Johan Roijakkers ontslagen in Varese omdat zijn baas zijn territorium wilde beschermen

Je kunt dus nog zo succesvol en geliefd zijn. Altijd is er wel iemand niet blij. Dat heeft Johan Roijakkers donderdag in het Noord-Italiaanse Varese aan den lijve ondervonden.

Met de aanvoerder van Varese had de coach net de wedstrijd van woensdagavond geanalyseerd (nederlaag tegen Triëst) toen de deur van zijn kantoor openging.

“You are fired! Pack your stuff.”

Dat was alles wat Roijakkers te horen kreeg uit de mond van de general manager. De Amerikaan met Italiaanse voorouders had waarschijnlijk iets teveel films gekeken. Want de mededeling bleef beperkt tot deze kreten. Geen uitleg, nada noppes.

Waar de ochtend normaal begon voor Johan Roijakkers eindigde die binnen twee uur in feite in een grote soap.

Hoewel de club in eerste instantie schreef dat er een lijn was overschreden, werd hem later op de dag zijn taalgebruik op de bank aangewreven.

Tsja dat zal allemaal wel.

Ten grondslag aan dit alles ligt de relatie tussen coach Johan Roijakkers en de general manager. De ‘grote’ baas Luis Scola haalde Roijakkers rond de jaarwisseling naar Italië. Hij moest de roemruchte club redden van degradatie. Met een reeks van overwinningen loodste Roijakkers Varese in veilige haven.

Wat hij daarbij deed was zijn eigen plan trekken en heilige huisjes werden omver gestoten. Wie niet functioneerde, speelde niet. De jeugd kreeg eens kans, ervaring of naam was niet meer doorslaggevend. Het kwam er ook op neer dat de general manager niets meer in te brengen had.

Dus vond Johan al na een paar wedstrijden 40 gele post-it-blaadjes op zijn bureau met opmerkingen en aanbevelingen. Werden trainingstijden verschoven zonder dat Roijakkers er in werd gekend. Werd er van boven af gemord over de inhoud van de trainingen. Dat de Amerikaan Reyes amper speeltijd kreeg terwijl hij juist door de GM als verlosser was gehaald, viel helemaal verkeerd.

Nu Varese in feite niet meer kan degraderen zag de GM (niet Scola die was nergens te bekennen) zijn kans schoon. Sportief ging het aardig. De meeste spelers konden goed over weg met hun coach. Door de fans en andere volgers werd hij op handen gedragen. Alleen deed Roijakkers niet aan politiek en daar is hij nu op afgerekend.