Deze uitblinker deed er in de BNXT-league een schepje bovenop

Natuurlijk was het meest opvallende dat Worthy de Jong gaat stoppen met 5×5 en verder wil met 3×3. Daar schreef ik vrijdag al over.

Dit viel mij verder op afgelopen week:

5. Memories

Nadat bekend werd dat Worthy de Jong na dit seizoen gaat stoppen met 5×5 basketbal, gingen mijn gedachten terug naar een van de mooiste momenten van het Nederlandse basketbal, zeker in dit millennium.

Op 27 augustus 2014 was Worthy de Jong een van de Oranjemannen die in Leiden Montenegro versloegen en zo voor het eerst in 25 jaar naar het EK mochten. Na de eerste wedstrijd op dat EK werd De Jong gekozen in het all-starteam van die eerste ronde.

Dit was de selectie die toen Montenegro versloeg en langzaam dringt door dat die generatie die zo belangrijk was het eind van hun carrière nadert. Al lijkt toenmalig bondscoach Toon van Helfteren van geen ophouden te weten.

  Name Nu Min Pts
4 A. SLAGTER* 3×3 30 15
5 L. WILLIAMS* Donar 34 6
6 W. DE JONG Gaat stoppen 20 9
7 J. VAN SAUERS   Did not play  
8 D. HOPE Apollo 3 0
9 M. KHERRAZI* Heroes 31 9
10 R. DE PAGTER Landstede 12 4
11 T. KOENIS Donar 16 2
13 K. BLEEKER Landstede Did not play  
14 N. OUDENDAG* Gestopt 23 9
21 R. SCHAFTENAAR* CB Coruna  31 14
Coaches: T. VAN HELFTEREN Feyenoord    

Overigens is Worthy de Jong minimaal drie weken uitgeschakeld met een breuk in zijn hand/duim. Die blessure liep hij op tijdens de FIBA Europ Cup halve finale bij Bahcesehir. Voor een basketballer natuurlijk een meer dan vervelende blessure, die hopelijk goed geneest met het oog op het verdedigen van de titel en zijn afscheid.

De -tijdelijke- afwezigheid van De Jong is op te vangen in de selectie van ZZ Leiden, vooral door Maarten Bouwknecht die net als De Jong vanaf de bank komt dit seizoen. Al zullen ook voor anderen in de vaste rotatie van Hammink de minuten toenemen met alle mogelijke gevolgen van dien. Het kan ook invloed hebben in strijd met Heroes om thuisvoordeel. Al kampen de Bosschenaren met hun eigen spelersprobleem (zie verderop).

4. Landstede

Het zit Herman van den Belt en zijn ploeg niet mee. Vorige week verloor Zwolle in de laatste seconden thuis van Mons (85-86). Na een dubbele verlenging op bezoek bij Mons volgde zaterdag de zesde nederlaag (102-95) in zes duels in de Gold League.

Thorir Thorbjarnarson speelde 48 minuten met bijna een triple-double: 14p, 15r, 8a.

Noah Dahlman speelde bijna 45 minuten met 31 punten (tegen 47%).

Maar met het oog op de play-offs moet Landstede, dat weer fit is, toch niet uitgevlakt worden.  

3. Strijd om laatste play-offticket

Aris en BAL zijn in een mooi gevecht verwikkeld om als zesde Nederlandse ploeg aan de domestic play-offs mee te gaan doen.

BAL won zaterdag in Luik (82-84) achter 22p, 11r van Donovan Mitchell. Op hem werden maar liefst 9 fouten gemaakt. Vanaf de lijn was hij met 7/7 foutloos.

Aris speelt nog 3 duels, 2 keer thuis. BAL speelt nog vier duels, 3x thuis en 1x uit. Daardoor zou het best eens aan kunnen komen op laatste speeldag 29 april.

Aris in Silver: 7-23

BAL in Silver: 6-21

Bij een gelijke stand heeft Aris het voordeel.

2. Mike Carlson

Het leek een ogenschijnlijk ‘gewoon’ ijsbeentje dat de Amerikaanse forward van Heroes vrijdag opliep op bezoek bij Oostende (100-69). Totdat zaterdagavond de pijn niet meer te harden was ebb de gevolgen groot bleken.. In het ziekenhuis besloten de artsen gelijk tot opereren want de bloeding hield niet op. De operatie duurde 20 minuten en er zijn geen spieren geraakt. Wel zit er een snee van 35 centimeter die moet genezen.

‘Normaal’ staat voor het herstel zes weken. Dat zou betekenen dat Carlson in de laatste week van de domestic play-offs weer zou kunnen gaan trainen. Heroes rekent niet meer op hem dit seizoen en dat is logisch. Toch is er nog wel een kansje op spelen, lijkt mij, afhankelijk van de snelheid van de genezing van de wond.

Het afhaken van Carlson is voor Heroes een gigantische aderlating, aanvallend en verdedigend. Met 14,6 punten gemiddeld is hij de topscorer van de ploeg. Na de guards Maxhuni en Price komt de bal  in de Heroes-aanval het vaakst in handen van Carlson (usage percentage 21.8). Ook is hij bij 1 op de 4 aanvallen van Heroes verantwoordelijk voor een score of assist (hand on buckets 25,1%).

Stilma is normaal gesproken zijn eerste vervanger en min of meer gelijksoortige speler (met driepunter). Mounce kan op de 4 spelen, maar is net als Stilma veel jonger, onstuimiger en minder betrouwbaar op het veld en dat heeft ook invloed op  Van der Mars. Kherrazi is verdedigend zeker wel betrouwbaar en hij kan het verdedigende werk van Carlson met gemak overnemen, maar heeft geen schot.

Heroes zal zich moeten aanpassen en er zullen andere mensen moeten op staan. Mounce op de 4 kan ook betekenen dat Helfrich weer kansen krijgt op de 3. De kans is groot dat het spel van Heroes gaar veranderen en vooral verdedigender wordt om het gemis van Carlson te compenseren en de titeldroom levend te houden.

1. Arunas Mikalauskas

ZZ Leiden won als eerste Nederlandse ploeg voor de tweede keer in de Gold League een uitwedstrijd in België. In Antwerpen was het al de tweede keer (83-92) en dat zonder Worthy de Jong (een voorschot op de toekomst).

Leiden verloor vorige week thuis nog van Antwerpen, dat toen nog wel met Fridriksson speelde die daarna naar Italië verkaste. De overwinning is nog knapper met de Europese uitschakeling in het achterhoofd. Woensdag nog in Istanboel (verliezen) en dan zaterdag in Antwerpen (winnen).

Arunas Mikalauskas speelde een hoofdrol bij Leiden met bijna een triple-double: 21 punten, 11 rebound, 8 assists en een efficiency van 30. Zijn stats waren het dubbele van zijn seizoensgemiddelde: 12,5p, 5,1r en 3,0a. Zolang De Jong afwezig is, zal het waarschijnlijk vaker nodig zijn.

Via Aris en Feyenoord belandde de Litouwer dit seizoen in Leiden en daar ontwikkelt hij zich gestaag tot een onmisbare pilaar bij ZZ Leiden. En deze week is hij mij haai van de week.

Zaterdag neemt de huidige kampioen van Nederland het in de Vijf Meihal op tegen Oostende, de Belgische titelverdediger.