Hoe zit het nou met die gefloten persoonlijke fouten in Nederland en België in de BNXT-league?

Basketbal scheidsrechter

Omdat ik van veel Nederlandse coaches en spelers heb gehoord dat er een groot verschil is in het optreden van de scheidsrechters in Nederland en België heb ik even wat feiten op een rij gezet.

Niet onbelangrijk want omdat er vanavond (vrijdag) tien duels op Nederlandse bodem zijn, komen er ook Belgische scheidsrechters en commissarissen deze kant op. Vooruitlopend op de play-offs waar dit al zou gaan gebeuren.

Voor de goede orde in deze kleine analyse ga ik niet in op de manier van fluiten. En ook ga ik niet in op de houding van scheidsrechters. Ook behandel ik geen individuele wedstrijden en het type fouten waar per land meer of minder voor wordt gefloten. Ik heb gekeken naar het aantal persoonlijke fouten op de statsheets van de Gold league en dat samengevoegd. Dat was al genoeg werk.

Wat gelijk opvalt is dat Nederlandse ploegen op bezoek in België gemiddeld aardig wat meer fouten maken dan thuis:

  • Nederlandse ploegen thuis: 19,6
  • Nederlandse ploegen uit: 22,0

Tegen dezelfde tegenstanders maken Nederlandse ploegen in uitwedstrijden in België gemiddeld 2,5 fout meer. Zijn de Belgische refs strenger? De Nederlandse minder streng. Of spelen de Nederlandse ploegen over de grens fysieker?

Andersom is het verschil verwaarloosbaar:

  • Belgische ploegen thuis: 19,4
  • Belgische ploegen uit: 19,5

Over het algemeen krijgen Nederlandse clubs op bezoek in België meer fouten gefloten. Daarbinnen valt vooral het enorme contrast bij Donar op: 

  • Donar thuis: 19,8
  • Donar uit: 26,8

Nou kan dit kan de voornoemde oorzaken hebben. Belgische refs zijn strenger. Of Nederlandse refs zijn in Martiniplaza minder streng. Of Donar overschrijdt vaker de grens op een Belgisch basketbalveld.  

Verder valt op:

  • Leiden maakt thuis gemiddeld 21,3 fouten en dat zijn ruim 2 meer fouten dan de andere vier Nederlandse teams thuis in Gold league
  • Vooral tegen Oostende maken Nederlandse ploegen thuis veel fouten: 22,8 gemiddeld
  • Feyenoord maakt bij wedstrijden in België  de minste fouten: 18,0 gemiddeld
  • Belgische ploegen thuis tegen Donar: 21,4
  • In Oostende maken Nederlandse ploegen gemiddeld de meeste fouten: 23,4
  • Belgische ploegen maken op bezoek bij Feyenoord gemiddeld weinig fouten: 17,5

Het aantal fouten doet ertoe omdat het direct kan leiden tot vrije worpen. 2,5 fout kan zomaar vijf punten uit vrije worpen zijn. Meer nog dan de punten hebben de fouten invloed op de speeltijd en rotatie, daarin zijn de gevolgen misschien nog wel groter dan vijf punten. Alleen is dat amper meetbaar, maar wel zichtbaar. En wellicht een gedeeltelijke verklaring voor het feit dat zoveel Nederlandse ploegen in België verliezen.

Op de laatste speeldag zijn er nog twee duels die er toe doen.

Heroes ontvangt Mons. Den Bosch moet winnen om zeker te zijn van de tweede plek en daarmee thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs.

Als Heroes niet wint, komt Donar in aanmerking voor die 2e plek. De Groningers moeten dan thuis wel winnen van Oostende. 

Omdat ik toch over de refs bezig ben:

In Den Bosch: Nederlander Van Slooten, Belg De Lange en Belg Kissiggha

In Groningen: drie Nederlanders Last, Kastein en Zeinstra

%d bloggers liken dit: