18) waren de laatsten voor hem.

1.  Heroes

De overwinning van Heroes op Oostende was broodnodig (75-66). Zoals gezegd bij punt 4 voor het ‘evenwicht’ naar de Belgen. Meer nog om het eigen vertrouwen op te vijzelen na de twee zeperds in België tegen Leuven en Mechelen na de bekernederlaag. Tijdens de wedstrijd vielen mij een aantal zaken op:

 • Aanvallend was Heroes rustiger dan de laatste weken
 • De schotkeuzes waren over het algemeen goed
 • Er was niet veel balverlies (2,2,3,3) waardoor Oostende amper scoorde uit breaks
 • Grote rol hierin had Maxhuni die vaak onstuimig is, maar nu heel gecontroleerd en dus goed speelde
 • Verdedigend werd Heroes niet verrast (door breaks uit balverlies)
 • De verdediging was gevarieerd: man-to-man, zone, zonepress
 • Oostende had hier opvallend veel moeite mee
 • Hun spel kwam eendimensionaal over alsof er geen plan B was
 • Nadat Heroes het spel van Oostende ontregeld had, gingen de Belgische Amerikanen forceren. Dat lukte tot 63-60. Maar Heroes herpakte zich, mede door de voornoemde rol van het publiek, sterk
 • Zeker ook door het sterke frontcourt van Mo Kherrazi (12p,8r) en Thomas van der Mars (16p, 7r)

De 31-jarige Thomas van der Mars is bezig aan het beste seizoen van zijn carrière. Nou is niet alles is cijfers uit te drukken, maar de ranglijst van player efficiency zegt wel iets:

  Speler Team Efficiency
1 Noah Dahlman LAN 28.1
2 Emmanuel Nzekwesi MON 27.5
3 Thomas Van Der Mars HDB 27.2
4 Mattias Palinckx KAN 25.8
5 Mikael Jantunen OOS 25.7
6 Asbjorn Midtgaard LEI 25.0
7 Nick McGlynn LEU 23.6
8 Markel Brown ANT 23.4
9 Haris Bratanovic OOS 23.0
10 Tibor Taras APO 22.7

Tijdens de wedstrijd bedacht ik me dat Van der Mars, ondanks zijn leeftijd, voor mij de most improved player van dit seizoen in Nederland is. Ik vroeg hem wat hij daarvan vindt.

“Nou dat zou ik heel erg mooi vinden.”

Waar komt dit sterke spel vandaan? 

“Ja, heel eerlijk gezegd, ik denk dat coach Braal daar een heel erg groot aandeel in heeft. Hij laat me spelen op een manier die gewoon efficiënt is. Ik vind het heel fijn om binnen dit team te spelen. Het is misschien een cliché, maar ik moet alle credits ook geven aan het team. Door de spelers om me heen ben ik in staat om op mijn manier te spelen.”

Wat doet coach Braal dan want je bent dominant, scherp, je mist niet meer, je twijfelt niet meer? 

“Dat is een goede vraag. Het is gewoon het concept dat hij op tafel legt. Zijn visie op coaching en zijn visie op teamchemistry. Dat werkt heel goed voor mij.”

Voorgaande coaches hebben jouw mogelijkheden minder benut en jij hebt er -misschien- niet alles uitgehaald. Braal zei tegen me dat hij tegen jou heeft gezegd dat je niet gelijk de bal op de grond moet leggen voor een actie, maar ook moet gaan passen. Dat is echt anders dan voorgaande coaches. 

“Ja elke coach is anders. Daar zijn voordelen en nadelen aan voor elke speler. Deze coach haalt het beste in me boven. Ik zit lekker in mijn vel.”

Thomas van der Mars die uitblonk tegen Oostende is mijn haai van de week.

Foto: Christian Aarts

Vrijdag speelt Heroes in Oostende. Interessant om te zien hoe de Bossche formatie zich houdt tegen een vast en zeker getergde op revanche beluste tegenstander.