Deze uitblinker is helemaal terug en leidde zijn ploeg naar een knappe overwinning

Mijn 5 meest opvallende momenten van deze week:

5. Sergio de Randamie

Deze vriendelijke reus gaat stoppen. Het zat er ook wel een beetje aan te komen. De Randamie gaat gemist worden op de velden, maar daarbuiten is De Randamie, die twee keer kampioen van Nederland werd, al aan een tweede carrière begonnen met cateringsbedrijf Serg’s kitchen.

4. Nigel van Oostrum

Het was toch wel een verrassende mail die in mijn postvak viel. Nigel van Oostrum die vertrekt bij Landstede. Ik had het niet verwacht. Overigens is mijn eerste gedachte dat hij best bij Leiden zou passen. Niet dat hij een type Worthy de jong is (die na dit seizoen stopt met 5×5), maar zijn spel past er wel.

Dit schreef Herman Nijhuis in De Stentor over zijn vertrek:

Nigel van Oostrum heeft zijn laatste wedstrijd voor Landstede Hammers gespeeld. De guard, herstellende van een een hersenoperatie, neemt aan het einde van het seizoen afscheid van de Zwolse basketbalclub.

Van Oostrum (31) was jarenlang de leider van Landstede Hammers, getooid met een onzichtbare aanvoerdersband. De regisseur, die in 2016 van Aris naar Zwolle kwam, verdiende met Landstede Hammers de eerste prijs in de clubhistorie (Supercup 2017) en vervolgens ook de eerste landstitel in de clubhistorie (2019).

De aanvoerder miste een groot gedeelte van dit seizoen. Van Oostrum moest onder het mes na de ontdekking van een goedaardige hersentumor. ,,Het herstel gaat buitengewoon goed, maar het is onmogelijk om dit seizoen nog binnen de lijnen terug te keren. Ik kijk met een enorm trots gevoel terug op mijn tijd in Zwolle, de club voelt echt als mijn familie. We hebben geschiedenis geschreven. Het was een onvergetelijke periode, waar ik iedereen voor wil bedanken.”

De Zwolse club wil in stijl afscheid nemen van Van Oostrum rond de laatste thuiswedstrijd van de BNXT League tegen Leuven Bears, op vrijdag 29 april. ,,Nigel is van grote waarde geweest voor onze club. Op de vloer heeft hij ons als basketballer veel gebracht, terwijl hij ook als persoon perfect binnen Landstede Hammers past. Het is jammer dat hij op deze manier afscheid moet nemen, maar hij zal voor altijd een Hammer blijven. Dat staat vast”, stelt algemeen manager Aleksandar Todorov.

3. BAL

Om de play-offdroom levend te houden moest BAL winnen van hun Limburgse tegenstander van net over de grens uit Hasselt. De winnaar van de Belgische beker keek in Weert al snel tegen een achterstand aan (15-0) en kwam die nooit meer te boven (83-78).

 • Mitchel had: 25p, 12r.
 • Nossek had 12p, 6r en een plus/minus van +17

De strijd met Aris blijft ongemeen spannend, ze staan nu met nog 3 speelrondes te gaan gelijk met 23 punten.

2. Heroes

De overwinning van Den Bosch op Leuven kwam uit de puntjes van de tenen (76-74). De Belgen waren taai, maar dat bleek Heroes zonder de geblesseerde Carlson en Kherrazi ook. Veertig minuten lang was de marge op het scorebord minimaal. Klantenbinding voor de 2000 fans in optima forma.

De meest cruciale score was ook de mooiste. Met nog 1.2 seconden op de schotklok en 44 seconden op de wedstrijdklok racete Austin Price bij een out-of-bounds op achterlijn driekwart van de driepuntslijn rond om helemaal in het rechterhoekje vrij te komen. De assist van Maxhuni was perfect, de catch-and-shoot driepunter ook (75-71).

Wat mij gedurende de wedstrijd opviel was de speeltijd van de Nederlanders in Bossche dienst. Stilma startte in plaats van Carlson en liet in 31 minuten bij vlagen zijn grote talent -weer- zien. Van der Mars en Hammink kregen veel speeltijd. Maar nu de ontknoping van het seizoen nadert lijkt ook Boy van Vliet weer (zoals ieder seizoen eigenlijk) serieus in beeld.

1. ZZ Leiden

Lekker hoor die 87-69 van ZZ Leiden op Oostende. Er was ook niets geflatteerds aan.

Door de thuiswinst van Heroes op maandag zijn Donar, Heroes en ZZ Leiden in de Gold legaue thuis gezamenlijk 7-2. Dat geeft wat perspectief aan de verhoudingen tussen Nederland en België, waar gemiddeld 3 van 4 duels gewonnen worden door onze zuiderburen.

Wat mij opviel aan het duel van ZZ Leiden tegen Oostende:

 • Coach Hammink sprong na een paar minuten al bijna tegen het plafond uit onvrede over een beslissing van de refs
 • Of was het om zijn ploeg wakker te schudden?
 • Want zo pakte het wel uit na de stroeve start van Leiden
 • 2-10 en 7-13 werd in tien minuten basketbal door een 25-6 run: 32-19
 • Vooral verdedigend was Leiden erg sterk
 • Dat zorgde voor veel frustratie bij de Belgen
 • Zozeer dat Gjergja twee keer Hammink nadeed en na de 2e keer naar de kleedkamer mocht
 • Met nog het hele 4e kwart te spelen was dat gunstig voor Leiden en hielp dat Oostende niet (zoals bij Hammink)
 • In de nederlaag bij Den Bosch en in dit duel weer viel mij op dat Oostende geen plan B heeft
 • Leiden had volledig controle over de wedstrijd en Oostende bleef volharden in hetzelfde spel dat niet werkte
 • In de gezamenlijke stand is Leiden de Belgische koploper tot op 2 punten genaderd. Met nog een uitwedstrijd in Martiniplaza in het vooruitschiet voor Oostende zou Leiden zomaar kunnen eindigen als nummer 1 in de Gold League. Met thuisvoordeel in de gezamenlijke play-offs
 • Aangezien Oostende zaterdag ogenschijnlijk redelijk last had van de atmosfeer, zeker gedurende de run, zou thuisvoordeel voor Leiden een interessante wending zijn
 • Aan de andere kant moet Leiden eerst de laatste twee duels winnen (in Leuven en thuis tegen Mechelen), anders kan Heroes hen nog passeren (mits zij alles winnen)

De belangrijkste run van de wedstrijd werd mede vormgegeven door Maarten Bouwknecht. Hij knalde drie driepunters op rij raak. Dat veranderde het scorebord, maar ook de atmosfeer in de Vijf Meihal.

Bouwknecht werd voor het duel gehuldigd door de Leidse fans als speler van de maand. In feite staat hij symbool voor het spel van Leiden dit kalenderjaar. Kort gezegd: steeds beter.

Terug na twee jaar Engeland leek hij aan het begin van dit seizoen niet helemaal in shape. Nu benadert hij zijn topvorm. Ogenschijnlijk wat kilootjes lichter staat hij verdedigend goed op zijn voeten. Voor de op papier betere guards uit België (en in de Europe Cup) doet hij niet onder. Aanvallend is zijn driepunter een ijzersterk wapen. Ook had hij tegen Oostende twee briljante assists. Een behind-the-back en een no-look vanaf de middenlijn.

Deze Bouwknecht is een wapen dat in Oranje hoort. Maar goed voor nu is de 27-jarige guard uit Groningen, die tegen Oostende in 25 minuten goed was voor 14p, 3a, 3r en +/- van plus 28, mijn haai van de week.

Voor NOS Langs de Lijn sprak ik zaterdag na de wedstrijd met Maarten Bouwknecht:

Foto: Marja van Tilburg