Wat te verwachten van de halve finales in de play-offs van de BNXT-league

Nike Basketball - Fall 2015

Ik denk dat de kans groot is dat de finale om het kampioenschap gaat tussen ZZ Leiden en Donar. Maar ik ben niet zo zeker over de afloop van de halve finales als ik was voor de kwartfinales. Ik denk dat de verschillen best klein zijn. Beide series beginnen dinsdagavond.

ZZ Leiden vs Landstede

ZZ Leiden is simpelweg de favoriet in de best-of-fiveserie tegen Landstede. Leiden heeft bewezen de beste ploeg van Nederland te zijn. Maar Zwolle is eigenlijk een soort kopie van Leiden, met veel overeenkomsten. Alleen ligt de top van Leiden veel hoger. Wat de ploeg dit seizoen, en zeker dit kalenderjaar, heeft laten zien was ronduit sterk.

Het gemis van Worthy de Jong hoeft tegen Landstede niet veel uit te maken, want ook daar is de rotatie klein. Ook zonder hem heeft Leiden goed en winnend basketbal laten zien. En heel belangrijk Leiden heeft een bewezen goede defense.

Landstede is een ander verhaal. Door de nodige pech en blessures werd er in de Gold League geen wedstrijd gewonnen. En toch zegt het iets over het niveau van de ploeg. Wel blijft het een gevaarlijk team voor Leiden. Het focuspunt bij Landstede is Noah Dahlman, maar om hem te neutraliseren heeft Leiden diverse wapens in huis. De beste zes spelers in de Zwolse rotatie zullen drie keer op kampioensniveau moeten spelen en vooral verdedigen om te stunten.

In de serie tegen Feyenoord was het opvallend hoeveel vrije worpen Landstede kreeg ten opzichte van de Rotterdammers. In ben benieuwd of ze dat ook lukt tegen Leiden want dat zou een onverwachte dynamiek geven, ook door de bijbehorende foutenlast. Landstede had over twee duels 48 vrije worpen (40 raak) en Feyenoord 22 pogingen (17 rake).

Key in deze serie is de vraag of Landstede sterk genoeg is om, vooral in Moneytime, een antwoord op te hebben op de Leidse verdediging.

Cijfers over het seizoen vergelijken is moeilijk. In het nationale gedeelte was de tegenstand niet altijd van niveau. De afgelopen weken hebben de Nederlandse teams elkaar niet gezien. Daarom heb ik de efficiencycijfers (per 100x balbezit) van de laatste vier relevante duels op een rij gezet. Het geeft mij enig zicht op de vorm van dit moment.

  Off Eff Def Eff
ZZ Leiden 117,1 98,9
Landstede 109,1 115,1

Heroes vs Donar

Volgens de ranglijst is Heroes favoriet tegen Donar, maar ik zie het anders. Den Bosch draait al weken stroef, de personele problemen stapelen zich op en het gemis van Carlson en een vervanger op de 4, de positie die zo belangrijk is in het spel van Braal, is gigantisch.

Donar heeft meer kwaliteit in huis. Toch heeft de ploeg het hele seizoen al rare mentale dipjes. Dat was heel goed zichtbaar in het eerste duel tegen Aris, wat natuurlijk een wanprestatie was en waar de Friezen goed en dankbaar gebruik van maakten.

Het grote voordeel voor Donar is de diepte van de bank. Er moet zelfs een speler op de tribune plaatsnemen. Zonde van het geld, maar goed. Het speelschema van dinsdag-donderdag-zaterdag-maandag-woensdag maakt dat de bank het verschil kan maken in een langere intense serie.

Het voordeel voor Den Bosch is dan weer dan het thuisvoordeel heeft en dat het ’maar’ gaat om drie gewonnen wedstrijden. De ploeg schiet graag driepunters, en soms veel ook, thuis gaat dat meestal wat makkelijker.

Donar is aanvallend beter en heeft wat meer wapens in huis, zeker op dit moment. Maar verdedigend zijn de verschillen klein. Ik denk dat Donar de serie wint in een reeks met hoge uitslagen (80+). Den Bosch kan de serie naar haar hand zetten met een goede verdediging (uitslagen laag in de 70), maar dan mag niemand verzaken. De marge voor fouten (letterlijk, maar ook tactisch) is bij Heroes heel klein.

Key’s in deze serie zijn de mentale gesteldheid van Donar (who knows?) en Shane Hammink. Hij gaat, denk ik, redelijk wat speeltijd krijgen op de 4, maar ook met Van der Mars en Kherrazi op de 3. Rendeert hij in small ball (met Oranje in Italië werkte het best goed) dan stijgen de kansen van Heroes zienderogen.

Ook hier de efficiencycijfers van de laatste duels.

  Off Eff Def Eff
Heroes 102,5 106,6
Donar 109,1 103,5

Historie

Leiden en Zwolle speelden in de halve finales van de play-offs vier series tegen elkaar.

 • Leiden won er: 3
 • Zwolle won er: 1
 • 2012: 3-1 Leiden
 • 2017: 4-3 Zwolle
 • 2018: 4-0 Leiden
 • 2021: 2-1 Leiden

Den Bosch en Groningen speelden in de halve finales van de play-offs negen series tegen elkaar.

 • Den Bosch won er: 7
 • Groningen won er 2:
 • 1983: 2-0 Den Bosch
 • 1987: 3-0 Den Bosch
 • 1990: 3-1 Den Bosch
 • 1992: 3-1 Den Bosch
 • 2009: 3-2 Den Bosch
 • 2011: 3-2 Groningen
 • 2012: 3-2 Den Bosch
 • 2017: 4-0 Groningen
 • 2021: 2-1 Den Bosch