Gewoon omdat het mooi is, de uitblinker deze week in BNXT-league


Eerst even een afgeleide van de BNXT-League, ik kwam dit maandagmiddag tegen.

Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. In 2009 was Henk Norel de laatste Nederlander die gedraft werd (door de Timberwolves).

Dan ter zake. De play-offs naderen en dus gaat alles gevolgen hebben. Dit viel mij op afgelopen week:

5. Atmosfeer

Wat Antwerpen en Heroes op het parket lieten zien vrijdagavond was niet best, zeker aanvallend niet. Zonder Carlson verloopt de aanval van Den Bosch stroperig. Komende vrijdag wordt het cruciaal als de ploeg thuis moet winnen van Mons om om het bereiken van thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs in eigen hand te houden. Bij een nederlaag van Heroes kan Donar de tweede plek van de Bosschenaren overnemen, mits er gewonnen wordt van Oostende.

Wat mooi was aan de Night of the Giants wat de atmosfeer in de zaal. Heel veel Belgen met liefde voor sport en niet basketbal in het bijzonder. Het was voor hen echt een avondje uit met eten erbij.

Er was goed nagedacht over hoe de 10.000-plus toeschouwers betrokken moesten worden. Niet zomaar muziek draaien, er zat een duidelijk doel achter. Daar kunnen alle Nederlandse clubs nog veel van opsteken.

4. Net niet

Landstede en Feyenoord hebben in de Gold league nog geen wedstrijd kunnen winnen.

Thuis tegen Oostende (75-86) ging het voor Zwolle mis door een dramatisch einde van de wedstrijd, totaal niet karakteristiek voor teams van Herman van den Belt. In het derde kwart was het verschil 17 punten in Zwols voordeel (64-47). Daarna zetten de Belgen in 14 minuten een verwoestende run neer (11-39).

Mike Schilder had een double-double met 14 punten en 10 rebounds.

Het weekend verloor de ploeg bij Mechelen (92-84).

Feyenoord speelde lang mee in Oostende (79-76), maar toen viel Van der List uit en liep het weer mis voor de Rotterdammers (96-81). Net zoals midweeks thuis tegen Leuven (61-67).

Deze twee teams gaan elkaar treffen in de kwartfinale van de play-offs met thuisvoordeel voor Zwolle. Het is lastig inschatten wat alle nederlagen doen met het vertrouwen van beide teams.

3. Gescoorde punten

53, 56, 57, 58 en 66.

Dit zijn het aantal gescoorde punten van vijf Nederlandse ploegen afgelopen weekend op bezoek in België. De verhouding tussen Nederland en België heb ik al vaker aangestipt, hopelijk is deze reeks een incident.

2. In vorm

Donar lijkt precies op tijd in vorm te komen. In en tegen Mons werd de derde overwinning op rij geboekt (74-83).

In dit reeksje krijgt de ploeg gemiddeld 73,3 punten tegen. In de zes voorgaande Gold-duels was dat 85,3.

Zoals bekend sta ik achter het motto: defense wins championships.

Maar drie wedstrijden bieden geen -onderbouwde- garanties.

1. Aris

Play-offs! Door de winst in Brussel (90-91) is het toetje op het seizoen een feit. Of zoals de Leeuwarder Courant schreef. Aris kan nog kampioen worden.

Voor het seizoen schatte ik Aris in, in een rijtje met BAL en Yoast die zouden gaan spelen om plek 6. De ploeg uit Bemmel viel me niet mee. BAL kwam tekort, mede door enkele langdurige blessures. Uiteindelijk heeft Aris het zelf afgedwongen door een keurige reeks in de Silver league.

Nigel Pruitt had in de laatste twee duels respectievelijk 36 en 22 punten. In de crossborderfase is de forward überhaupt lekker bezig met gemiddeld 20,1 punten.

Het filmpje uit de kleedkamer na het veroveren van het play-offticket met Vincent van Sliedrecht is mooi.

Op basis van de prestaties dit seizoen en zeker ook door zijn hoofdrol dit filmpje is Vincent van Sliedrecht mijn haai van de week.

En ik heb het sterke vermoeden dat Aris het in de kwartfinale van de play-offs graag op zou willen nemen tegen noorderbuur Donar.